Hoe vaak hoor je dat wel niet als ouder. Je weet dat je kindje naar het toilet moet, maar het gaat niet. Ze zitten er dan wel, maar er komt niets. Dit noem je dan constipatie bij kinderen, oftewel een moeilijke stoelgang.
Je komt er ook niet echt achter of het niet kan komen, of dat je kindje het “eng” vindt of misschien dat het ook wel pijn doet. Want als het een keertje pijn heeft gedaan, dan is het moeilijker om weer naar het toilet te gaan omdat je kindje bang is om weer die pijn te ervaren. Het kan veel stress veroorzaken bij het kind, maar ook bij de ouders.
Hoe kan mijn kindje dan “verstopt” zijn?
Meerdere factoren kunnen dit probleem verergeren. Denk maar eens aan de leeftijd van het zindelijk worden. Veel kinderen vinden het spannend om iets “los” te laten. Op het potje of op een grote wc te zitten. Het feit dat er “iets” uitkomt is voor sommige kinderen heel spannend en eng.
Het kan ook zijn dat kinderen zo in hun spel zijn verwikkeld dat als ze aandrang krijgen om naar het toilet te gaan, ze dit uitstellen. Dit uitstelgedag en het daarmee ophouden van de ontlasting gaat gepaard met het indikken van de ontlasting en kan weer leiden tot harde ontlasting. En harde ontlasting kan zeer gaan doen als het eenmaal tot de wc-gang leidt.
Wat we ook vaak horen is dat kinderen het “eng” vinden om naar een vreemd toilet te gaan. Allemaal obstakels die ertoe bijdragen dat de ontlasting wordt opgehouden, gaat indikken, hard wordt en er moeilijk uit komt.
Wat kan aan constipatie bij kinderen doen? Een aantal tips!
Dat ook voeding een grote rol speelt in de ontlasting is waarschijnlijk geen nieuws. Want hoe meer vezels de ontlasting bevat, des de “soepeler” de ontlasting wordt. En dat geldt hetzelfde voor de vochtinname: des te meer vocht, des te “soepeler” is de ontlasting.
Dít is wat je jouw kindje te eten kunt geven
- Beperk in ieder geval suikerhoudende dranken. Bied jouw kindje afgekoelde thee aan, water met een smaakje of een klein beetje limonadesiroop aangelengd met veel water
- Beperk het gebruik van melkproducten (voor de vochtinname). Melkproducten zijn zeker nodig, maar voor de vochtinname is het verstandiger om afgekoelde thee, water met een smaakje of aangelegde limonadesiroop te geven.
- Stimuleer het eten van groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten veel vezels die nodig zijn om de ontlasting soepel te houden. En als de ontlasting soepel is, kan deze ook beter “los” gelaten worden.
Er zijn een aantal fruit- en groentesoorten die naast veel vitamines en mineralen ook nog eens heel veel vocht bevatten:
Waterrijke voeding | Gram vezels / 100 gram vrucht/groente |
Aardbeien | 2,0 |
Bosbessen | 2,4 |
Salade | 1,1 |
Spinazie | 2,2 |
Tomaat | 1,2 |
Watermeloen | 0,4 |
Wortelen | 2,8 |
Wat kinderen ook heel lekker vinden, zijn de geraspte appeltjes. Wist je trouwens dat deze ook nog eens heel goed zijn om de darmflora van je kindje te versterken? Reden te meer om veel groenten en fruit aan te bieden dus! Want de goede darmbacteriën worden namelijk gevoed door het eten van groeten en fruit. En die gezonde darmflora hebben we weer nodig om een gezonde weerstand te kunnen opbouwen.
Hoeveel moeten ze daarvan eten?
Voor kleuters bevat de aanbevolen vezelinname 10 gram per dag, vanaf 4 jaar is dit 14 gram per dag. Deze vezels moeten dan natuurlijk bestaan uit fruit – groenten – peulvruchten – (zoete) aardappelen en granen. Waarbij de nadruk ligt op meer groenten dan op de granen.
Houd de darm soepel en gesmeerd
Om de darmen soepel en gesmeerd te houden, zijn vetzuren van belang. Je kunt dan denken aan een eetlepel zonnebloempitten, een handje noten en het eten van vette vis. Zoals de zalm, haring of een makreel. Op het brood de roomboter te smeren, en neem in plaats van magere melkproducten eens de volle melk- of yoghurtproducten. De darmen van jouw kindje doe je daar een groot plezier mee.

Een warme kruik
Onze buik is ook ons gevoelscentrum. Zeker voor kleine kindjes is de buik een plek waar heel veel emoties samenkomen. Want hoe vaak hoor je niet dat ze buikpijn hebben en dat ze emotioneel ergens meezitten. Wat kinderen heel fijn vinden is om een warme kruik op de buik te leggen. Maak een warme kruik voor ze klaar, eventueel met een kopje warme melk of kamillethee en leg het voor het slapen gaan op de buik. Lees nog een verhaaltje voor en heb aandacht en tijd voor het kind. Een goede nachtrust doet vaak wonderen, ook als een kindje niet goed naar het toilet kan.
Probiotica voor een gezonde darm
Zit je in de fase dat je kindje moeilijk naar het toilet kan? Dan is het zeker raadzaam om (tijdelijk) een probiotica aan te bieden. Door deze “gezonde darmbacteriën” aan te bieden aan de darmflora verbetert de samenstelling van de ontlasting en kan deze beter worden uitgescheiden. Hiermee voorkom je constipatie bij kinderen.
Meer informatie over constipatie bij kinderen?
Wil je weten welke probiotica het beste is voor jouw kindje? Praktijk de Waterlely kan je daar zeker verder bij helpen, dus maak vooral een afspraak. Samen zorgen we dat jouw kindje weer normaal naar het toilet kan gaan.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!