Een groot deel van je leven heb je maandelijks te maken met menstruaties. Veel vrouwen ervaren ongemakken tijdens deze periodes, waaronder migraine. Elke maand weer die menstruatie en elke maand weer die migraine. Voor veel vrouwen een probleem dat elke keer weer blijkt terug te komen. In deze blog geven we je tips om beter met je migraine om te gaan.

 

Migraine en je hormonen

Migraine is vaak afhankelijk van schommelende hormoonspiegels. Net voor je menstruatie daalt het hormoon oestrogeen en een veel voorkomend probleem is dan migraine. Heb je ook last van migraine rond je eisprong? Dan wordt dat ook wel gezien als een vorm van het premenstrueel syndroom PMS. Wat je kunt doen om minder last te hebben van migraine is:

 

1. Het eten van koolhydraatrijke maaltijden beperken

Een koolhydraatrijk voedingspatroon zorgt voor een verhoogde afgifte van insuline. Insuline wordt verwerkt door de lever. Een vermindering van koolhydraatrijke maaltijden zorgt ervoor dat de lever ontlast wordt en meer ontgiftings capaciteit heeft voor het afbreken van je overtollige hormonen.  Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je migraine minder wordt.

 

2. Eet meer eiwitten en goede vetten

Goede vetten bevatten bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om daar o.a. hormonen uit te kunnen maken. Dit zijn dus bouwstoffen die je juist nodig hebt om je hormoonbalans op orde te krijgen. Goede vetten vind je o.a. in:  avocado – lijnzaad – roomboter – olijfolie – zalm – haring – forel. Eiwitten zijn o.a. bouwstoffen voor onze neurotransmitters, de voorloper stofjes van onze hormonen. Goede eiwitten vind je in vlees – noten – peulvruchten – zeewier.

 

3. Eet meer groeten

In je menstruatie heb je te maken met verschillende hormonen. Op het moment dat je gaat menstrueren daalt het hormoon oestrogeen, en dat moet wel goed worden afgebroken door je lever. Het eten van veel groenten helpt je lever om het overtollige hormoon oestrogeen af te breken. Vooral veel groene groenten (minimaal 500 gram per dag) zorgen ervoor dat je lever extra hulp krijgt bij het afbreken van jouw overtollige hormonen.

 

 4. Intermittent fasting

Intermittent fasting is een eenvoudige manier om je lichaam te dwingen dat opgeslagen lichaamsvet beter beschikbaar komt. Je insulinegevoeligheid neemt enorm toe waardoor er  minder insuline aangemaakt hoeft te worden. Je lichaam begint met oude cellen op te schonen. Een eenvoudige manier dus om je lever te ondersteunen en daarmee ook je hormonen. Lees er alles over in het blog over intermittent fasting.

 

5. Vermijd hormoon verstorende stoffen

Hormoonverstoorders zitten in allerlei producten. Het zijn stoffen die veelal afkomstig zijn uit de grondstof aardolie en die door de petrochemische industrie worden verwerkt tot allerlei producten. Een kleine greep van producten:

  • Parabenen; deze worden onder meer gebruikt in cosmetica – shampoo – scheerschuim – handcrème – massageolie – lotions – zonnecrème – lippenbalsem – douchegel en lippenstift.
  • Triclosan; dit is een krachtig bacteriedodende en schimmelwerende stof. Triclosan wordt veel toegevoegd aan cosmetische en hygiënische producten zoals deodorant – aftershave – make-up.
  • Bisfenol A; dit is een chemische stof die in veel plastic producten zit zoals bouwmaterialen – elektronica – plastic flessen – speelgoed

In het blog ‘Je hormonen weer in balans brengen’ vind je nog veel meer informatie over hormoon verstorende stoffen.

 

 

Meer informatie?

Ik hoop dat je migraine verminderd nu je deze tips hebt gelezen! Lukt het nog niet helemaal of wil je wat meer informatie? Maak dan een afspraak, zodat we jouw migraine kunnen behandelen.

Vergeet niet onze blogpagina in de gaten te houden, want er volgen maarliefst nog 5 tips om je migraine tegen te gaan!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!