ben jij gevoelig voor gluten Wat zijn gluten:

Ben jij gevoelig voor gluten? En wat zijn gluten? Gluten zijn eiwitten die in de meeste graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst voorkomen. Het heeft een speciale bindende eigenschap waardoor het deeg elastisch wordt en zorgt dat het aan elkaar blijft kleven. Dat is natuurlijk ideaal voor brood, koekjes, pasta en gebak anders zou het allemaal uit elkaar vallen.  Dat gluten een bindende eigenschap heeft zie je ook met glutenvrij brood, het is niet zo luchtig en het valt sneller uit elkaar.

Gluten wordt ook gebruikt als bindmiddel in soep, kant- en klare sausen en maaltijden, bewerkte vleeswaren en marinades.

 

Waarom kan je (over)gevoelig worden van gluten:

Door de komst van moderne teelttechnieken worden de granen van tegenwoordig geteeld met een hoog proteïne- en gluten gehalte. Daardoor zijn ze wel beter bestand tegen ziekteverwekkers maar zijn nu dusdanig gemanipuleerd dat ze weinig meer van hun oorspronkelijke voedingswaarden hebben. Daarnaast worden er talrijke bewaarmiddelen en additieven aan toegevoegd waar je op den duur erg last van kunt krijgen.

We zijn in de loop der jaren steeds meer gluten gaan eten. Het zit tegenwoordig (bijna) overal in, waardoor je een constante aanvoer hebt van gluten in je lichaam. Die aanvoer moet het lichaam allemaal verwerken en soms is dat te veel.

 

Lees verder 

Wat je nog niet wist over jouw ontlasting

Ontlasting hebben we allemaal, maar er zit toch verschil tussen de ene ontlasting en de andere:

 

We hebben verschillende soorten ontlasting: 

 

en; wat heeft het dan te betekenen?

 

Normale ontlasting

Normale ontlasting hebben we als we ons voeden met gezonde voeding. Lekker in ons vel zitten, dagelijks lekker bewegen, we niet te veel moeite hoeven te doen om het kwijt te raken, het niet ruikt en als we niet of nauwelijks toiletpapier hoeven te gebruiken. De kleur kan variëren van pindakaaskleurig tot donkerbruin (als van chocoladepasta)

 

lees verder 

 

darmflora- ontlastingsonderzoek basis

Wil je weten of jouw darmflora wel op orde is, dan is het handig wat zich daarbinnen afspeelt. Een ontlastingsonderzoek is dan nuttig en handig voor het opstellen van een gedegen behandelplan.

Er zijn verschillende darmflora- ontlastingsonderzoeken, we zetten er eentje uiteen.  

Beschrijving

darmflora- ontlastingsonderzoek basis

Bij de test “darmflora- ontlastingsonderzoek basis” geeft een duidelijk beeld of je darmklachten worden veroorzaakt door een verteringsprobleem, een gist (Candida), een schimmel.  Ook ontstekingsreacties in de darm geven tal van klachten van chronische vermoeidheid, een prikkelbare darmeczeem, psoriasis  tot aan concentratieproblemen toe.

 

Overgroei met gisten

Heb je een opgezette buikwinderigheid of een brijachtige ontlasting? Een Candida kan deze klachten veroorzaken, door middel van deze test kom je er achter of je er een Candida in je darmen zit.

 

Verteringsproblemen


Een goede vertering van het voedsel zorgt voor een goede opname en doorvoer. Het gebruik van een maagzuurremmer kan een verstoring geven aan de vertering, dit omdat de zuurtegraad kan gaan afwijken. Verteringsproblemen geven ook klachten als vettige ontlasting, dit merk je als je de borstel nodig hebt na een toilet bezoek. Een hogere afscheiding van vetten in de ontlasting kan te maken hebben met een niet optimale werking van lever, galblaas of alvleesklier.

Lees verder 

Heb je naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen of wil je een afspraak maken?
Dat kan natuurlijk altijd.

 

Je kunt me bereiken op telefoonnummer 06 – 385 05 128 of je maakt een afspraak via het online reserveringssysteem.
Ik verwelkom je graag in mijn praktijk.

 

Met vriendelijke groet,

Petra Vermeer
Orthomoleculair- en darmtherapeut
Praktijk de Waterlely
www.praktijkdewaterlely.nl
T. 06 – 385 05 128