Inmiddels heeft iedereen het erover, het coronavirus. In deze blog geven we je tips wat je er zelf aan kunt doen om het te voorkomen!
Hoe komt het dat we besmet raken met het Coronavirus?
Een gezonde weerstand is de basis voor onze gezondheid. Ons immuunsysteem is continue bezig om de balans in het lichaam te regelen. We worden ziek als ons immuunsysteem zich niet meer kan wapenen tegen te veel binnen gekomen bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. Dat kan allerlei oorzaken hebben, als je een chronische ziekte hebt, een aanwezige parasiet in je darmen, een candida, verkeerde voeding. Maar ziektes worden niet zomaar veroorzaakt door virussen en bacteriën maar door een verlaagd immuunsysteem. Je immuunsysteem raakt overbelast en is niet meer in staat om de schadelijke stoffen in je lichaam op te ruimen.
Een goede nachtrust:
Een goede nachtrust is essentieel van belang om je lichaam weer te laten herstellen. Een verstoord bioritme (te laat naar bed, niet goed doorslapen, teveel wakker gedurende de nacht, te vroeg wakker worden) hebben aangetoond dat dit je immuunsysteem verzwakt. Een donkere kamer, op tijd naar bed gaan, je telefoon/tablet niet meer gebruiken voor je gaat slapen heeft een positief effect op de slaapkwaliteit. Een kopje thee nemen of nog even een wandeling in de buitenlucht maken heeft ook een positief effect. Je gaat rustiger naar bed en je komt in een diepere slaap, zodat je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Lees nog meer tips in de blog: slaapproblemen, ik kan niet slapen
Vermijd geraffineerde suikers:
We gebruiken in onze dagelijkse voeding heel veel suikers. Deze suikers zitten in allerlei voedingsmiddelen, en zitten verstopt in namen als: mannitol, xylitol, en bijvoorbeeld aspartaam. In suikers zitten geen voedingsstoffen waar je lichaam iets mee kan, maar het moet wel allemaal uit je lichaam worden verwerkt. Dat kost heel veel energie, en die energie kun je wel voor iets anders gebruiken!
Wanneer je dus heel veel geraffineerde suikers eet maakt je lichaam insuline aan. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat de suikers (glucose) worden opgenomen in je bloed en je lichaamscellen. Maar wanneer er een te veel aan suikers binnen komen dan raakt je insulineproductie daarvan in de war. Je lichaam weet niet meer wat het ermee kan en slaat het maar op als vet. Een overmatige suiker inname staat ook aan de basis van veel ziektebeelden, denk maar eens diabets type II.
Eet voldoende groenten:
Groenten zijn echte bouwstoffen voor je lichaam. Uit groenten worden koolhydraten gemaakt, die bouwstoffen zijn voor je immuunsysteem. Bouwstoffen die je nodig hebt om te kunnen functioneren en om boze indringers zoals bacteriën en het coronavirus buiten de deur te houden.
Eet dagelijks minimaal 200 gram groeten, varieer in alle kleuren die de natuur te bieden heeft.
Beperk het gebruik van alcohol:
Alcohol heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Een glaasje rode wijn mag best, maar maak er geen gewoonte van.
Zeker voor het slapen gaan verstoord de inname van alcohol je slaapgedrag wat weer ongunstig is voor het herstel in de nacht.
Alcohol moet ook weer worden afgebroken, dit doet de lever. Als je te veel alcohol drinkt belast je je lever overmatig en heeft het geen ruimte om andere stoffen die afgebroken moeten worden op te ruimen uit je lichaam. Wil je weten hoe je je lever kunt ontlasten, lees dan het volgende blog: 10 tips van reinigende voeding voor lever
Eet meer vette vis, noten en zaden:
Omega 3 vetzuren zijn van belang om ontstekingsprocessen tegen te gaan, en zijn belangrijke bouwstenen voor onze hersenfuncties. Omega 3 is een essentieel vetzuur en het lichaam kan het niet zelf aanmaken. Je moet het dus eten. Bronnen waar omega 3 vetzuren voldoende in zitten zijn: vette vis zoals zalm, makreel, haring, forel, zeewier, algen maar ook de noten en zaden, avocado, walnootolie, koolzaadolie en natuurlijk ook roomboter.
