Blauw licht veroorzaakt slaapproblemen
Het is tegenwoordig zo gewoon geworden om ’s-avonds voordat je naar bed gaat nog even op je telefoon of tablet te zitten. De één doet een spelletje, de ander checkt nog even zijn mail en weer een ander kijkt nog even naar de laatste nieuwsberichten of surft over het world wide web.
We zijn er ons vaak niet van bewust dat al dat getuur naar deze schermpjes, tablet of computer met het blauwe licht slaapproblemen kunnen veroorzaken.
Want dan lig je op bed en je wilt gaan slapen en dan lukt het niet! Hoe dat komt dat leggen we je in onderstaande blog uit.
Wat is blauw licht?
Licht bestaat uit verschillende kleuren, zoals rood, groen en blauw licht. Het heeft zo’n zijn eigen golflengte en helderheid. Blauw licht is erg helder, dringt tot diep in je ogen door en heeft een hoog energieniveau. De zon bevat ook blauw licht, dat zie je aan de mooie blauwe luchten als de zon schijnt.
Overdag is dat blauwe heldere licht heel fijn om ons wakker en alert te houden. Naarmate dat de dag vordert neemt het blauwe licht af, de alertheid neemt af en we bereiden ons voor op de nacht, we zijn klaar om te gaan slapen.
Blauw licht veroorzaakt slaapproblemen
Onze telefoons, laptops, i-pads en ook onze televisie geven ook blauw licht af. Je kunt je dan ook voorstellen dat als we ’s-avonds laat nog naar dit blauwe licht kijken dat ons slaaphormoon “melatonine” ervan in de war raakt.
Jij wilt wel gaan slapen, maar door het turen naar je schermpje heb je onbewust je slaaphormoon “melatonine” verstoort. Hoe langer je op de avond naar je schermpje kijkt, des te minder “melatonine” er beschikbaar is op het moment dat je echt wilt gaan slapen.
Dat komt wel weer, maar dat duurt even. Je merkt dan ook dat op het moment dat jij je heerlijk in je bed hebt ingenesteld, je ogen dicht doet, dat je lichaam daar anders over denkt. Die is eigenlijk nog klaarwakker.
Want dat hormoon “melatonine” wordt langzaam in de avond opgebouwd. En met al dat getuur naar de schermpjes verlaat je je eigen slaaphormoon “melatonine”. Om echt in te slapen.
Met als gevolg dat je veel later als gewoonlijk eindelijk in een diepe slaap valt. En dat je je slaap nodig hebt, dat is inmiddels wel duidelijk, want in je slaap herstelt je lichaam van alles wat jij die dag hebt gedaan. We hebben er zelfs een aparte blog over geschreven, lees er alles over in het blog: slaapproblemen – ik kan niet slapen
Verwerking van je emoties
In je slaap verwerk je ook alle emoties die je meegemaakt hebt. En dat kan bewust of onbewust zijn. Soms zijn dat emoties van die dag zelf, of zijn het emoties die je al langer bezighouden. In de nacht komt je brein eindelijk tot rust, en die rust heeft je brein hard nodig want overdag moet het fris en alert zijn.
Herstel van je lichaamscellen
Slapen is dus belangrijk om in de nacht je emoties te verwerken. Maar evenzo belangrijk is het voor al je lichaamscellen belangrijk om goed te kunnen slapen. Zodat je de volgende dag weer fris en fruitig aan de slag kunt gaan.

Blauw licht en diabetes
Wat heeft blauw licht nu met diabetes te maken zou je zeggen? Doordat het blauwe licht de aanmaak van de melatonine blokkeert of verlaat gaat aanmaken in je lichaam ontregelt het ook je andere hormonen.
Je slaapt later in, de tijd om echt te slapen is korter en je lichaam heeft minder tijd over voor herstel. Zo is dat ook met diabetes, door het blauwe licht wordt melatonine later aangemaakt. Het honger- en/of verzadigingshormoon leptine neemt af, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Het loopt al het ware synchroon met je melatonine. Als melatonine is verlaat, dan is ook leptine verlaat. Met als gevolg dat je lichaam minder “stoptekens” krijgt om verzadiging te stoppen. En dat heeft weer alles met insuline te maken, en dus weer met diabetes.
Blauw licht veroorzaakt slaapproblemen
Blauw licht en vermoeide ogen
Waarschijnlijk heb je het al eens gemerkt dat als je heel lang en intensief achter je computer hebt gezeten dat je ogen moe worden.
Het blauwe licht is zo intensief voor je ogen dat ze geïrriteerd kunnen aanvoelen. Een vermoeid gevoel geven, tranen en je kunt er zelfs wazig door gaan zien. Ervaar je deze klachten, neem dan even afstand van je computer. Ga even lekker naar buiten, doe een ommetje of lees iets op papier.
Blauw licht en netvliesschade
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een overmatige blootstelling aan blauw licht ook netvliesschade kan veroorzaken. De cellen in je netvlies zijn erg gevoelig voor blauw licht waardoor ze beschadigd kunnen raken, en uiteindelijk kan dit het gezichtsvermogen verminderen.
Bescherm je ogen
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden waarmee je je ogen kunt beschermen tegen blauw licht.
- Een simpel gebruik is de 20/20/20 regel. Kijk maximaal twintig minuten op je scherm, kijk vervolgens 20 seconden lang in de verte (minimaal zes meter) of sluit je ogen twintig seconden.
- Draag een speciale blauwlicht blokkerende bril. De zogenaamde blauw licht brillen. Dit soort brillen hebben filters in hun lenzen die het blauwe licht blokkeren of absorberen om door te dringen.
Dit voorkomt droge en brandige ogen, en zorgt ervoor dat je melatonine productie niet wordt beïnvloed. Er zijn veel blauw licht brillen op de markt, laat je informeren bij een professional welke bril het beste bij je past.
- Stel een filter in op je telefoon of tablet, zoals de Night Shift . Door dit toe te passen verminder je het blauwe licht doordat het een gele gloed over je scherm legt.
- Zorg voor een grotere afstand tot het scherm.
- Bescherm je ogen met speciale nutriënten. Je ogen zijn zeer gevoelig voor oxidatieve schade die het blauwe licht veroorzaken. Het is daarom zinvol om beschermende antioxidanten in te zetten om je ogen te beschermen, welke dat zijn dat leg ik je graag uit in een consult. Maar daarvoor een afspraak in onze praktijk.
Heb je slaapproblemen, laat me je helpen!
Want hoe fijn is het om weer goed te kunnen slapen en uitgerust wakker te worden. Want naast het gebruik van je telefoon of tablet en de verstoring van het blauwe licht zijn er vaak achterliggende oorzaken die ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen.
Wil je ook geholpen worden om weer een goede nachtrust te hebben, maak dan gerust een afspraak zodat jij weer lekker kunt gaan slapen en uitgerust wakker kunt worden
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!