Acne Vulgaris
Acne Vulgaris, ook wel jeugdpuistjes, genoemd is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels).
Darmspecialist
Vergoed door uw verzekeraar
Psychosociaal coach
Acne Vulgaris
Wie kent ze niet? In onze jeugd hebben we allemaal toch wel eens een jeugdpuistje – acne vulgaris – gehad. Maar wat opviel is dat de één er veel meer last van had dan de ander.
Je kunt zeggen; oneerlijk voor de één, een meevaller voor de ander.
Wat is Acne Vulgaris
Acne Vulgaris is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Het ontstaat in de meeste gevallen in de puberteit; dan ondergaat de huid onder invloed van hormonen de grootste veranderingen.
Veranderingen die in het lichaam kunnen worden opgevangen en gestabiliseerd als je darmen – lever – alvleesklier goed werken.
Tips tegen voor een gezonde huid
* eet zo vers mogelijk
* eet niet uit pakjes en zakjes
* varieer je maaltijden met voldoende verschillende groenten
* neem voldoende rust
* beweeg voldoende
Niet uitknijpen, niet peuteren
Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan.
Laat je huid met rust
Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Dep je huid na het wassen voorzichtig droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet.
Voed je huid met de juiste voeding
Voed je huid met de juiste voeding, laat snelle suikers en koolhydraten staan en eet vooral veel groenten.
Voed je huid met de juiste bouwstoffen
Je huid heeft bouwstoffen nodig om te kunnen herstellen. En deze goede bouwstoffen vind je vooral in eiwitten en goede vetten.
Je huid is een afspiegeling van je gezondheid
Een oorzaak van je klachten kan overgevoeligheid zijn voor bepaalde voeding.
Daarnaast geven we je een schema met histamine-rijke voeding. Voeding die jouw klachten misschien wel verergeren.
Wil je weten of jouw klachten veroorzaakt worden door histamine? Vul dan de gratis Histamine checklist in!
Hersen communiceren met je darmen
Recent onderzoek laat zien dat er een driehoeksverhouding is in de connectie hersenen- huid- en darm.
Deze organen staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding en hebben een enorme invloed op elkaar. Een dysbiose in de darm kan een verstoring geven op hersenniveau. Denk maar eens aan concentratieproblemen. Maar een dysbiose in je darm heeft dus ook invloed op je huid. De huid kan vaal worden, zijn glans verliezen, of je kunt er acne vulgaris (jeugdpuistjes) van krijgen.
Je darmen hebben het druk in je lichaam, want naast het opnemen van voedingsstoffen en het maken van allerlei stoffen zoals vitamines en mineralen, hebben ze nog een andere belangrijk taak. De darm fungeert namelijk als een soort poortwachter, een soort van bodyguard die de belangrijke taak heeft om allerlei giftige stoffen buiten te houden. Je begrijpt dan ook dat wanneer deze poortwachter zijn werk niet goed meer kan doen, er allerlei stoffen binnen komen die we liever niet willen hebben.
Wat er dan gebeurd, is dat er sprake kan zijn van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm. Dat noemen ze ook wel een “lekkende darm”. De “lekkende darm” is niet meer in staat om afvalstoffen buiten de deur te houden, en ook niet om de broodnodige vitamines en mineralen te produceren. Je lichaam raakt dan een beetje van slag. Mineralen en vitamines kunnen niet goed worden geproduceerd, en afvalstoffen kunnen niet goed worden afgevoerd. En dat zie je vaak terug in de vorm van Acne Vulgaris.
Acne en histamine
Je immuunsysteem maakt soms overuren.
Er kan bij acne meer histamine worden aangemaakt.
Juist door deze overmatige aanmaak van histamine raakt het immuunsysteem nog meer overactief wat weer meer huidklachten tot gevolg kan hebben.
Wat kan ik doen aan Acne Vulgaris?
Je kunt gaan kijken naar de kwaliteit van je darmflora om acne vulgaris te verminderen.
