Darmklachten

Je darmen staan in verbinding met je mentale én fysieke gezondheid. Hier lees je dan ook verschillende klachten die voortkomen uit je darmen.

De gezondheid van je darmen

Je darmen hebben invloed op je mentale én fysieke gezondheid. Dit betekent dat veel klachten ook voortkomen uit je darmen. Op deze pagina staan de darmklachten voor je op een rijtje gezet! 

Acne Vulgaris

Acne Vulgaris, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Het ontstaat in de meeste gevallen in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen dan allerlei veranderingen ondergaat.

Buikpijn bij kinderen behandelen

Heeft je kind al een tijdje buikpijn? Je bent al bij de huisarts geweest en die kan niets vinden? Dat is vervelend, want aan je kind zie je dat er iets niet klopt. Het is hangerig, eet niet goed, is moe, maar kan wel slecht slapen. Wat doe je dan? 

Darmflora en de mentale gezondheid

De darmen worden ook wel ‘het brein in je buik’ genoemd. Een verstoord evenwicht in de darmflora kan verstoringen geven op hersenniveau. En juist daarom is het zo belangrijk een gezonde darmflora te hebben. 

FODMAP-dieet

Het FODMAP-dieet wordt vaak geadviseerd wanneer je last hebt van darmklachten zoals winderigheid, een opgezwollen buik of diarree. Helaas zijn de resultaten niet altijd blijvend. Maar wat is het FODMAP-dieet eigenlijk en waarom helpt dit niet altijd?

Gezonde darmen

Onze darmen zitten toch knap in elkaar.  Gezonde darmen nemen alle nuttige voedingsmiddelen op, maken belangrijke mineralen en vitamines aan en het overtollige deel wat niet meer nodig is, daar wordt ontlasting van gemaakt. Meestal gaat het hele proces goed, maar het kan gebeuren dat er een verstoring ontstaat.

Glutenintolerantie

Ben jij gevoelig voor gluten? Gluten zijn eiwitten die in de meeste graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst voorkomen. We zijn in de loop der jaren steeds meer gluten gaan eten. Het zit tegenwoordig (bijna) overal in, waardoor je een constante aanvoer hebt van gluten in je lichaam. Die aanvoer moet het lichaam allemaal verwerken en soms is dat te veel.

Histamine intolerantie

Heb je dat ook dat je na het eten van bepaalde voeding je hartslag omhoog gaat, vlekken in je nek krijgt en je begint te zweten?  Je reageert wellicht te heftig op bepaalde voeding of een bepaalde stof. Dat kan te maken hebben met een histamine intolerantie. Naast voeding en medicatie kunnen ook je darmen ervoor zorgen dat je een histamine reactie krijg. 

Obstipatie bij kinderen verhelpen

Je kindje klaagt al een tijdje over buikpijn, en het doet pijn als het naar de wc moet. Kleine harde keuteltjes zijn het resultaat en worden er maar met moeite uit geperst. En dan hebben ze nog niet het gevoel dat “alles” eruit is. Obstipatie (verstopping) bij kinderen is een veelvoorkomend probleem, waar kinderen zelf niet veel aan kunnen doen.

Ontlasting

Normale ontlasting hebben we als we ons voeden met gezonde voeding, lekker in ons vel zitten, dagelijks bewegen, we niet te veel moeite hoeven te doen om het kwijt te raken, het niet ruikt en als we niet of nauwelijks toiletpapier hoeven te gebruiken. Wist je dat je aan je ontlasting kan zien of deze normaal is? Zo niet, waardoor dit dan komt?

Prikkelbare darm

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in onze westerse wereld. Onduidelijk is hoeveel mensen er precies last hebben van PDS. Heb je last van het prikkelbare darm syndroom, dan kun je dit zeker laten behandelen. Maar dan zul je ook op zoek moeten gaan naar de oorzaak van de klacht, én die is bij iedereen weer anders!

Wat je nog niet wist over je ontlasting

Normale ontlasting hebben we als we ons voeden met gezonde voeding, lekker in ons vel zitten, dagelijks bewegen, we niet te veel moeite hoeven te doen om het kwijt te raken, het niet ruikt en als we niet of nauwelijks toiletpapier hoeven te gebruiken. Wist je dat je aan je ontlasting kan zien of deze normaal is? Zo niet, waardoor dit dan komt?

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking aan het slijmvlies van de darmwand. Op deze pagina lees je bijbehorende klachten en hoe je deze kunt behandelen.