In de vorige blog hebben we 5 tips gegeven om migraine tegen te gaan. Deze tips gingen voornamelijk over het eten van goede voeding, zoals groenten, eiwitten en goede vetten. Vandaag geven we je nóg eens 5 tips om je te helpen eindelijk eens van die migraine af te komen.

Eerst nog even een korte throwback naar de vorige blog. Hier hebben we verteld dat migraine vaak afhankelijk is van schommelende hormoonspiegels. Zo merk je wellicht dat je tijdens je menstruatie meer last hebt van migraine. Om migraine tegen te gaan, is het dus belangrijk dat je weinig last hebt van hormonale schommelingen. De overige 5 tips om je migraine te verminderen, lees je hieronder. 

 

6. Vermijd stressvolle situaties

Stress is een groot woord. Het wordt tegenwoordig vaak gebruikt, want het is ook overal. Maar de één ervaart wel meer stress dan de ander. Belangrijk om te weten is dat stress een grootverbruiker is van je neurotransmitters. Neurotransmitters zijn weer grondstoffen voor je hormonen, dus je ziet dan ook vaak dat hormonale schommelingen hand in hand gaan in tijden van veel stress. In mijn praktijk maak ik gebruik van het Neuro4profiel; een analyse die weergeeft hoe het met je grondstoffen (hormonen) is gesteld.

 

7. Lichaamsbeweging

Wist je dat beweging, en zeker krachttraining, je hormonen weer in balans brengen? Heb je niet zoveel met krachttraining? Zorg er dan in ieder geval voor dat je beweegt in de buitenlucht. Lekker fietsen of wandelen in de natuur doet wonderen voor je hormonen.

 

8. Zorg voor een gezonde darmflora

Ook onze darmen vormen een belangrijke barrière tegen het slechte oestrogeen. Want onze darmen zorgen ervoor dat het slechte oestrogeen wordt uitgescheiden via de ontlasting. Is je darmflora niet op orde? Dan kunnen die specifieke darmbacteriën hun taak niet goed uitvoeren en zal het slechte oestrogeen niet uitgescheiden kunnen worden maar in het lichaam achterblijven. Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je darmflora op orde is. Je darmen zijn dus een belangrijk orgaan die helpen je hormonen op orde te krijgen. Als je meer wil weten over hoe je je darmflora gezond houdt, lees dan eens de blog ‘Gezonde darmen’ of de blog ‘Wat je nog niet wist over jouw ontlasting’.

 

9. Slaap voldoende

Je kent ze vast wel, mensen die in de volcontinue werken. Mensen die nachtdiensten draaien, in verschillende tijdzones werken: het is mooi werk, maar wees lief voor je lichaam. Want je bioritme raakt er wel door verstoord. Voor een goede slaap maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Maar ook heel belangrijk: het zorgt ervoor dat je kunt herstellen in je slaap! En als je bioritme verstoord is geraakt, raakt je herstel ook in disbalans. Wat weer een slechte invloed heeft op je hormonen en je migraine verergert!

 

10. Beperk het gebruik van alcohol en koffie

Een slaapmutjes kan toch geen kwaad zou je zeggen? Maar wist je dat een glas alcohol je diepe slaap verstoort en daarmee ook de aanmaak van je goede hormonen? Hetzelfde geldt voor nog laat koffiedrinken op de avond. Probeer dus zo min mogelijk alcohol of koffie te drinken voor het slapen gaan, om migraine te verminderen of te vermijden.

 

Meer informatie?

Ik hoop dat je migraine vermindert nu je deze tips hebt gelezen! Lukt het nog niet helemaal of wil je wat meer informatie? Maak dan een afspraak, zodat we jouw migraine kunnen behandelen.

 

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!