Darmspecialist
Vergoed door de verzekeraar
Psychosociaal coach
Antibiotica gebruik bij zuigelingen
De behandeling en het gebruik van antibiotica bij zuigelingen zorgt voor een daling van gezonde darmbacteriën die nodig zijn voor andere het verteren van (moeder) melk.
Ondanks de terughoudendheid wordt er met enige regelmaat antibiotica voorgeschreven bij zuigelingen. Helaas is dat niet zonder gevolgen voor de latere ontwikkeling van het immuunsysteem en de weerstand van je baby.
Antibiotica blijkt een dusdanige invloed op de darmflora te hebben. Zelfs jaren daarna zien we dat een terugval in gezonde darmbacteriën te herleiden is aan die ene antibioticakuur.
De opbouw van het immuunsysteem
Antibiotica gebruik bij zuigelingen blijkt een dusdanige invloed op de darmflora te hebben. Zelfs jaren daarna zien we dat een terugval in gezonde darmbacteriën te herleiden is aan die ene antibioticakuur.
In de eerste 1000 dagen van het leven zijn het je darmen die ervoor gaan zorgen dat er goede basis wordt gelegd voor je komende leven.
Zo ontwikkelt zich in de eerste 1000 dagen onder invloed van goede darmbacteriën je immuunsysteem, je weerstand. Daarom is een goede start ontzettend belangrijk. Voor deze goede start heeft je lichaam wel goede voeding nodig, goede darmbacteriën dus.
Welke klachten?
De klachten die we vooral zien bij een niet goed aangelegd immuunsysteem:
- Allergieën
- Huidklachten
- Berg
- Eczeem
- Oorontstekingen
- Astma
- Longproblemen
Borstvoeding voor een goede weerstand
Als het je gegeven is om borstvoeding te kunnen geven dan is dat het beste advies! Want het geven van borstvoeding zorgt niet alleen voor een goede weerstand, je baby krijgt ook alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.
En, het is toch een mooi en intiem moment om je baby zelf te kunnen voeden!
Wetenschappelijk onderzoek
Bovendien is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek aanwezig waaruit ook echt blijkt dat antibiotica een negatieve werking kan hebben op de darmflora.
Zo is Dr. Marlies van Houten, algemeen kinderarts in het Spaarne Gasthuis een onderzoek gestart naar het effect hiervan. Het feit dat start van antibiotische behandeling een groter effect heeft dan de duur van behandeling op schade aan het microbioom onderstreept de noodzaak om minder snel antibiotica te starten bij verdenking op infecties.
De duur van het schadelijke effect op het microbioom van de baby is groter dan gedacht. Dit komt waarschijnlijk omdat de antibiotica worden gegeven juist op het moment dat de baby de eerste bacteriën van zijn moeder krijgt en zich in een kritische fase van ontwikkeling bevindt.
Als de eerste gezonde bacteriën die de baby van de moeder meekrijgt weggevangen worden door antibiotica, is het lastig om ze opnieuw te verwerven. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom het zo lang duurt voordat het microbioom is hersteld.
De bevindingen van Dr. Marlies van Houten zijn wij als darmspecialist al eerder tegengekomen in andere studies.
Antibiotica zorgt voor een verandering van het darmmicrobioom
Wanneer een infectie zonder antibiotica kan genezen heeft dit de voorkeur. Antibiotica doodt slechte bacteriën, maar er bevinden zich in de darmen ook goede soorten. Helaas worden deze ook gedood door een antibioticum.
Antibiotica gebruik bij zuigelingen zorgt voor een verandering van het darmmicrobioom. Bij jonge kinderen vergroot antibioticagebruik de kans op astma. Een afwijkend darmmicrobioom kan een gezonde ontwikkeling van het afweersysteem in de weg staan.
De praktijk laat zien dat baby’s na een antibioticakuur soms (meer) last krijgen van darmkrampjes en voedselintoleranties. In deze situaties kan het zinvol zijn om uw baby babyprobiotica te geven. Dit kan veel klachten, zoals infecties, darmkrampen en ontlastingsproblemen bij uw baby voorkomen.
Antibiotica en probiotica
Om te beginnen kun je zelf al een verschil maken in de gezondheid van je baby. Bijvoorbeeld door het zelf innemen van een goed probioticium in de zwangerschap. Hiermee verhoog je de kans op het doorgeven van de juiste darmbacteriën aan je baby.
Is er echt een antbiotica nodig, denk dan aan het geven van een goed probioticium tegelijkertijd met de antibtiotica. Zodat de schade die de antibiotica aanricht aan de darmflora beperkt blijft.
Want een goede start voor je baby is ontzettend belangrijk.
En je wilt toch het beste voor je kindje!
Coaching in combinatie met orthomoleculaire geneeskunde
Het is mijn wens om jou verder te helpen.
Je verder te helpen in je eigen (persoonlijke) proces.
Een proces dat niet alleen bestaat uit allergische klachten, maar ook over jouw eigen “mind set”.
Hoe ga jij met jouw gedachten om?
Zijn er negatieve gedachtenpatronenen die telkens maar weer terug keren?
Belemmeren deze jou?
Ben je in staat om deze om te “keren”naar positieve gedachten?
Want ook deze gedachtengang is belangrijk om minder last te hebben van allergische reacties.
Maar vergt wel een andere aanpak.
Namelijk die van psychosociale coaching.
In de afgelopen jaren heb ik mee mogen maken dat het niet alleen om stofjes, bacteriën, darmflora en voeding gaat. Het gaat heel vaak over onze “mind-set”. Hoe belemmerde overtuigingen jouw eigen genezingsproces in de weg kunnen staan.
Want waar krijg jij energie van
En waar lekt jouw energie naar weg
Gebruik je je energie voor jezelf, of juist voor een ander?
Als darmspecialist weet ik als geen ander hoe jouw spijsvertering, hormonen en je darmen behoren te werken.
Maar je darmen zijn ook je tweede brein en zijn in staat om gedachten om te zetten in allerlei klachten, waaronder buikklachten.
Daarom is de combinatie ook zo mooi, we kunnen de psychische kant benaderen en tegelijkertijd ook het fysieke.
Op deze manier behandelen we het van beide kanten.
Denk je dat je wel wat hulp kan gebruiken?
Ik wil je graag helpen om te ontdekken wat je nodig hebt, zodat je weer in de goede richting ga bewegen.
Over Petra
Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.
Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.
De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie Orthomoleculaire Geneeskunde. Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en een psychosociale coach opleiding. Want als de “mind” niet meewerkt, werkt het lijf ook niet mee.
Gezonde darmen (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen. En dat is toch niet geheel onbelangrijk.

Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!