Ben jij gevoelig voor gluten? 

Gluten zijn eiwitten die in de meeste graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst voorkomen.

Ben jij er gevoelig voor? Dan kan dit darmklachten veroorzaken.

R

darmklachten 

R

hoofdpijn 

R

slecht slapen 

Ben jij gevoelig voor gluten

Gluten zijn eiwitten die in de meeste graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst voorkomen.

De stof (gliadine) die voorkomt in deze  beschadigt de darmwand. Doordat de stof gliadine erg moeilijk wordt afgebroken in onze spijsvertering, gaat het lichaam daar antistoffen tegen aanmaken.

Gliadine lijkt ook erg op onze eigen eiwitstructuren die voorkomen in de schildklier, de pancreas, dikke- en dunne darm.

Ben jij gevoelig voor gluten

Bij veelvuldig gebruik van gluten worden er dus antistoffen aangemaakt die het lichaam op den duur zelf gaat aanvallen.

Als reactie daarop komen er ontstekingen die beschadigingen aanbrengen in het weefsel. 

Ben jij gevoelig voor gluten

Tips bij een gluten-intolerantie

* vermijd het eten van gluten

* bekijk de etiketten van (voor) bewerkt voedsel.

* eet niet uit pakjes en zakjes

* varieer je maaltijden met voldoende verschillende groenten

 

Slapeloosheid

Gluten kunnen ervoor zorgen dat je minder goed kan slapen 

Darmklachten en diarree

Darmklachten is een veel gehoorde klacht bij een gluten intolerantie 

Opgezette buik

Een veel gehoorde klacht is een opgezette en gespannen buik na de maaltijd. Een klacht die bij sommige mensen wel een paar uur kan aanhouden en flink pijn kan doen.

Verstopte neus en benauwdheid

Gluten kunnen de slijmvliesbarriere in de darmwand beschadigen.

Een reactie daarop kan zijn dat jij meer last hebt van een verstopte neus, slijmvorming en  benauwdheid kan krijgen.

Ben jij gevoelig voor gluten?

Gluten heeft een speciale bindende eigenschap, waardoor het deeg elastisch wordt en zorgt dat het aan elkaar blijft kleven.

Dat is natuurlijk ideaal voor brood, koekjes, pasta en gebak, anders zou het allemaal uit elkaar vallen. Dat gluten een bindende eigenschap hebben, dat zie je ook aan glutenvrij brood. Het is niet zo luchtig en het valt sneller uit elkaar.

Zo wordt het ook gebruikt als bindmiddel in soep, kant- en klare sauzen en maaltijden. Zelfs vleeswaren en marinades hebben als bindmiddel gluten als ingredient. 

Dat is natuurlijk hartstikke fijn dat gluten een bindende eigenschap heeft. Maar het kan ook een nadelig effect hebben, namelijk dat het jouw darmwand beschadigt.

ziekte van Crohn

Lees wat anderen hebben ervaren

Medio 2017 zat ik al een tijd ziek thuis, zonder duidelijke diagnose. Wel had ik al jaren steeds toenemende darmproblemen. Toen mijn vrouw in een advertorial een interview met Petra over haar praktijk las heb ik contact opgenomen met de Waterlely.

Ik werd erg prettig geholpen en na veel onderzoeken kwamen we tot de kern van mijn problemen. Ik ben nu weer op de goede weg. Het gaat nog wel even duren, maar ik ben erg blij met de begeleiding van Petra.

Eindelijk weet ik wat mijn problemen veroorzaakt, maar vooral:  ik kan er nu wat aan kan doen!

Nico

Lees wat anderen hebben ervaren

Na jaren te hebben getobt met mijn Darm Klachten heb ik het nu eindelijk onder controle. 8 maanden ben ik bij Petra onder behandeling geweest en nu zijn mijn buik- en darmklachten weer onder controle. Gelukkig kan ik nu weer gewoon naar mijn werk en heb weer energie om met vrienden  af te spreken. 

Ook met eten heeft Petra mij geholpen. Zij heeft mij verteld wat ik beter wel en niet kan eten. 
Natuurlijk moet ik wel blijven opletten,  maar ik heb er nu geen last meer van.

Petra, hartstikke bedankt voor je geduld, je kennis en je enthousiasme. Ik ben er erg mee geholpen.

Irene

Waarom kan ik (over) gevoelig worden van gluten? 

Door de komst van moderne teelttechnieken worden de granen van tegenwoordig geteeld met een hoog proteïne- en gluten gehalte. Daardoor zijn ze wel beter bestand tegen ziekteverwekkers. Maar zijn nu dusdanig gemanipuleerd dat ze weinig meer van hun oorspronkelijke voedingswaarden hebben. Daarnaast worden er talrijke bewaarmiddelen en additieven aan toegevoegd, waar je op den duur erg last van kunt krijgen.

