Acute diarree heeft mogelijke oorzaken. Denk aan een voedselvergiftiging, een voedselintolerantie het hebben van veel stress, het gebruik van maagzuurremmers, andere medicatie of ziekte. Ook is het mogelijk dat je kou hebt gevat en daardoor last krijgt van acute diarree. Heb je last van het prikkelbare darmsyndroom of acute diarree? Dan gaan deze 10 tips jou zeker helpen om de klachten wat te verminderen!

1. Drink een glaasje cola

In mijn praktijk hoor ik vaak dat het drinken van een glaasje cola helpt tegen diarree. Niet alleen tegen diarree, maar ook bij misselijkheid kan het werken. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, helpt het uit ervaring vooral bij type 7 ontlasting. Probeer niet téveel cola te drinken. Is de diarree over? Ga dan weer gewoon water of kruidenthee drinken. Als je niet goed tegen koolzuur kunt, kun je er ook voor kiezen om oude cola te drinken. Hier is de meeste koolzuur al vanaf.

2. Eet een banaan

Ook bananen hebben een stoppende werking op diarree. Neem in dit geval wel een niet al te rijpe banaan. Rijpe bananen zijn namelijk zoet en te veel zoetigheid heeft juist een laxerende werking. Voor een extra stoppende werking kun je ook kaneel op je banaan doen. Dan smaakt deze extra lekker én heb je meer kans dat je van je acute diarree afkomt!

3. Houd jezelf warm

Wist je al dat je juist diarree kunt krijgen als je het koud hebt? Trek dus dikke sokken of pantoffels aan als je koude voeten hebt en ga onder een dekentje liggen! Een warme douche, een elektrische deken, milde kruidenthee of een kruik kan ook helpen.

4. Neem rust voor je zelf

Rust is soms een toverwoord. Als je jezelf toestaat om even je rust te pakken, een lekkere warme kruik op je buik te leggen en even op je bed te gaan liggen. Dan zijn de klachten misschien al een heel eind verdwenen. Misschien heb je jezelf wel veel te druk gemaakt, door alle stress waarmee we te maken hebben. Even wat rust en tijd voor jezelf nemen kan wonderen doen.

5. Eet droge havermoutvlokken op een nuchtere maag

Gaat je diarree maar niet over? Probeer dan eens droge havermoutvlokken op een nuchtere maag te eten. Het is niet het lekkerste eten dat er bestaat, maar het kan je wel helpen!

6. Appels tegen acute diarree

Heerlijk zijn die hapjes die je als baby kreeg! Maar wist je dat ze ook nog eens heel gezond waren. Neem nu de geraspte appel met kaneel, dat is een echte boost voor je darmen. Ze worden er rustig van en het is ook nog eens heel erg lekker.

7. Kauw goed en neem je tijd

Onze spijsvertering begint in onze mond. Als we te gehaast en zonder aandacht ons eten naar binnen schrokken, dan vinden onze darmen dat niet erg fijn. Er gebeurt namelijk iets in die mond; met het kauwen komen er enzymen vrij die je darmen erg fijn vinden om het voedsel verder te kunnen verteren. Kauw daarom goed en neem je tijd.

8. Eet rijst en drink het kookvocht

We weten al dat het eten van een banaan een stoppende werking heeft op diarree. Deze banaan kun je ook in stukjes snijden en door een kommetje rijst met een eetlepel yoghurt doen. Giet jij het kookvocht van de rijst altijd af? Bewaar deze dan juist als je last hebt van diarree. Het kookvocht zit namelijk vol goede stoffen die ervoor zorgen dat je buik iets rustiger wordt! Laat het vocht dus afkoelen en drink daarna gerust een beker met het kookvocht op.

9. Drink niet tijdens het eten

Herken je dat? Dat je bijna niet meer durft te drinken als je last hebt van diarree, omdat je bang bent dat je dan weer naar de wc moet? Stop vooral niet met drinken, want voldoende drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Houd wel rekening met de momenten waarop je drinkt. Zo kun je diarree in het vervolg voorkomen door tijdens én tot 1,5 uur na het eten níet te drinken. Als je drinkt tijdens of vlak na het eten, verhoog je namelijk de kans dat je weer naar de wc moet.

10. Ga op zoek naar de oorzaak van je diarree

Als je al langer last hebt van een opgeblazen buik, diarree, of darmklachten dan wil je daar ook wel eens van af! Want hoe vervelend is het als je dat leuke uitje moet laten gaan omdat je bang bent dat je de wc niet haalt omdat je weer last kunt krijgen van je diarree of darmklachten.

Het is belangrijk om de oorzaak van jouw diarree of darmklachten te achterhalen. Dit is mogelijk met een ontlastingsonderzoek. Het onderzoek kun je hier aanvragen. Liever eerst wat meer informatie? Neem dan gerust contact op!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!