Massaal stoppen we na de feestdagen in december met het drinken van alcohol. Dit doen we in de vorm van Dry January. Maar Dry January is alweer even voorbij. Denk je nu: ik ben een maand gestopt, nu mag ik wel weer? Toch adviseren we je de alcohol wél te laten staan. De schadelijke werking van alcohol zit hem namelijk in het dagelijks drinken en niet zozeer in de drankjes die je teveel hebt genuttigd tijdens de kerst. Wat die schadelijke werking dan precies is? Dat vertellen we je in deze blog! 

1. Alcohol is kankerverwekkend

Alcohol versterkt de kans op kanker, vooral de organen die direct in aanraking komen met de alcohol krijgen het zwaar te verduren. Denk aan onder andere keelkanker, darmkanker en leverkanker. 

2. Alcohol leidt tot levercirrose

Bij levercirrose is de normale structuur van de lever vernietigd en ontstaat er littekenvorming. Door het overmatig drinken heeft je lever veel moeite de alcohol af te breken. De afbraak van andere giftige stoffen uit het lichaam schieten er dan een beetje bij in. Het is belangrijk om je lever te ontgiften als je dagelijks drinkt. Dat doe je met deze 10 tips!

Wist je trouwens dat als je veel in één keer drinkt, ook alcohol in je bloed terecht komt? Je lever kan maar een beperkte hoeveelheid alcohol tegelijkertijd afbreken. De alcohol die de lever niet kan afbreken, komt in je bloed terecht. Op zijn beurt kan dit weer een black-out veroorzaken.

3. Bij overmatig drinken is de kans op een black-out groot

Veel onderzoek is er nog niet naar gedaan, maar naar verwachting schakelt de Hippocampus uit bij overmatig drinken. Dit is het gedeelte in de hersenen dat herinneringen aanmaakt. Vraag je je af waar je black-outs naar een avond stappen vandaan komt? Dit heeft dus te maken met herinneringen die je niet kan aanmaken door het drinken van alcohol.

4. Drank is schadelijk voor je brein

Alcohol zorgt ervoor dat je brein als het ware krimpt in de loop der jaren. Daarnaast zorgt het op de lange termijn voor permanente schade. Wist je dat overmatig drinken zelfs kan leiden tot de ziekte van Alzheimer? Reden genoeg dus om te stoppen met drinken!

5. De wisselwerking van depressie en alcohol

Alcohol en depressie hebben een wisselwerking met elkaar. Hoe? Als je depressief bent, ben je eerder geneigd naar de drank te grijpen om je depressie te verlichten. Omgekeerd is het zo dat je van alcohol sneller depressief raakt. Dit heeft te maken met neurotransmitters. Deze geven je een goed gevoel, maar op den duur wordt je brein ongevoelig voor deze stoffen. Dit heeft een depressief gevoel tot gevolg. 

6. Drank zorgt voor vermoeidheid

Een wijntje voor het slapen gaan? Deze kan je beter laten staan. Hoewel de alcohol zorgt voor een kortere inslaaptijd, is deze niet bevorderlijk voor je nachtrust. De diepte van je slaap, de diepe REM-slaap, wordt minder. Dit houdt in dat mensen die drinken overdags vermoeider zijn.

7. Alcohol draagt niet bij aan een gezonde darmflora

Zoals je weet bestaat de darmflora uit goede en verkeerde darmbacteriën. Alcohol wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën. Je raadt het al: alcohol zorgt er dus ook voor dat je goede darmbacteriën de minderheid vormen. De verkeerde darmbacteriën krijgen de overhand. Dit heeft als gevolg dat er verkeerde stoffen in de lever terecht kunnen komen. Een gezonde darmflora is dus zeker belangrijk!

8. Overmatig drinken veroorzaakt uitdroging

Het ADH-hormoon zorgt ervoor dat je niet teveel vocht uitplast. Alcohol remt het ADH-hormoon, waardoor je lichaam teveel vocht verliest en uitdroogt.

9. Geen alcohol tijdens zwangerschap

Drinken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam en kan zorgen voor geboorteafwijkingen zoals een laag IQ, gedragsproblemen, groeiproblemen en slechte mentale ontwikkeling. Laat ook tijdens de borstvoeding alcohol staan.

10. Zogenaamde voordelen hebben wel nadelen

Sommige studies tonen aan dat kleine beetjes alcohol ook voordelen hebben. Zo zou alcohol zorgen voor een betere doorbloeding, wat bij ouderen weer zorgt voor een kleinere kans op dementie. Studies die aangeven dat alcohol zo zijn voordelen heeft, zijn voornamelijk oudere studies. Moderne studies wijzen uit dat ook kleine hoeveelheden alcohol schadelijk zijn.

Meer informatie?

Genoeg reden dus om te stoppen met drinken! Wil je hier hulp bij? Houd ons blog in de gaten of maak een afspraak met ons. 

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!