De ziekte van crohn 

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking aan het slijmvlies van de darmwand.  Op deze pagina lees je bijbehorende klachten en hoe je deze kunt behandelen. 

R

Darmspecialist

R

Vergoed door uw verzekeraar

R

Diagnostiek en onderzoek

De ziekte van Crohn 

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking aan het slijmvlies van de darmwand. Ontstekingsreacties die daarmee gepaard gaan kunnen zich in het gehele spijsverteringskanaal voordoen.

Meestal openbaart de ziekte van Crohn zich in de darmen, voornamelijk in de dikke darm. Klachten die gepaard gaan met de ziekte van Crohn zijn:   

  • Vermoeidheid
  • Bloedverlies
  • Buikpijn
  • Veranderde stoelgang obstipatie en/of diarree
  • Verminderde eetlust en verlies van gewicht
  • Wondjes, fistels en/of abcessen rond de anus en/of vagina
ziekte van Crohn

Hoe ontstaat de ziekte van Crohn

Er is niet één factor te noemen die de ziekte van Crohn heeft veroorzaakt. Vaak zijn het meerdere factoren bij elkaar die zijn betrokken bij het ontstaan van de aandoening. Roken, stress, het gebruik van antibiotica, een voedingspatroon met veel suikers, verzadigde vetten, fastfood en alcohol hebben een risico verhogend effect. Ook de anticonceptiepil staat in verband met het verhogen van de kans op de ziekte van Crohn.

Ontstekingsreacties die door het lichaam niet opgelost kunnen worden dragen bij tot een afwijkende activiteit van het immuunsysteem. Bij de ziekte van Crohn is dat een ontsteking van het darmslijmvlies. Het darmslijmvlies, wat juist een ontstekingsremmende functie heeft, is beschadigd en kan zijn barrièrefunctie niet meer uitoefenen.

ziekte van Crohn

Tips bij de ziekte van Crohn

* eet zo vers mogelijk

* eet niet uit pakjes en zakjes

* varieer je maaltijden met voldoende verschillende groenten

* ga na welke voeding jouw lichaam kan verdragen, en doe de voedselintolerantie test

* laat een microbioom analyse uitvoeren om uit te zoeken hoe je de kwaliteit van de darmen kan verbeteren

* beweeg voldoende

Slapeloosheid

Een gezonde darmflora is in staat om zelf melatonine aan te maken, en daar ga je lekker van slapen 

Bescherming van de darmwand

Darmbacteriën houden de darmwand gezond. De darmwand bestaat uit een laag cellen die de darmholte afschermt van de darmwand.

Ze beschermen ons en voorkomen dat er bacteriën door de darmwand heen kunnen dringen en daar infecties veroorzaken. 

Afweersysteem

Goede darmbacteriën trainen ons afweersysteem, onze weerstand. Ons afweersysteem beschermt ons lichaam tegen schadelijke stoffen en bacteriën. Zodat ziekteverwekkers niet binnen kunnen komen. 

Spijsvertering

Darmbacteriën helpen bij onze spijsvertering. Ze breken vezels en ander niet volledig verteerde bestanddelen uit onze voeding af, zodat deze kunnen worden opgenomen door ons lichaam als voedingsstoffen. 

De ziekte van Crohn en ons microbioom

 

Ons darmstelsel (darmflora) bevat  ontzettend veel bacteriën.  Deze hebben een belangrijke functie op het gezond houden van het darmslijmvlies. Datzelfde darmslijmvlies helpt bij het afbreken en opruimen van schadelijk (toxische) stoffen.

Het verteren en maken van voedingsstoffen helpen bij het indikken van de voedselbrij. Bij de ziekte van Crohn is aangetoond dat er een verstoring is in de aantallen en diversiteit van verschillende bacterie stammen.

