10 tips om je lever te reinigen met voeding

Zonder lever kun je niet leven. Je lever is een belangrijk orgaan, hij:

  • Reinigt en maakt je lichaam schoon
  • Verwerkt afvalstoffen
  • Maakt gifstoffen en zware metalen onschadelijk

Deze stoffen scheidt je lever uit via de urine. Als je lever overbelast is geraakt, dan kunnen afvalstoffen je lichaam niet meer verlaten. Deze worden dan opgeslagen in weefsel of cellen die minder goed gaan functioneren. Er kunnen allerlei klachten ontstaan: van chronische vermoeidheid tot aan een allergie. Belangrijk dus om je lever te ondersteunen in zijn detoxificatie proces. En voeding is dan een heel mooi medicijn! Hieronder staan 10 tips om je lever te reinigen met voeding. 

1. Asperges

Asperges bevatten glutathion. Het bevat één van de krachtigste anti-oxidanten die je helpen je lever te reinigen en te ondersteunen in het afvoeren van schadelijke stoffen. Ook zorgt glutathion ervoor dat DNA schade beperkt blijft waardoor er minder schadelijke stoffen in je lichaam achterblijven. Daarnaast hebben asperges een positieve werking op jouw darmen en nieren.

2. Avocado

Avocado bevat veel b-vitaminen, vezels en is rijk aan vitamine E en gezonde vetten. Het gezonde onverzadigde vet “oliezuur” draagt bij aan het verlagen van ontstekingsreacties in je lichaam. Het verlaagt tevens het ldl-cholesterol en speelt een belangrijke rol in het gezond hebben en houden van je hart. Er zijn nog 5 andere redenen om een avocado te eten

3. Artisjok

Een mooie reiniger en ontgifter voor je lever is de artisjok. Met zijn mooie hartvormige bloem is het ook nog eens een mooie groente om te zien. Naast dat het een mooie groente is, is het ook een goede ontgifter. Artisjokken bevatten namelijk de stof Sylmarine. Dat is een groep uit de flavonoiden met een grote ontgiftings- en reinigingscapaciteit.

4. Broccoli

Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C en vitamine K. Door de zwavelhoudende stoffen is broccoli een groente met een hoge anti-oxidanten werking en een goede reiniger voor je lever.

5. Boerenkool

Boerenkool is een superfood van eigen bodem; hij is rijk aan vitamine K, A en vitamine C. De vezels in de boerenkool zijn heel goed voor je darmflora, en doordat boerenkool ook nog eens het stofje Kaempferol bevat heeft het een sterk ontgiftende en reinigende werking op je lever.

6. Grapefruit

De grapefruit is een sterke ondersteuner voor je lever. Maar let er wel op dat bepaalde medicaties, waaronder de cholesterolverlagers, minder goed hun werk kunnen doen. Opletten dus met het eten van een grapefruit.

7. Gember

Gember heeft een postitieve werking op je stofwisseling. Je versnelt daarmee het proces dat schadelijke stoffen uit je lichaam verwijdert. Gember is heerlijk in de thee of te verwerken in een gerecht. Reden genoeg om gember dagelijks toe te voegen aan je voedingspatroon om zo je lichaam te ondersteunen en te reinigen.

8. Koolsoorten

Koolsoorten, zoals de witte kool, spitskool en de savooiekool, bevatten stoffen die een grote anti-oxidanten werking hebben. Ze helpen daarmee je lever van haar afvalstoffen te ontdoen.

9. Tarwegras

Tarwegras is ook weer zo’n superfood. Net zoals chlorella en spirulina helpen ze de zogenaamde zware metalen aan zich te binden en uit te scheiden via urine of ontlasting uit je lichaam. Ook deze zijn een krachtige ontgifter voor je lever.

10. Uien

Uien bevatten naast ontstekingsremmende voedingsstoffen ook zwavelstoffen. En deze zwavelstoffen helpen je lever om weer gezond te worden.

10 tips om je lever te reinigen met voeding 

 

Zonder lever kun je niet leven. Je lever is een belangrijk orgaan wat je lichaam reinigt en schoonmaakt. Afvalstoffen verwerkt en gifstoffen of zware metalen onschadelijk maakt en uitscheidt via de urine. Als je lever overbelast is geraakt dan kunnen afvalstoffen je lichaam niet meer verlaten en worden opgeslagen in weefsel of cellen die minder goed gaan functioneren. Er kunnen allerlei klachten, van chronische vermoeidheid tot aan een allergie aan toe. Belangrijk dus om je lever te ondersteunen in zijn detoxificatie proces. En voeding is dan een heel mooi medicijn! Welke dat dat zijn, we hebben ze voor je op een rij gezet.

1. Asperges

Asperges bevatten glutathion. Het bevat één van de krachtigste anti-oxidanten die je helpen je lever te reinigen en te ondersteunen in het afvoeren van schadelijke stoffen. Ook zorgt glutathion ervoor dat DNA schade beperkt blijft waardoor er minder schadelijke stoffen in je lichaam achterblijven.

2. Avocado

Avocado bevat veel b-vitaminen, vezels en is rijk aan vitamine E en gezonde vetten. Het gezonde onverzadigde vet “oliezuur” draagt bij aan het verlagen van ontstekingsreacties in je lichaam. Het verlaagt tevens het ldl-cholesterol en speelt een belangrijke rol in het gezond hebben en houden van je hart.

3. Artisjok

Een mooie reiniger en ontgifter voor je lever is de artisjok. Met zijn mooie hartvormige bloem is het ook nog eens een mooie groente om te zien. Naast dat het een mooie groente is, is het ook een goede ontgifter. Artisjokken bevatten namelijk de stof Sylmarine, dat is een groep uit de flavonoiden met een grote ontgiftings- en reinigingscapaciteit.

4. Broccoli

Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C en vitamine K. Door de zwavelhoudende stoffen is broccoli een groente met een hoge anti-oxidanten werking en een goede reiniger voor je lever.

5. Boerenkool

Boerenkool is een superfood van eigen bodem, hij is rijk aan vitamine K, A en vitamine C. De vezels in de boerenkool zijn heel goed voor je darmflora, en doordat boerenkool ook nog eens het stofje Kaempferol bevat heeft het een sterk ontgiftende en reinigende werking op je lever.

6. Grapefruit

De grapefruit is een sterke ondersteuner voor je lever. Maar let er wel op dat bepaalde medicaties waaronder de cholesterolverlagers minder goed hun werk kunnen doen. Opletten dus met het eten van een grapefruit.

7. Gember

Gember heeft een postitieve werking op je stofwisseling, je versnelt daarmee het proces dat schadelijke stoffen uit je lichaam worden verwijderd. Gember is heerlijk in de thee of te verwerken in een gerecht. Reden genoeg om gember dagelijks toe te voegen aan je voedingspatroon om zo je lichaam en je lichaam te ondersteunen en te reinigen.

8. Koolsoorten

Koolsoorten zoals de witte kool, spitskool en de savooiekool bevatten stoffen die een grote anti-oxidanten werking hebben. Ze helpen daarmee je lever van haar afvalstoffen te ontdoen.

9. Tarwegras

Tarwegras is ook weer zo’n superfood, net zoals chlorella en spirulina helpen ze de zogenaamde zware metalen aan zich te binden en uit te scheiden via urine of ontlasting uit je lichaam. Ook deze zijn een krachtige ontgifter voor je lever

10. Uien

Uien bevatten naast ontstekingsremmende voedingsstoffen ook zwavelstoffen. En deze zwavelstoffen helpen je lever om weer gezond te worden.