Ongeveer 5 tot 20% van de Nederlanders heeft last van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Hierbij heb je last van buik-, darm- of maagklachten. Deze klachten kunnen buikpijn, veranderde stoelgang, diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, gasvorming en zuurbranden zijn. Wanneer er geen zichtbare afwijkingen te zien zijn, wordt de diagnose PDS gesteld. Maar wat kun je nu doen aan een prikkelbare darm? In deze blog geven we je 3 tips!

 

·       Steun zoeken van lotgenoten

Heb je te horen gekregen van je huisarts dat je PDS hebt? Dan is het verstandig om eerst eens goed informatie op te doen over wat dit nu eigenlijk inhoudt. Je kan dit bij je huisarts doen, maar er bestaat ook een belangenvereniging die jou steunt in het leven met deze aandoening. De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) faciliteert lotgenotencontact, geeft voorlichting aan onder andere leden en patiënten, stimuleert onderzoek naar oorzaken en behandelmethoden van PDS en ze proberen de belangen van de patiënt te behartigen. Als je lid bent van deze vereniging, ben je ook uitgenodigd voor de landelijke infodag zaterdag 2 november aanstaande.  Er worden lezingen en workshops georganiseerd waaraan je deel kunt nemen, én er zijn informatie stands waar je specifieke informatie kan vergaren. Praktijk de Waterlely is ook present en staat klaar voor al jouw vragen! Als je geen lid bent van PDSB, is het wellicht een goed idee om een bezoek te brengen aan de Gezondheidsbeurs die jaarlijks georganiseerd wordt in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Ook daar ben ik aanwezig (niet alle dagen) als vrijwilliger van de PSDB waar je al je vragen kunt stellen. Wil je niet wachten tot februari, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om aan te sluiten bij de informatieavonden die ik organiseer. Er worden nog twee avonden georganiseerd op 14 oktober en 24 oktober. Wees er snel bij want vol = vol!

 

·       Laat een behandelplan opstellen

De oorzaken van een prikkelbare darm zijn bij iedereen verschillend. Om deze reden moet dus ook voor iedereen een apart behandelplan opgesteld worden. Voor het behandelplan opgesteld kan worden, is het belangrijk eerst onderzoek te doen naar je darmen. Bij Praktijk de Waterlely doen we dit met een uitgebreid darmflora-ontlastingsonderzoek. Hiermee test je waar de oorzaak van het probleem precies ligt. Dat kan uiteenlopen van een verstoring van de spijsvertering tot aan een niet goed werkend microbioom. Op basis van de uitkomsten kunnen we hier een passend en individueel  behandelplan voor opstellen.

 

·       Gebruik de juiste voeding en probiotica

Zoals we in de vorige blog al hebben beschreven, heeft voeding veel impact op je darmen. Het kan zijn dat je door voeding die bijvoorbeeld gluten bevatten, last krijgt van een prikkelbare darm. In deze blog vertelden we dat het FODMAP-dieet ook wel geadviseerd wordt om klachten van een prikkelbare darm tegen te gaan. Het nadeel van een dergelijk dieet is dat je dan nog steeds niet weet welke voedingsmiddelen je wel en niet tegen kunt, en sommige voeding uit het FODMAP-dieet heeft je lichaam juist wél nodig. Als je wil weten welke voeding je lichaam niet tegen kan en daarmee je darmklachten mede kunnen veroorzaken, kun je een voedselintolerantietest doen. Zo kan je je klachten tenminste onder controle houden!

Verder bestaan er nog meer behandelmethoden voor een prikkelbare darm. Zo kun je ook een probioticum gebruiken, maar vraag hiervoor wel advies van een orthomoleculair darmtherapeut! Zomaar een probioticum gebruiken heeft geen nut. Sterker nog, sommige probiotica werken averechts.

 

Meer informatie over het prikkelbare darm syndroom?

Bij Praktijk de Waterlely helpen we met het behandelen van een prikkelbare darm door middel van een specifiek en persoonlijk behandelplan. Maak gerust een afspraak, zodat we jouw oorzaak kunnen achterhalen. Liever eerst nog wat informatie? Kom langs op één van de twee informatieavonden over je darmen, of kijk voor meer informatie over je darm(klachten) op onze website!

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!