Selecteer een pagina

Ben jij gevoelig voor gluten

Gluten zijn eiwitten die in de meeste graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst voorkomen. Het heeft een speciale bindende eigenschap waardoor het deeg elastisch wordt en zorgt dat het aan elkaar blijft kleven. Dat is natuurlijk ideaal voor brood, koekjes, pasta en gebak anders zou het allemaal uit elkaar vallen.

Ben jij gevoelig voor gluten?

Wat zijn gluten:

Ben jij gevoelig voor gluten? Gluten zijn eiwitten die in de meeste graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst voorkomen. Het heeft een speciale bindende eigenschap waardoor het deeg elastisch wordt en zorgt dat het aan elkaar blijft kleven. Dat is natuurlijk ideaal voor brood, koekjes, pasta en gebak anders zou het allemaal uit elkaar vallen.  Dat gluten een bindende eigenschap heeft zie je ook met glutenvrij brood, het is niet zo luchtig en het valt sneller uit elkaar.

Gluten wordt ook gebruikt als bindmiddel in soep, kant- en klare sausen en maaltijden, bewerkte vleeswaren en marinades.

 

Waarom kan je (over)gevoelig worden van gluten:

Door de komst van moderne teelttechnieken worden de granen van tegenwoordig geteeld met een hoog proteïne- en gluten gehalte. Daardoor zijn ze wel beter bestand tegen ziekteverwekkers maar zijn nu dusdanig gemanipuleerd dat ze weinig meer van hun oorspronkelijke voedingswaarden hebben. Daarnaast worden er talrijke bewaarmiddelen en additieven aan toegevoegd waar je op den duur erg last van kunt krijgen.

We zijn in de loop der jaren steeds meer gluten gaan eten. Het zit tegenwoordig (bijna) overal in, waardoor je een constante aanvoer hebt van gluten in je lichaam. Die aanvoer moet het lichaam allemaal verwerken en soms is dat te veel.

 

Gluten beschadigt de darmwand

De stof (gliadine) die in gluten voorkomt in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst beschadigt de darmwand. Doordat de stof gliadine erg moeilijk wordt afgebroken in onze spijsvertering gaat het lichaam daar antistoffen tegen  aanmaken. Gliadine lijkt ook erg op onze eigen eiwitstructuren  die voorkomen in de schildklier, de pancreas, dikke- en dunne darm. Bij veelvuldig gebruik van gluten worden er dus antistoffen aangemaakt die het lichaam op den duur zelf gaat aanvallen. Als reactie daarop komen er ontstekingen die beschadigingen aanbrengen in het weefsel.

 

Wat zijn de symptomen van een gluten overgevoeligheid

Ben je overgevoelig voor gluten dan kun je vaak last van buikpijn hebben, en je vermoeid voelen na het eten van gluten.  Je lichaam heeft moeite om gluten te verteren en reageert hierop met klachten zoals diarree, verstopping, een opgezette buik, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies. Naast verteringsklachten kunnen ook ergens anders in het lichaam ontstekingsreacties zicht gaan ontwikkelen. Problemen aan de slijmvliezen (luchtweginfecties, vaginale infecties, mond, dunne darm, maag) huidproblemen (eczeem, psoriasis) artrose en zelfs de hersenen (concentratieverlies) kunnen allemaal te maken met een gevoeligheid voor gluten. Door het weglaten van gluten kun je je al heel wat beter voelen, gebeurt dit niet dan is het achterliggende immuunsysteem al geactiveerd en heb je meer tijd nodig om te herstellen.

 

Kan ik nooit meer gluten eten

Voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten zijn gluten niet persé uit den boze.  Als de darmwand weer is hersteld kun je geleidelijk aan gluten weer gaan inbouwen in het dagelijks voedingspatroon. Hierbij is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam, en dat je gluten eet zonder klachten te krijgen. Hoe lang het herstel duurt van de darmwand is verschillend per persoon.

 

 

Hoe weet ik of ik overgevoelig ben voor gluten

Een darmflora- ontlastingsonderzoek glutenintolerantie test geeft al veel duidelijkheid of je gevoelig bent voor gluten. Een ontlastingsonderzoek kun je gemakkelijk thuis uitvoeren, je schept zelf je ontlasting in een potje en stuurt dit naar op naar het laboratorium RP Vitamino.  Ontlastingsonderzoeken kun je aanvragen via de webshop of je maakt een afspraak voor een consult. 

De uitslag van de test wordt besproken in een (telefonisch of skype) consult.

 

Hoe kan ik weer herstellen

Je kunt een tijdje gluten uit je voedingspatroon weg laten, maar het beste is om uit te zoeken of er nog meer aan de hand is. Daarvoor is het verstandig om een afspraak te maken om dat uit te zoeken.  Als we weten wat er aan de hand is, dan kunnen we een gericht en persoonlijk behandelplan opstellen.