Klachten als buikpijn, veranderd ontlastingspatroon, opgeblazen gevoel, gasvorming, verminderde weerstand en aanhoudende vermoeidheid kunnen erdoor ontstaan.

ziekte van Crohn

Medio 2017 zat ik al een tijd ziek thuis, zonder duidelijke diagnose. Wel had ik al jaren steeds toenemende darmproblemen. Toen mijn vrouw in een advertorial een interview met Petra over haar praktijk las heb ik contact opgenomen met de Waterlely.

Ik werd erg prettig geholpen en na veel onderzoeken kwamen we tot de kern van mijn problemen. Ik ben nu weer op de goede weg. Het gaat nog wel even duren, maar ik ben erg blij met de begeleiding van Petra.

Eindelijk weet ik wat mijn problemen veroorzaakt, maar vooral:  ik kan er nu wat aan kan doen!

Nico

Zeer goed geholpen door Petra. Wordt eerst goed gevraagd en geluisterd waarna plan van aanpak voorgelegd wordt.

Je krijgt veel uitleg en goede behandeling. Weet heel veel over maag & darmen en hoe problemen aan te pakken.

Niks zweverig.

Fijne praktijk voor persoonlijke aanpak. Niet twijfelen maar doen!

Veel profijt van. 👌🏻

Peter

Na jaren te hebben getobt met mijn Darm Klachten heb ik het nu eindelijk onder controle. Ik ben 8 maanden bij Petra onder behandeling geweest en nu zijn mijn buik- en darmklachten weer onder controle. Ik kan weer gewoon naar mijn werk, heb weer energie om met vrienden af te spreken en ik kan weer gewoon de hele nacht doorslapen.

Ook met eten heeft Petra mij geholpen. Zij heeft mij verteld wat ik wel en beter niet kan eten.
Ik moet natuurlijk wel op blijven letten, want ik kan niet alles meer eten, maar ik heb er nu geen last meer van.

Petra, hartstikke bedankt voor je geduld, je kennis en je enthousiasme. Ik ben er erg mee geholpen.

Irene

De ziekte van Crohn, het brein in je buik 

Een verstoring van onze goede darmbacteriën (microbioom) kan ook gevolgen hebben voor onze hersenen. Recente studies hebben aangetoond dat er een link is tussen onze darmen en onze hersenen. Ze noemen dat de hersen-darm as, oftewel het brein in je buik.

Via de zenuwen in onze darmen communiceren ze met onze hersenen en zijn van grote invloed op het temperen van de stress in het hoofd. Ze zorgen ervoor dat stress gereduceerd kan worden, zodat de aanmaak van neurotransmitters en hormonen niet uit balans raakt. Nu begrijp je dat hyperactiviteit, depressieve klachten en concentratieproblemen met een niet goed werkende darmfunctie te maken hebben.

Een mooie test om te kijken of je neurotransmitters en dus jij in balans bent is het Neuro4profiel rapport. Je bestelt deze via de webshop van Praktijk de Waterlely.

Kortom je darmflora is een soort regelmechanisme waardoor je flexibeler bent, je kunt gewoonweg meer hebben. Werkt dit minder goed, dan is het ook  lastiger om met stress om te gaan. Je negatieve gedachten buiten de deur te houden. Maar ook kan je slaappatroon er verstoord door raken. 

Ziekte van Crohn en voeding

Onze voeding heeft een grote invloed op onze darmflora. Voedingsmiddelen die gluten bevatten kunnen zelfs een verstorende werking hebben, evenals de gemakkelijke, snelle, kant en klare maaltijden, kleurstoffen, suikers, zetmeel en schadelijke vetten. Wil je nu echt eens weten op welke voeding jouw lichaam reageert? Doe dan een voedselintolerantie test. 

