Je darmen zijn sterk verbonden met je mentale gezondheid. Hierbij hebben je darmen ook een grote invloed op jouw stressniveau. Darmen bevatten darmbacteriën welke belangrijke leveranciers zijn van neuro-actieve stoffen. Die stoffen beïnvloeden de werking van je hersenen en je zenuwstelsel. Doordat je darm dus communiceert met je brein, worden je darmen ook wel ‘het brein in je buik’ genoemd. In deze blog lees je hoe je darmen precies invloed hebben op stress en wat je kunt doen om de stress tegen te gaan!

Een goede samenstelling van de darmbacteriën voorkomt de aanmaak van te veel cortisol, verbetert het geheugen, vermindert psychische klachten zoals depressie of angst, verteren ons voedsel én maken daar vervolgens bouwstoffen van die ook een remmende werking hebben op je stressrespons! Als je veel last hebt van stress, kan dit dus komen doordat jouw darmbacteriën een verminderde juiste samenstelling hebben. De bacteriën maken dan niet de juiste neurotransmitters aan. Deze hebben vervolgens weer invloed op je mentale gezondheid. Hieronder geven we je drie tips die ervoor zorgen dat jouw darmbacteriën weer in balans zijn!

Gebruik voeding als medicijn

Goede voeding verbetert de kwaliteit van de darmflora. Hieronder een lijstje met voeding dat werkt als medicijn voor een gezonde samenstelling van de darmbacteriën:

  • Vezels uit groenten en fruit, noten of zaden
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kefir, yoghurt of zuurkool
  • Prebiotische voedingsmiddelen, zoals aardpeer, knoflook en asperges
  • Voeding met omega 3 vetzuren, zoals verse vette vis en roomboter

Beweeg!

Beweging is niet alleen goed voor je darmen, het is goed voor je hele lijf! Het lichaam krijgt meer zuurstof binnen, waardoor je je een stuk fitter voelt. Een halfuur beweging per dag zorgt ervoor dat je mentale gezondheid ook vooruit gaat!

Pre- en probiotica als aanvullend medicijn

Prébiotica is voeding voor goede darmbacteriën. Probiotica zijn de bacteriën zelf. Deze supplementen zorgen ervoor dat de darmenbacteriën weer in balans raken. De supplementen zijn te koop in onze praktijk!

Hulp van Praktijk de Waterlely

Wil je weten hoe het met jouw darmflora gesteld is? In onze praktijk kunnen we dan een ontlastingsonderzoek doen. Uit de ontlasting blijkt dan of jij een juiste samenstelling van darmbacteriën hebt. Ook kunnen we een neurotransmitterstest doen. Hieruit blijkt of jouw lichaam voldoende in staat is om de juiste neurotransmitters aan te maken. Meer weten over neurotransmitters? Houd onze blogpagina in de gaten!

Wil je gezonde darmen én een goede mentale gezondheid? Maak dan hieronder een afspraak met Praktijk de Waterlely!

 

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!