Blauwe bes

De blauwe bes is een kleine vrucht, maar speelt wel een grote rol in onze gezondheid. Hij is niet alleen lekker, maar vooral ook heel gezond.

Waarom is deze vrucht dan zo gezond?

De blauwe bes zit boordevol stoffen (antioxidanten) die ons beschermen tegen toxische stoffen. De vrucht is rijk aan anthocyaninen, wat een soort pigment is van de vrucht. Het is een bescherming van de plant tegen de straling van de zon. De vrucht maakt dus een stof aan die zichzelf beschermt tegen de straling van de zon. En deze beschermende stof noemen we anthocyaninen. Je vindt ze ook in rode- en blauwe druiven, rode kool en aubergine. Wist je dat de vrucht ons ook beschermt tegen de straling van de zon? Naas het eten van blauwe bessen kun je daarvoor een natuurlijke zonnebrandcrème gebruiken.

Beschermende werking

De blauwe bes heeft van zichzelf een beschermende werking. Als je deze eet, komen de beschermende stoffen dus ook je lichaam binnen. En dat kunnen we best wel gebruiken! Want de vrucht heeft het vermogen om je lever, de ogen én je hersenen te beschermen. De anti-oxidanten die ook nog eens voorkomen, beschermen ons tegen ontstekingen. Ontstekingen die niet direct aan de huid zichtbaar zijn; de zogenaamde laaggradige ontstekingen die sluimeren in je lichaam. Ook daar is de vrucht een uitstekende ontstekingsremmer voor.

De blauwe bes en onze bloedvaten

De antioxidanten in de blauwe bes hebben ook nog eens een beschermende werking op je bloedvatenstelsel. Ze verbeteren de doorbloeding en reguleren beter de bloeddruk.

Bloedvaten die met het stijgen van de jaren beschadigt kunnen raken, maar ook een te hoge bloedsuikerspiegel, alcohol, roken, een verminderde darmfunctie kunnen onze bloedvaten beschadigen. Bloedvaten moeten soepel en glad zijn om onze bloeddruk op peil te houden. Worden ze stijf en minder flexibel? Dan kan er aan de binnenkant van ons vaatstelstel plaque vorming ontstaan. Vitamine K2 heeft daar ook een enorme invloed op, wat weer verband houdt met een goede samenstelling van onze darmflora.

De blauwe bes en diabetes

Het eten van blauwe bessen wordt ook wel het nieuwe diabetes medicijn genoemd. Want de vrucht heeft de eigenschap om de bloedsuikerspiegel te verlagen en de opname van glucose door de spiercellen te verbeteren. Tevens hebben ze een beschermende werking van de hoge bloedsuikerspiegel.

De blauwe bes en je geheugen

Ook je hersenen zijn blij met het eten van deze vrucht. De stoffen die in de blauwe bes zitten, beschermen je hersencellen en kunnen schade aan de neuronen zelfs omkeren. Recente studies hebben uitgewezen dat de extracten van deze vrucht de hersencellen beschermen tegen de toxische effecten van amyloid-bèta, een eiwit die veel voorkomt bij de ziekte van Alzheimer.