Probeer je zwanger te raken, maar ervaar je vruchtbaarheidsproblemen? Er zijn gelukkig een aantal natuurlijke manieren die je helpen om de kans op zwangerschap te vergroten. Levensstijl en voeding hebben namelijk invloed op de vruchtbaarheid. In deze blog vind je maarliefst 10 tips (voor mannen én vrouwen) om je vruchtbaarheid te verhogen.

1. Eet voeding met antioxidanten

Antioxidanten zijn bepaalde voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Denk aan vitamine C, E, foliumzuur en zink. Je vind antioxidanten vooral terug in fruit, groenten, noten en granen. Waarom dit zo belangrijk is voor de vruchtbaarheid?

Dit heeft te maken met het feit dat antioxidanten vrije radicalen in je lichaam deactiveren. Dit is mooi, want deze vrije radicalen kunnen sperma- en eicellen beschadigen. Het innemen van een antioxidantsupplement of het eten van antioxidantrijke voeding kan de vruchtbaarheid dus verhogen, vooral bij mannen.

2. Eet je ontbijt

Sommige mensen slaan het ontbijt weleens over, hoewel het de belangrijkste maaltijd van de dag is. En dat hoeft niet direct te zijn als je wakker bent. Je kunt ook een verlaat onbijt nemen.  Belangrijk is wel dat je een ontbijt neemt met voldoende voedingswaarde zoals eiwitten en gezonde vetten. Een gezond ontbijt met weinig koolhydraten verbetert tevens de hormonale effecten van PCOS (polycysteus-onvariumsyndroom), wat een belangrijke veroorzaker is van onvruchtbaarheid. Om overgewicht als gevolg van een groot ontbijt te voorkomen, is het verstandig om de grootte van het avondeten aan te passen.

3. Vermijd producten met transvetten

Hoewel het eten van gezonde vetten belangrijk is om de vruchtbaarheid te verhogen, is het beter om transvetten te vermijden. Diverse studies brengen transvetten in verband met negatieve effecten op insulinegevoeligheid, wat een verhoogd risico op ovulatoire onvruchtbaarheid met zich meebrengt.

Kortom, vermijd transvetrijke voeding zoals plantaardige oliën, margarine, bewerkte producten, gebak en gefrituurde voeding. Gezonde vetten zitten bijvoorbeeld in noten, zaden en extra vierge olijfolie waarmee je dan mee kunt kokkerellen.

4. Beperk het eten van koolhydraatrijke voeding

Koolhydraatarme voeding helpt je om op een gezond gewicht te blijven. Het vermindert de insulinewaarden en bevordert vetverlies. Geen slecht idee dus om koolhydraatrijke voeding te beperken. Daarnaast bevordert een koolhydraatarm dieet de regelmaat van de menstruatie en vermindert het risico op onvruchtbaarheid.

Voornamelijk geraffineerde koolhydraten hebben effect op de onvruchtbaarheid. Dit zit in bewerkte granen, zoals witte pasta, brood en rijst. Probeer het eten van deze voeding dan ook te beperken.

5. Eet vezelrijke voeding

Vezels kunnen de vruchtbaarheid positief beïnvloeden. Vezels helpen je lichaam namelijk om een teveel aan hormonen te verwijderen, oestrogeen te verwijderen door het te binden in de darmen en ze houden de bloedsuiker in balans. Granen, fruit, groenten en bonen zijn voorbeelden van vezelrijke voeding.

6. Vervang dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten

Ook blijkt uit onderzoek dat het eten van dierlijke eiwitten de kans op onvruchtbaarheid verhoogt. Plantaardige eiwitbronnen zijn noten, zaden en bonen.

7. Zorg voor voldoende beweging

Overmatig sporten bevordert de onvruchtbaarheid, maar regelmatig bewegen is wél belangrijk. Een zittende levensstijl houdt namelijk verband met een vergrote kans op onvruchtbaarheid. Probeer dus elke dag even te bewegen, zoals een rondje wandelen. Dit helpt niet alleen tegen de onvruchtbaarheid, maar is ook goed voor de mentale gezondheid.

8. Vermijd stress en angst

Stress brengt hormonale veranderingen teweeg. Des te meer stress je hebt, des te kleiner de kans op een zwangerschap. Een stressvolle baan of lange werkdagen kunnen ervoor zorgen dat het langer duurt voor je zwanger wordt. Ervaar je stress? Dan is het goed om hier hulp of begeleiding bij te zoeken. Lees meer over de invloed van stress op je vruchtbaarheid in deze blog.

heeft stress invloed op je vruchtbaarheid

9. Verminder cafeïne en alcohol

Het is mogelijk dat cafeïne de vruchtbaarheid negatief beïnvloedt. Daarom is het verminderen van cafeïne inname een aanrader. Dit geldt ook voor alcohol. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook als je probeert zwanger te worden is het belangrijk om alcohol te vermijden. Alcohol kan de vruchtbaarheid namelijk verminderen.

10. Overweeg om niet-gefermenteerde sojaproducten te laten staan

Hier zijn alleen dieronderzoeken naar gedaan, maar uit deze onderzoeken blijkt dat de fyto-oestrogenen in soja een nadelig effect kunnen hebben op de hormoonwaarden en problemen met vruchtbaarheid kunnen veroorzaken. De effecten van soja op mensen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar je kunt wel overwegen om niet-gefermenteerde sojaproducten te laten staan.

Hulp nodig bij het verhogen van de vruchtbaarheid?

In mijn praktijk help ik je graag met het vergroten van je vruchtbaarheid. Het meest belangrijke is dat we samen een voedingsplan opstellen en we streven naar een gezond gewicht. Een gezond gewicht is namelijk de meest invloedrijke factor als het gaat om vruchtbaarheid.

Daarnaast gaan we aan de slag met je darmflora. Een gezonde darmflora is ontzettend belangrijk!

Blijkt dat je een tekort hebt aan vitamines zoals vitamine E of B6? Dan kan ik ook een goede multivitamine aan je voorschrijven.

Maak gerust een afspraak in mijn praktijk, zodat we samen aan de slag kunnen om je vruchtbaarheid te vergroten.

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!