Sinds 1 juni 2020 geldt de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. OV-reizigers zetten dus ‘s ochtends én ’s avonds hun mondkapje weer op. Vaak een aantal dagen dezelfde. Hoe hygiënisch is dit eigenlijk? En welke gevaren schuilen hierin? We vertellen daar meer over in deze blog.
Consumentenblad ‘K-Tipp’ heeft onderzoek gedaan naar de hygiëne van gebruikte mondkapjes. Mondkapjes van 20 OV-reizigers zijn onderzocht in een laboratorium. Wat bleek is dat de maskers vol met schimmels en bacteriën zaten. Hoe dat kan? Een masker werkt als een filter. De lucht die je inademt, stroomt dus door de vezels van het weefsel. Hierdoor komen bacteriën en schimmels vast te zitten. In een warm, vochtig masker – die je al een aantal dagen draagt – vermenigvuldigen de bacteriën en schimmels snel. Dit kan vervelende gevolgen hebben.
Longontsteking door te lang gedragen mondkapjes
Naast schimmels en bacteriën vonden microbiologen zelfs Stafylokokken op 14 van de 20 maskers. Dit kan longontsteking veroorzaken. Of erger: herseninfecties. Naast Stafylokokken werden op 15 van de 20 maskers schimmel en gist gevonden. Mogelijk veroorzaakt dit irritaties van luchtwegen en ogen.
Tips om nare gevolgen door mondkapjes te voorkomen
Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om nare gevolgen te voorkomen:
- Raak het masker niet aan met je vingers. Hierdoor breng je meer bacteriën naar het mondkapje. Ook virussen worden ‘gevangen’ door het mondkapje. Deze kunnen zich daarentegen niet vermenigvuldigen.
- Was altijd je handen als je het mondkapje op- of af zet
- Vervang jouw mondkapje zodra deze vochtig en/of warm wordt.
- Gebruik elke dag een schoon en nieuw mondkapje.

Bescherm je immuunsysteem
Koen Waterschoot – huisarts – geeft aan dat de mondmaskerplicht moet stoppen, omdat de maatregelen volgens hem te streng zijn. Zolang dit nog niet het geval is, kun je in onze webshop type 3 klasse mondkapjes bestellen.
Om te voorkomen dat je besmet raakt met het virus, is het misschien wel belangrijker om jouw immuunsysteem te versterken. Het immuunsysteem wapent zich namelijk tegen bacteriën en virussen. Als deze overbelast raakt, is de kans op besmetting dus groter. In een eerder blog schreven we nog 10 tips om de besmetting met het coronavirus te voorkomen.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!