We zijn in de loop der jaren steeds meer gluten gaan eten. Het zit tegenwoordig (bijna) overal in, waardoor je een constante aanvoer hebt van gluten in je lichaam. Die aanvoer moet het lichaam allemaal verwerken en soms is dat te veel.

Wat zijn de symptomen van een gluten overgevoeligheid

 

 

Bij een glutenovergevoeligheid merk je vaak dat je last hebt van buikpijn en dat je je vermoeid voelt. Het lichaam heeft moeite om gluten te verteren. Klachten als  diarree, verstopping, een opgezette buik, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies zijn een veel gehoord probleem. 

Naast verteringsklachten kunnen ook ergens anders in het lichaam ontstekingsreacties zich gaan ontwikkelen.

 

Slijmvliesproblemen

Problemen aan de slijmvliezen (luchtweginfecties, vaginale infecties, mond, dunne darm, maag) huidproblemen (eczeem, psoriasis) kunnen te maken hebben met een gluten overgevoeligheid. Evenals artroste en concentratieverlies. 

Door het weglaten van gluten kun je je al heel wat beter voelen. Gebeurt dit niet? Dan is het achterliggende immuunsysteem al geactiveerd en heb je meer tijd nodig om te herstellen.

Glutenintolerantie en onderzoek

De weg naar een gezonde darm begint met de vraag: waar zit het probleem? Om dat te weten te komen, is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord.

Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van het eten van gluten.  Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek.

Ontlastingsonderzoeken 

Bij een ontlastingsonderzoek kun je verschillende onderdelen laten testen. Wil je alles onderzoeken? Dan raad ik je het onderzoek darmflora- ontlastingsonderzoek “compleet” aan. Samenstelling darmflora, pH-waarde, ontstekingen, schimmel en candida, helicobacter, histamine, parasieten en darmslijmvliesimmuniteit worden dan getest. Wil je liever beginnen met een klein onderzoek? Dan kun je ook losse onderdelen bestellen in de webshop.  De onderzoeken kun je thuis afnemen en worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino. Deze is gespecialiseerd in darmanalyses. 

ontlastingsonderzoeken

Wil je ook van je darmklachten klachten afkomen?

Kan ik nooit meer gluten eten?

Voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten zijn deze niet persé uit den boze. Als de darmwand weer is hersteld, kun je geleidelijk aan gluten weer gaan inbouwen in het dagelijks voedingspatroon.

Hierbij is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam, en dat je gluten eet zonder klachten te krijgen. Hoe lang het herstel duurt van de darmwand is verschillend per persoon.

Ben jij gevoelig voor gluten

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Maak dan een afspraak of bekijk hieronder de producten die je kunnen helpen.

Neurotransmitters test

 34,95

Voedselintolerantie test 90 voedingsmiddelen

 245,00

Darmflora-ontlastingsonderzoek Gluten intolerantie test

 59,95

Darmflora-ontlastingsonderzoek compleet

 442,50

word je door het eten van gluten ziek?
Histamine checklist
Gluten

Mogelijkheden tot behandeling

Word je in het reguliere circuit behandeld, dan richt de behandeling zich vooral op het onderdrukken van de symptomen. Zeker in de eerste fase van behandeling kan dit een stuk verlichting van klachten geven.

Echter bij behandeling op langere termijn onderdrukt men het immuunsysteem en verstoord lichaamseigen processen om de ontsteking zelf op te lossen.

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich nu juist op het omgekeerde. We willen dat je lichaam weer dusdanig gaat herstellen, zodat je zelf je ontstekingen kunt oplossen. Maar dat kost tijd en geduld!

Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van het laboratoriumonderzoek maken we een persoonlijk behandelplan. Deze is helemaal afgestemd op jouw situatie, dus dat is voor iedereen weer anders.

Jouw persoonlijke behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die jouw aandoening hebben veroorzaakt. Met behulp van de juiste voeding en de inzet van gespecialiseerde en gerichte voedingssupplementen worden de oorzaken (ontstekingen, parasieten, schimmel – infecties) aangepakt. De ontstane tekorten aan vitamines en mineralen worden aangevuld, waardoor het lichaam tot rust wordt gebracht. Daarna kan er worden gewerkt aan opbouw en herstel.

Om de voortgang zo goed mogelijk te monitoren en in stand te houden zullen we stapsgewijs aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Op basis van deze uitkomsten kunnen we het behandelplan aanpassen of continueren.

onderzoeken

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Over Petra

Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.

Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.

De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie  Orthomoleculaire Geneeskunde.  Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en zijn invloed op onze hersenen. 

Gezonde darmen

Want een gezonde darm (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent.

Is een ontzettend belangrijke basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen.  En dat is toch niet geheel onbelangrijk.

Laat me jou met mijn kennis, ervaring en specialisaties helpen om jou weer te laten stralen.

Hooikoortsklachten