Wil je voorkomen dat je zwanger wordt? Of gewoon je menstruatie uitstellen? Een voor de hand liggend en meest gebruikte manier van anticonceptie is de pil. Toch kan dit vervelende klachten met zich meebrengen, omdat de pil vaak veroorzaker is van een verstoorde hormoonbalans. Lees in de blog hoe dat kan en wat je eraan kan doen!

Hormonen in de anticonceptiepil

De anticonceptiepil is verkrijgbaar zonder en met hormonen (oestrogeen). De hormonen die in de pil zitten, zijn zoveel sterker dan onze eigen hormonen. Dit betekent dat onze lever het overschot aan hormonen weer moet afbreken. Als je lever vaak dergelijke stoffen moet afbreken, raakt hij overbelast. Dit heeft tot gevolg dat de lever niet alle hormonen meer kan afbreken en je hormoonbalans dus verstoord raakt. Dit betekent concreet voor jou dat je last kan krijgen van opvliegers, migraine of overmatige menstruatie. Dat wil je natuurlijk niet!

De anticonceptiepil als grootverbruiker van voedingsstoffen

De pil heeft niet alleen effect op je hormoonbalans. Het is ook nog eens grootverbruiker van diverse voedingsstoffen. Wanneer je de anticonceptiepil slikt, is het dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat je de volgende stoffen extra binnenkrijgt:

  • Foliumzuur: dit zit vooral in (blad)groenten
  • Vitamine B6 (peulvruchten; groenten) en vitamine B12 (rood vlees, eieren en vis)
  • Zink: dit zit vooral in haring, oesters, schaal- en schelpdieren, sardientjes peulvruchten, zonnebloempitten en eieren
  • Magnesium: dit zit vooral in groenten, noten en volkoren granen

Hoe breng ik mijn hormonen weer in balans?

Ten eerste is het goed om een basissupplement te gebruiken, of bovenstaande voeding te eten, om tekorten te voorkomen. Een goed basissupplement is in mijn praktijk verkrijgbaar. Daarnaast kun je ook nadenken over een ander anticonceptiemiddel. Meer tips om je hormoonbalans te herstellen, lees je in deze blog.

Meer informatie?

Maak dan een afspraak om samen te zorgen dat jouw hormoonbalans herstelt. Houd ook onze blogpagina in de gaten, want de komende periode staan opvliegers en menstruatie centraal!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!