Acne Vulgaris

Acne Vulgaris ook wel jeugdpuistjes genoemd is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels).

Acne Vulgaris

Wie kent ze niet, in onze jeugd hebben we allemaal toch wel eens een jeugdpuistje – acne vulgaris –  gehad.
Maar wat opviel is dat de één er veel meer last van had dan de ander.
Je kunt zeggen;  oneerlijk voor de één, een meevaller voor de ander.

 

Maar hoe zit dat dan? 

Acne Vulgaris  ook wel jeugdpuistjes genoemd is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Het ontstaat in de meeste gevallen in de puberteit, de huid ondergaat onder invloed van hormonen dan allerlei veranderingen. Veranderingen die in het lichaam kunnen worden gecompenseerd en gestabiliseerd als er een goed werkende darmfunctie achter zit.

 

 

Je huid is een afspiegeling van je gezondheid

 

 Recent onderzoek laat zien dat er een driehoeksverhouding is in de connectie hersenen- huid- en darm.

Deze organen staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding en hebben een enorme invloed op elkaar. Een dysbiose in de darm kan een verstoring geven op hersenniveau, denk maar eens aan concentratieproblemen. Maar een dysbiose in je darm heeft dus ook invloed op je huid.  De huid kan vaal worden, zijn glans verliezen, of je kunt er acne vulgaris (jeugdpuistjes) van krijgen.

Je darmen hebben het druk in je lichaam, want naast het opnemen van voedingsstoffen en het maken van allerlei stoffen zoals vitamines en mineralen, hebben ze nog een andere belangrijk taak. Namelijk de darm fungeert als een soort poortwachter, een soort van bodygard die de belangrijke taak heeft om allerlei giftige stoffen buiten te houden.Je begrijpt dan ook, dat wanneer deze poortwachter zijn werk niet goed meer kan doen er allerlei stoffen binnen komen die we liever niet willen hebben.

Wat er dan gebeurd, is dat er sprake kan zijn van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm, dat noemen ze ook wel een “lekkende darm”. De   “lekkende darm” is niet meer in staat om afvalstoffen buiten de deur te houden, en ook niet om de broodnodige vitamines en mineralen te produceren.  Je begrijpt het wellicht al een beetje, je raakt een beetje van slag van binnen. Mineralen en vitamines kunnen niet goed worden geproduceerd, en afvalstoffen kunnen niet goed worden afgevoerd.

En dat zie je vaak terug in de vorm van Acne Vulgaris.

 

 

Maar wat kun je doen aan Acne Vulgaris

Je kunt natuurlijk ook gaan kijken naar de kwaliteit van je darmflora.

Want,  zoals je net hebt gelezen is het hebben van een gezonde darmflora ontzettend belangrijk.  We hebben tegenwoordig testmogelijkheden waarmee we met een klein beetje ontlasting de kwaliteit van je darmflora te onderzoeken.
Dat doe ik natuurlijk niet zelf, dat doet een gespecialiseerd laboratorium: RP Vitamino 

De uitkomst van het ontlastingsonderzoek laat zien wat eraan de hand is in je darmen. Zo kun je zien of je een candida hebt, een schimmel.
Is de zuurgraad wel voldoende, heb je de juiste bacteriestammen in de juiste hoeveelheden?  Zijn je darmen nog gezond genoeg om voldoende weerstand te bieden, of is zijn functie als poortwachter al achteruit gegaan?

Als je dat weet, dan weet je ook daadwerkelijk wat je eraan kunt doen om dit te kunnen herstellen.

 

 

De ImuPro voedselintolerantie test 

Ik ben zelf erg enthousiast over de voedselintolerantie test. Want hoe vaak zie ik niet in de praktijk dat mensen dagelijks hun boterhammetje met kaas zitten te eten terwijl hun lichaam daar helemaal niet mee om kan gaan.

Een voedselintolerantie test toont aan op welke voeding jij een specifieke gevoeligheid hebt. En die gevoeligheid kan zich uiten in de huid als acne.

Wil je er meer over weten kijk dan op deze website onder het kopje ImuPro voedselintolerantie test, daar staat uitgebreid beschreven wat een overgevoeligheid voor voedsel inhoudt.

 

 

 

 

Maar wat we als eerste gaan doen, is jouw lichaam gaan ontgiften zodat de afvalstoffen die in je lichaam zitten worden afgevoerd. Want wanneer de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden, dan kan de huid zich ook verder weer herstellen.

 

 

 

 

Heb je ook last van acne en wil je er iets aan doen

 

Naast een goede hygiëne en een gezonde leefstijl (niet roken, beperk alcoholische dranken, goede slaap) is het belangrijk om op je voeding te letten.
Voedingsmiddelen die weinig goede vetten, veel snelle suikers en koolhydraten bevatten hebben een ongunstige uitwerking op de acne. Ook frisdrank en energy drankjes zijn niet erg bevorderlijk voor een gave huid.

Het kan ook zijn dat je lichaam gluten niet zo goed kan verdragen en dat je daar heftig op reageert. Je kunt het een tijdje weg laten uit je dagelijkse voedingspatroon om te kijken hoe het gaat. Als je het zeker wilt weten hoe jouw lichaam op voeding reageert overweeg dan de ImuPro voedselintolerantie test.

Wil je precies weten of jouw darmen wel of niet in orde zijn,  dan kun je daar een simpele thuis test voor doen darmflora- ontlastingsonderzoek basis.

Meer informatie over gluten gevoeligheid lees je in het blog:  ben jij gevoelig voor gluten.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze gerust!

 

Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken voor een consult zodat we samen kunnen kijken wat er aan kunnen doen.