Ga eens wat vaker naar buiten:
De buitenlucht is goed voor ons, het maakt gelukkiger. Het natuurlijke licht, de lucht en de omgeving maakt dat we ons blijer voelen en geeft ons meer energie. En als je buiten bent en de zon schijnt maakt je ook nog eens Vitamine D aan. En vitamine d is nodig om onze hormonen aan te maken en je weerstand sterker te maken. Lees er alles over in de blog: waarom is vitamine d belangrijk
Lichaamsbeweging:
Lichaamsbeweging is nodig om onze weerstand te verbeteren. Want een betere conditie betekent dat je minder snel ziek wordt. Er komt meer zuurstof in ons lichaam en dat zorgt ervoor dat de afvalstoffen beter worden afgevoerd. Lichaamsbeweging zorgt er ook voor dat onze spieren sterker en steviger worden. Zeker als we ouder worden is lichaamsbeweging van levensbelang om onze botten sterk te houden. We voelen ons fitter en vitaal bij voldoende lichaamsbeweging.
Voldoende drinken:
Voldoende drinken (water, thee) zorgt ervoor dat de afvalstoffen die we in ons lichaam hebben opgeslagen kunnen worden afgevoerd. Water breek het voedsel af, houdt de lichaamstemperatuur in balans en houd onze huid soepel. Het zorgt er ook voor dat we minder last hebben van obstipatie. Onze nieren functioneren ook beter als we voldoende water drinken, want water houdt de nieren schoon. Als je te weinig water drinkt, kun je last krijgen van hoofdpijn, infecties aan de urinewegen, trage stofwisseling. Wil je er meer over weten, lees dan de blog: het belang van water drinken.
Vermijd stress:
Langdurige stress is niet goed voor je immuunsysteem. Door langdurige stress worden voedingsstoffen niet goed meer opgenomen in je lichaam waardoor je een tekort opbouwt. Langdurige stress zorgt er ook voor dat bepaalde hormonen in je lichaam anders gaan werken. Je bijnieren kunnen door langdurige stress overbelast raken en op den duur niet meer genoeg cortisol aanmaken. En cortisol is een belangrijke ontstekingsremmer in je lichaam. Bij te weinig aanmaak van cortisol kunnen allerlei ziekten optreden, denk maar eens aan de bijnieruitputting. We hebben een mooi test om te kunnen zien of stress jou uitgeput heeft. Om te zien of je nog wel over genoeg rustgevende neurotransmitters beschikt.
Vraag hier de test aan
Zorg voor een gezonde darmflora:
Gezonde darmen zorgen voor een gezonde weerstand. Want wist je dat 80% van onze weerstand vanuit je darmen komt? Belangrijk dus om je darmen gezond te houden. Vaak zien we dat er verstoringen zijn ontstaan, dat kan verschillende oorzaken hebben. Van een antibiotica kuur tot aan veel stress of een doorgemaakte infectie. Kwetsbare en goede darmbacteriën kunnen beschadigd raken en in hun aantallen verminderen. Met als gevolg dat het evenwicht is verstoord wat een aangename omgeving kan gaan vormen voor schadelijke bacteriën, schimmels, parasieten of het coronavirus. Wat natuurlijk weer een verminderde weerstand tot gevolg heeft. Wil je meer te weten komen over hoe je je darmen kan herstellen lees er hier alles over.
Gezonde darmen en onderzoek
Denk je dat jouw darmen wel wat aandacht nodig hebben om je weerstand te verbeteren? Vraag dan hier een onderzoek aan om te weten te komen hoe het met jouw darmgezondheid is gesteld.
Heb je jouw weerstand met deze tips kunnen verbeteren?
Velen van ons kunnen onze weerstand prima verbeteren of ondersteunen met de aangeboden tips.
Maar dat geldt niet voor iedereen!
Denk je dat jij je weerstand niet kan verbeteren dan ligt de oorzaak waarschijnlijk ergens anders. Dan is het tijd om te laten onderzoeken waar de oorzaak van jouw klacht ligt. Neem dan contact op met Praktijk de Waterlely waar we je verder kunnen helpen met het verbeteren van jouw weerstand zodat je gewapend bent voor het Coronavirus of andere ziekteverwekkers!.
Meer informatie?
Ik hoop dat je voldoende tips hebt gelezen om je weerstand te verbeteren en je te wapenen tegen het coronavirus. Lukt het nog niet helemaal of wil je wat meer informatie? Bijvoorbeeld hoe je je lichaam kan ondersteunen met specifieke supplementen of voeding? Maak dan een afspraak, zodat we jouw weerstand kunnen verbeteren.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!