Zoals je net hebt gelezen is het hebben van een gezonde darmflora ontzettend belangrijk. We hebben tegenwoordig testmogelijkheden waarmee we met een klein beetje ontlasting de kwaliteit van je darmflora te onderzoeken. Dat doe ik natuurlijk niet zelf, dat doet een gespecialiseerd laboratorium: RP Vitamino
De uitkomst van het ontlastingsonderzoek laat zien wat eraan de hand is in je darmen. Zo kun je zien of je een candida hebt of een schimmel. Is de zuurgraad wel voldoende? Heb je de juiste bacteriestammen in de juiste hoeveelheden? Zijn je darmen nog gezond genoeg om voldoende weerstand te bieden, of is zijn functie als poortwachter al achteruit gegaan?
Als je dat weet, dan weet je ook daadwerkelijk wat je eraan kunt doen om acne vulgaris te kunnen verminderen.
Maar wat we als eerste gaan doen, is jouw lichaam ontgiften zodat de afvalstoffen die in je lichaam zitten worden afgevoerd.
Want wanneer de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden, kan de huid zich verder weer herstellen.
Heb je ook last van acne vulgaris en wil je er iets aan doen?
Naast een goede hygiëne en een gezonde leefstijl (niet roken, beperk alcoholische dranken, goede slaap) is het belangrijk om op je voeding te letten.
Voedingsmiddelen die weinig goede vetten, veel snelle suikers en koolhydraten bevatten hebben een ongunstige uitwerking op de acne. Ook frisdrank en energy drankjes zijn niet erg bevorderlijk voor een gave huid.
Het kan ook zijn dat je lichaam gluten niet zo goed kan verdragen en dat je daar heftig op reageert. Je kunt het een tijdje weg laten uit je dagelijkse voedingspatroon om te kijken hoe het gaat. Als je het zeker wilt weten hoe jouw lichaam op voeding reageert, overweeg dan de ImuPro voedselintolerantie test.
Wil je precies weten of jouw darmen wel of niet in orde zijn? Dan kun je daar een simpele thuis test voor doen: darmflora- ontlastingsonderzoek basis.
Meer informatie over gluten gevoeligheid lees je in het blog: ben jij gevoelig voor gluten.
Coaching in combinatie met orthomoleculaire geneeskunde
Het is mijn wens om jou verder te helpen.
Je verder te helpen in je eigen (persoonlijke) proces.
Een proces dat niet alleen bestaat uit allergische klachten, maar ook over jouw eigen “mind set”.
Hoe ga jij met jouw gedachten om?
Zijn er negatieve gedachtenpatronenen die telkens maar weer terug keren?
Belemmeren deze jou?
Ben je in staat om deze om te “keren”naar positieve gedachten?
Want ook deze gedachtengang is belangrijk om minder last te hebben van allergische reacties.
Maar vergt wel een andere aanpak.
Namelijk die van psychosociale coaching.
In de afgelopen jaren heb ik mee mogen maken dat het niet alleen om stofjes, bacteriën, darmflora en voeding gaat. Het gaat heel vaak over onze “mind-set”. Hoe belemmerde overtuigingen jouw eigen genezingsproces in de weg kunnen staan.
Want waar krijg jij energie van
En waar lekt jouw energie naar weg
Gebruik je je energie voor jezelf, of juist voor een ander?
Als darmspecialist weet ik als geen ander hoe jouw spijsvertering, hormonen en je darmen behoren te werken.
Maar je darmen zijn ook je tweede brein en zijn in staat om gedachten om te zetten in allerlei klachten, waaronder buikklachten.
Daarom is de combinatie ook zo mooi, we kunnen de psychische kant benaderen en tegelijkertijd ook het fysieke.
Op deze manier behandelen we het van beide kanten.
Denk je dat je wel wat hulp kan gebruiken?
Ik wil je graag helpen om te ontdekken wat je nodig hebt, zodat je weer in de goede richting ga bewegen.
Wil je ook weer een gezonde huid hebben?
Over Petra
Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.
Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.
De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie Orthomoleculaire Geneeskunde. Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en een psychosociale coach opleiding. Want als de “mind” niet meewerkt, werkt het lijf ook niet mee.
Gezonde darmen (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen. En dat is toch niet geheel onbelangrijk.
