Asperge
Onze vroege voorouders wisten het al, asperges waren goed voor je.
Want had je last van kiespijn, waterzucht, obstipatie, een bijensteek of hartklachten dan bood de asperge uitkomst.
Inmiddels weten we ook waarom de asperge zo’n goede invloed op ons heeft. Mede door de grote hoeveelheden B- en C vitaminen en mineralen zoals zink, msm, en kalium zorgen deze ervoor dat ze ook daadwerkelijk het lichaam voeden.
Asperge en het ontgiften van onze lever
De lever is een groot orgaan in ons lichaam, en heeft onder andere een belangrijke taak om allerlei afvalstoffen op te ruimen en onschadelijk te maken.
Stoffen als glutathion die in de asperge zitten helpen onze lever daarbij. Het eten van asperges bevorderd dan ook het opruimen en onschadelijk maken van allerlei afvalstoffen die we ongemerkt hebben verzameld. Als de lever de opgehoopte afvalstoffen niet meer kan afvoeren, dan raakt het lichaam als het ware vervuild. Daardoor kunnen bepaalde processen in het lichaam niet meer goed werken en kun je last krijgen van allerlei vage ongemakken.
Asperge en onze darmen
Asperges bevatten ook veel inuline, ook wel pre-biotica genoemd. Inuline is een bijzondere stof die ervoor zorgt dat onze darmen weer een goede beschermlaag kunnen opbouwen. En een goede beschermlaag is nodig, want onze darmbacteriën kunnen zich daar aan hechten en hun werk uitvoeren. Zo produceren onze darmbacteriën belangrijke stoffen die onze weerstand verhogen, ze maken vitamines en kunnen binnendringers (verkeerde bacteriën, schimmels en parasieten) buiten de deur houden.
Asperge en onze nieren
Asperges bevatten asparagine, een stof die de nieren stimuleert en is daarmee vochtafdrijvend en daardoor ook weer goed voor de nieren. Je nieren maken vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft, oftewel: urine. Asperges staan erom bekend urine een sterke geur mee te geven en dit komt omdat bepaalde stoffen in de asperge in het lichaam worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen.
Asperge en diabetes
Asperges bevatten maar weinig calorieën en zijn daarom uitermate geschikt voor mensen die willen afvallen. Ook de zeer lage Glycemische Lading zorgt ervoor dat asperges zeer geschikt zijn voor mensen die met bloedsuiker problemen te maken hebben. De vezels in de asperges zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel zal pieken omdat vezels geleidelijk worden verteerd.
Asperge en ontstekingen
Asperges bevatten de stof quercetine die een ontstekingsremmende werking hebben. Quercetine heeft ook een positieve invloed op onze hormoonbalans en heeft zelfs een gunstig effect op hart- en bloedvaten.
Asperge niet goed voor:
Naast alle goede eigenschappen bevatten asperges ook minder goede eigenschappen. Als je last hebt van Jicht dan is het niet aan te raden om asperges te eten. Door de aanwezigheid van purines in de asperges verhoog je de kans op een jicht aanval.