Darmflora- ontlastingsonderzoek compleet

Beschrijving

 

Je zit al langer niet zo lekker in je vel, je voelt je vermoeid en je hebt weinig energie.

Je weet wel dat er “iets” aan de hand is, maar je weet niet precies wat en je wilt graag weten wat er in die buik afspeelt.

Het ontlastingsonderzoek “compleet” geeft een uitgebreid beeld en compleet beeld van wat er aan de hand zou kunnen zijn.

Deze test wordt vooral aangevraagd bij het begin van een behandeltraject omdat je op deze manier precies weet wat er aan de hand is, en waar de behandeling het eerst op ingezet moet worden.

Afwijkingen van de darmflora

Je darmflora moet een bepaald evenwicht hebben tussen de goede en slechte darmbacteriën.
Natuurlijk zijn er altijd slechte darmbacteriën in de darm te vinden, maar deze mogen natuurlijk nooit de overhand krijgen.  Bij een overgroei aan slechte darmbacteriën zie je dat het voedsel niet meer goed wordt verteerd of dat er rottingsprocessen (stinkende winden zijn daar een goed voorbeeld van) gaande zijn. Je ontlasting kan ook veranderen en gaat plakken aan de wc zodat je steeds vaker de wc-borstel nodig hebt, of het blijft drijven in de wc pot.

Wil je weten wat “normale ontlasting” is kijk dan even op “wat je nog niet wist over jouw ontlasting”

In de darmflora-ontlastingsonderzoek compleet worden bepaalde bacteriegroepen onder de loep genomen, de voornaamste zijn; (Enterobacteriaceae, E.coliLactobacillus spp, Bifidobacterium sp, Bacteroides sp. en Enterococcus sp.). Deze bacteriën spelen een belangrijke rol in het handhaven van een gezond milieu van de darm en de immuniteit. Een daling van de bacterie-aantallen kunnen allerlei klachten veroorzaken zoals een afname van de algehele weerstand, concentratieproblemen of groeiachterstanden.

Daarnaast zijn er nog andere markers die worden getest:

Alpha-1-antitrypsine

Dit is een ontstekingsremmer die in de lever- en darmcellen wordt geproduceerd. Het is een ontstekingsmarker die een beeld geeft in hoeverre er een ontsteking gaande is.

 

Overgroei met gisten

Heb je een opgezette buik, winderigheid of een brijachtige ontlasting? Een Candida kan deze klachten veroorzaken, door middel van deze test kom je er achter of je er een Candida in je darmen zit.

 

Verteringsproblemen

Een goede vertering van het voedsel zorgt voor een goede opname en doorvoer. Verteringsproblemen geven ook klachten als vettige ontlasting, dit merk je als je de borstel nodig hebt na een toilet bezoek. Een hogere afscheiding van vetten in de ontlasting kan te maken hebben met een niet goed werkende lever, galblaas of alvleesklier.

 

Secretoir-IgA (sIgA)

Immunoglobulinen spelen een belangrijke rol in de afweersysteem van ons lichaam.  Zij vormen als het ware een bescherming tegen tal van organismen zoals bacteriën, virussen en parasieten. Als we een te laag Secretoir IgA (sIgA) hebben dan werkt onze verdediging niet meer goed. We zien dat er vaker ontstekingen zijn van het slijmvlies, zoals de blaas, neus, keel en ook onze darmen. Bij een verhoogt SigA duidt dit vaak op een (doorgemaakte) infectie. Heb je last van darmklachten dan zien we ook vaak een verlaagde waarde van het SigaA dit kan weer allerlei oorzaken hebben zoals teveel stress, antibioticagebruik, gluten intolerantie of een aangeboren tekort.

 

Beta-defensine-2

Beta-defensine-2 is als het ware een natuurlijke ontstekingsremmende stof die vrijkomt bij een infectie. Het wordt alleen geproduceerd door het slijmvlies van de dikke darm.  Een verhoogde waarde komt vaak voor bij een besmetting met een parasiet.

 

TFT-Parasieten

Darmparasieten halen hun voeding uit het slijmvlies van onze darmen, je bent als het ware een goede gastheer voor ze.  Ze halen hun voeding uit de darmen maar veroorzaken ook ontstekingsreacties die verstoringen kunnen aanbrengen in ons darmstelsel. Een veel gehoorde klacht is dat de ontlasting veranderd van normaal naar diarree of obstipatie en dat het vaak gepaard gaat met een onaangename geur.

 

EPX

EPX  spelen een rol bij ontstekingsreacties die voornamelijk veroorzaakt worden door voeding.

 

Helicobacter Pylori

De helicobacter Pylori is een bacterie die voorkomt in de maag. Het heeft invloed op het ontstaan van maagzweren en maagcarinomen.

 

Histamine

Histamine is een stof en speelt een rol in het maag-darmkanaal, het fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft ook een functie in ons afweersysteem. Histamine wordt afgebroken door het enzym diamine oxidase. Een verhoogde histamine kan wijzen op een histamine-intolerantie. Het lichaam kan het teveel aan histamine niet meer afvoeren en klachten als hoofdpijn, loopneus, huid- en ademhalingsproblemen kunnen zich voordoen.

 

Darmflora- ontlastingsonderzoek compleet

Heb je ook het idee dat jouw klachten zoals slecht slapen, veranderd ontlastingspatroon (het plakt en drijft) opgeblazen buik, winderigheid en het niet goed kunnen verdragen van voedsel op jouw lijf geschreven zijn?   Bedenk;  deze klachten kunnen te maken  hebben met een verminderde darmfunctie.

Wil je weten of je darmen en spijsvertering goed werken. Deze test kan een breed scala aan klachten verklaren waarna de juiste therapie ingezet kan worden om de oorzaak van de klachten op te heffen, zodat je weer goed in je vel komt te zitten. 

 

Door het bestellen van de test darmflora-ontlastingsonderzoek compleet, ontvang je enkele dagen later een envelop met daarin het afname materiaal en een aanvraagformulier thuisgestuurd.

De ontlasting schep je heel gemakkelijk thuis in het daarvoor bestemde afnamemateriaal, en daarna stuur je het in het geheel op naar het laboratorium “RP Vitamino”
Uiterlijk twee weken later ontvang je de uitslag per e-mail.  Is de uitslag niet duidelijk of wil je meer informatie, reserveer dan een consult waarin je alles wordt uitgelegd.

 

Je kunt natuurlijk ook van te voren contact opnemen om te vragen welke test je het beste kunt aanvragen.