Aardpeer

 

Wat is een aardpeer?  Aardperen zijn eigenlijk een beetje de vergeten (seizoens) groenten van weleer.
In de winkel zijn ze niet altijd te koop, want de beste tijd om aardperen te kopen is vanaf medio november tot en met eind december. Ben je op zoek naar aardperen en kun je ze niet vinden, ga dan op zoek naar de Franse topinamboer, de Jeruzalemse artisjok of de ‘vaste zonnebloem’ allemaal verschillende namen voor de aardpeer.

De aardpeer behoort tot de familie van de zonnebloemachtige; de Heliantus tuberosus en die komen weer uit Noord-Amerika. Maar in ons landje groeit de aardpeer ook, het is een woekerend ras die veel ruimte in kan nemen, dus pas op met het planten van een wortelstokje want voor je het weet heb je de hele tuin vol staan met aardperen. De aardperen worden gekweekt om zijn wortelknollen waar ook alle voedingsstoffen in zitten.

 

Wat voor smaak heeft de aardpeer 

De smaak van de aardpeer is vrij mild en zoetig, een beetje nootachtig ook.
Verse exemplaren van de aardpeer kun je rauw eten, ze smaken dan vrij sappig, bros en krokant. Ze gaan goed met aardappels, worteltjes, vis , noten, prei, erwten, bonen en broccoli.
Maar je kunt ze ook koken, bakken, stoven of frituren.

 

Waar zijn aardperen goed voor

  • heb je last van schommelende glucose waarden zoals diabetes dan is de aardpeer een prima voedingsbron. Juist doordat de aardpeer zoveel onverteerbare suikers bevat (die het lichaam eerst nog moet gaan omzetten in verteerbare suikers) en een lage glycemische index bevat is deze prima om te eten.
  • heb je last van je darmen dan is deze aardpeer echt een aanrader. De hoeveelheid inuline is enorm, en inuline is de voedingsbron voor gezonde darmen. Dus heb je darmklachten, ga dan zeker op zoek naar de aardpeer.
  • heb je last van je hormonen dan ook is de aardpeer een goede voedingsbron. Juist doordat de aardpeer helpt bij het afbreken en het verwijderen van overtollig oestrogeen is deze voedingsbron een prima manier om je hormonen in balans te brengen.
  • de aardpeer is glutenvrij. Je kunt ‘m daardoor goed gebruiken als vervanger van tarwe.

 

De held van december

De maand december is niet alleen de maand van Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw, het is ook de maand van de aardpeer. Alleen in die maand kun je ‘m in Nederland krijgen. Niet vergeten dus, anders vis je achter het net.