Dat een gezonde leefstijl belangrijk is, dat wisten we al. Maar wist je ook dat een gezonde leefstijl van invloed kan zijn op je darmen? Of anders gezegd, dat een ongezonde leefstijl een negatieve impact heeft op je darmen? Zeker voor mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS), is een gezonde leefstijl belangrijk. Maar wat houdt die gezonde leefstijl nu precies in? Dat lees je in deze blog!

Wat is een gezonde leefstijl?

Een leefstijl bestaat uit 6 elementen. Dat zijn:

  1. Voeding
  2. Zingeving
  3. Beweging
  4. Ontspanning
  5. Slaap
  6. Verbinding

Slechte eetgewoonten kunnen buikklachten verergeren. Maar ook weinig of slecht slapen, stress en weinig tot geen beweging is een trigger voor PDS-klachten. Daarom vind je hieronder een aantal belangrijke tips om te werken aan een goede, gezonde leefstijl.

1. Beperk pakjes en zakjes

Voor goede voeding geldt: alle voeding dat uit een pakje of zakje komt kun je beter vermijden. Voeding uit een pakje of zakje is meestal bewerkt, dat wil je juist niet. Probeer daarom zoveel mogelijk pakjes en zakjes te vervangen door verse groenten. Heb je vaak last van je darmen? Dan zijn asperges een goede groente voor jou. Ze bevatten veel inuline, wat ervoor zorgt dat je darmen een goede beschermlaag kunnen opbouwen.

Vitamine K

2. Blijf in beweging

Krijg je het al benauwd bij het idee dat je moet gaan sporten? Geen probleem! Alle kleine beetjes helpen. Een keer extra de woonkamer schoonmaken, dansen op een muziekje of rondjes lopen in huis is ook goed. Zolang je maar beweegt!

3. Zet een avondwekker

Slaap is ontzettend belangrijk. Alleen kan niet iedereen altijd even goed in slaap komen. Probeer om bijvoorbeeld 21:00 uur de wekker te zetten. Zet alle schermen uit en leg je telefoon weg, want blauw licht veroorzaakt slaapproblemen. Neem vervolgens rustig de tijd voordat je naar bed gaat. Nog wat in huis rommelen of een boek lezen is prima. Drink ook vooral geen alcohol, daar ga je slechter van slapen.

slaapproblemen en overgewicht

4. Ontspan!

Er zijn veel verschillende vormen van ontspanning. Denk aan yoga, meditatie, puzzelen, haken, schrijven en lezen. Het maakt eigenlijk niet uit welke vorm van ontspanning je kiest, als je maar iets kiest waarmee je de tijd even vergeet en je volledig kunt focussen op de hobby.

5. Doe wat je leuk vindt

Uiteraard kun je niet altijd doen wat je leuk vindt, maar probeer dit wel zoveel mogelijk te doen. Zet jezelf op de eerste plaats, bepaal wat je leuk vindt om te doen en ga dat vervolgens ook echt doen! Als je voldoende leuke dingen doet, worden de minder leuke dingen makkelijker. Indirect vermindert dit dus stress, en daarmee ook de impact op jouw lichamelijke klachten.

6. Ga met vrienden en familie om

Misschien verwacht je het niet, maar bij een gezonde leefstijl hoort ook verbinding. Dat is in de coronaperiode ook wel gebleken: zonder sociale contacten vereenzamen we snel. Maak dus vooral tijd vrij voor een community, een club of contact met je familie en vrienden!

PDS behandelen?

Wil je werken aan een gezonde leefstijl? Of je prikkelbare darmen behandelen? Maak dan direct online een afspraak!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!