Aardperen

Wat is een aardpeer? Aardperen zijn eigenlijk een beetje de vergeten (seizoens) groenten van weleer.

In de winkel zijn ze niet altijd te koop, want de beste tijd om ze te kopen is vanaf medio november tot en met eind december. Ben je ernaar op zoek en kun je ze niet vinden? Ga dan op zoek naar de Franse topinamboer, de Jeruzalemse artisjok of de ‘vaste zonnebloem’; allemaal verschillende namen voor de aardpeer.

De aardpeer behoort tot de familie van de zonnebloemachtige; de Heliantus tuberosus. Die komen weer uit Noord-Amerika. Maar in ons landje groeit hij ook; het is een woekerend ras die veel ruimte in kan nemen. Dus pas op met het planten van een wortelstokje, want voor je het weet heb je de hele tuin vol staan met aardperen. Deze groente wordt gekweekt om zijn wortelknollen, waar ook alle voedingsstoffen in zitten.

Wat voor smaak hebben aardperen

De smaak van de aardpeer is vrij mild en zoetig, een beetje nootachtig ook.

Verse exemplaren kun je rauw eten; ze smaken dan vrij sappig, bros en krokant. Ze gaan goed met aardappels, worteltjes, vis , noten, prei, erwten, bonen en broccoli.

Maar je kunt ze ook koken, bakken, stoven of frituren.

Waar zijn aardperen goed voor?

  • heb je last van schommelende glucose waarden, zoals diabetes? Dan is deze groente een prima voedingsbron. Juist doordat deze groente zoveel onverteerbare suikers bevat (die het lichaam eerst nog moet gaan omzetten in verteerbare suikers) en een lage glycemische index bevat, is deze prima om te eten.
  • heb je last van je darmen? Dan is deze groente echt een aanrader. De hoeveelheid inuline is enorm; inuline is de voedingsbron voor gezonde darmen.
  • heb je last van je hormonen? Dan zijn aardperen ook een goede voedingsbron. Juist doordat hij helpt bij het afbreken en het verwijderen van overtollig oestrogeen, is deze voedingsbron een prima manier om je hormonen in balans te brengen.
  • Daarnaast is deze groente glutenvrij. Je kunt ‘m daardoor goed gebruiken als vervanger van tarwe. In de meeste graansoorten komen overigens geluten voor.

 

De held van december

De maand december is niet alleen de maand van Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw, het is ook de maand dat de ‘vaste zonnebloem’ verkrijgbaar is. Alleen in die maand kun je ‘m in Nederland krijgen. Niet vergeten dus, anders vis je achter het net.