Het coronavirus houdt ons dagelijks bezig. We horen er berichten over in het nieuws, we lezen het in de krant en we horen erover op de radio.
Berichten die ons niet altijd geruststellen, want stel je voor dat je tot de doelgroep behoort die het Coronavirus krijgt. In het beste geval is je lichaam sterk genoeg om een tegenaanval uit te voeren, je eigen immuunsysteem is sterk genoeg. Maar dat geluk heeft niet iedereen en misschien heb je dan wel te maken met een opname op de IC, en is daar dan wel plaats genoeg om je op te nemen?

Angst

Om mij heen zie ik een gedeelte van de mensen die niet angstig is, niet bang is om ziek te worden of om het virus te krijgen. Daarentegen zie ik ook een gedeelte van de mensen die wel bang of angstig is. Zij hebben angst voor naderend onheil. Vragen over wat er gebeurt als men het virus krijgt, steken regelmatig de kop op.

Hoe gedragen virussen zich

Een virus komt binnen in ons lichaam, en net zoals zo veel virussen en bacteriën heeft ons lichaam daar geen probleem mee. Want deze virussen en bacteriën hebben ook een functie. Ze beschermen ons tegen ziekten zoals bijvoorbeeld de griep en maken ons immuunsysteem sterker. Want krijgen we later nog een keer te maken met datzelfde virus – wat bijvoorbeeld de griep heeft veroorzaakt – dan weet het lichaam, hé jou ken ik. Ik heb de vorige keer al antistoffen gemaakt, dus ik weet hoe we je kunnen opruimen. Je lichaam gaat daar direct tegen in de aanval. 

Wat gebeurt er dan als we veel angst hebben?

Angst veroorzaakt in ons lichaam stress. Vergelijk het maar met een vluchtreactie. Want stel je voor dat je moet rennen voor die tijger en die beer, dan schiet je lichaam volledig in de stress. Razendsnel worden er stofjes aangemaakt om je te laten rennen en vluchten voor die tijger en die beer. Want je wilt niet het hapje voor die dag zijn.
Je hele lichaam is voorbereid op deze reactie, en dat is ook heel normaal. Maar dat moet niet te lang duren. Want als het te lang duurt, dan geeft dat schade. Want je kunt je voorstellen dat je niet eindeloos kunt rennen en vluchten voor die tijger en die beer.

Zo is het ook met angst. En natuurlijk weet ik ook wel dat je angst niet direct kunt vergelijken met het hapje van de tijger. Maar de reactie in het lichaam is op den duur wel vergelijkbaar.

Van angst, raakt je immuunsysteem overbelast. En je hebt dat immuunsysteem nu juist zo nodig om het virus uit je systeem te weren! En zo zien we dat angst een slechte raadgever is.

Alle ballen hooghouden

Maar ik vind het ook best een lastige tijd, want ben je ouder van kleine kinderen dan moet je ook nog eens alle ballen hooghouden. Je moet thuis werken, je moet ook nog eens je kinderen onderwijzen. Al zijn die nu weer gelukkig naar school, maar toch het is niet het normale ritme waarin je je bevindt. Kinderen voelen dit en reageren daarop, met als gevolg dat er nog meer spanning ontstaat en dus nog meer stress.

Om die vicieuze cirkel te doorbreken is het verstandig om even bij jezelf te rade te gaan: wat heb ik nodig om de stress te kunnen ondervangen? Met welke stoffen kan ik de stress verminderen? Want zoals je al gelezen hebt, is zowel angst als stress een slechte raadgever. Lees ook het blog: wat doet stress met je, en hoe kan je beter met stress omgaan.

Wat kun je zelf doen?

Dat is natuurlijk heel gemakkelijk gezegd als je geen angst hebt, maar probeer in ieder geval goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en slaap een gezonde nachtrust. Ik hoor veel mensen die geen goede of volledige nachtrust hebben. Een goede nachtrust is nu juist zo belangrijk, want in de nacht herstelt je lichaam wat er die dag beschadigd is. Heb je ook last van een slechte nachtrust, lees dan eens het blog: ik kan niet slapen.

Zoals je al hebt gelezen is ook stress een slechte raadgever. Laat je adviseren hoe jij de stress het beste kan verminderen, zodat je de slaap ook weer beter kunt vatten en je lichaam op een natuurlijke manier kan herstellen. Op deze manier ben je echt goed bezig om je immuunsysteem sterker te maken, zodat het virus minder kans heeft om jouw ziek te maken! En, ik kan je daar zeker bij helpen!

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie om je stress te verminderen, je beter kunt slapen en je weerstand sterker te maken? Neem dan contact met ons op!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!