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid of buikpijn? Dan wordt meestal geadviseerd om FODMAPS weg te laten uit je voedingspatroon. Het FODMAP-dieet houdt in dat je fermenteerbare koolhydraten of suikers weglaat uit je voedingspatroon. Deze FODMAPS zitten voornamelijk in groenten, fruit, peulvruchten, granen, paddenstoelen en melkproducten. Praktijk de Waterlely adviseert je in deze blog juist om deze groenten wél te eten! Waarom dan? Voeding waar jouw lichaam blij van wordt zijn juist deze FODMAPS: vette vis (zalm – haring – forel), avocado – roomboter – olijfolie – noten – zaden – pitten – eieren – alle soorten groenten – gekleurd fruit – bessen.

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Ziekte van Crohn en intermittent fasting

Niet te vaak eten, niet te veel eten en niet te laat eten voordat je gaat slapen. Intermittent fasting heeft vele voordelen voor je lichaam.

Het stabiliseert je bloedsuikerspiegel, je ruimt als het ware je oude cellen op en het remt ontstekingsreacties.

Wil je meer lezen over alle voordelen van het intermittent fasting? Lees dan het volledige blog.

Intermittent fasting

Mogelijkheden tot behandeling

Word je in het reguliere circuit behandeld, dan richt de behandeling zich vooral op het onderdrukken van de symptomen. Zeker in de eerste fase van behandeling kan dit een stuk verlichting van klachten geven.

Echter bij behandeling op langere termijn onderdrukt men het immuunsysteem en verstoord lichaamseigen processen om de ontsteking zelf op te lossen.

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich nu juist op het omgekeerde. We willen dat je lichaam weer dusdanig gaat herstellen, zodat je zelf je ontstekingen kunt oplossen. Maar dat kost tijd en geduld!

Ziekte van Crohn en onderzoek 

De weg naar een gezonde darm begint met de vraag: waar zit het probleem? Om dat te weten te komen, is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord.

Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van een schimmel, candida of parasiet. Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek.

Bij een ontlastingsonderzoek kun je verschillende onderdelen laten testen. Wil je alles onderzoeken? Dan raad ik je het onderzoek darmflora- ontlastingsonderzoek “compleet” aan. Samenstelling darmflora, pH-waarde, ontstekingen, schimmel en candida, helicobacter, histamine, parasieten en darmslijmvliesimmuniteit worden dan getest. Wil je liever beginnen met een klein onderzoek? Dan kun je ook losse onderdelen bestellen in de webshop.  De onderzoeken kun je thuis afnemen en worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino. Deze is gespecialiseerd in darmanalyses. 

ontlastingsonderzoeken

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Maak dan een afspraak of bekijk hieronder de producten die je kunnen helpen.

Neurotransmitters test

 34,95

Voedselintolerantie test 90 voedingsmiddelen

 285,00

Darmflora-ontlastingsonderzoek Gluten intolerantie test

 79,95

Darmflora-ontlastingsonderzoek compleet

 462,50

Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van het laboratoriumonderzoek maken we een persoonlijk behandelplan. Deze is helemaal afgestemd op jouw situatie, dus dat is voor iedereen weer anders.

Jouw persoonlijke behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die jouw aandoening hebben veroorzaakt. Met behulp van de juiste voeding en de inzet van gespecialiseerde en gerichte voedingssupplementen worden de oorzaken (ontstekingen, parasieten, schimmel – infecties) aangepakt. De ontstane tekorten aan vitamines en mineralen worden aangevuld, waardoor het lichaam tot rust wordt gebracht. Daarna kan er worden gewerkt aan opbouw en herstel.

Om de voortgang zo goed mogelijk te monitoren en in stand te houden zullen we stapsgewijs aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Op basis van deze uitkomsten kunnen we het behandelplan aanpassen of continueren.

onderzoeken

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Coaching in combinatie met orthomoleculaire geneeskunde

    Het is mijn wens om jou verder te helpen.

    Je verder te helpen in je eigen (persoonlijke) proces.
    Een proces dat niet alleen bestaat uit allergische klachten, maar ook over jouw eigen “mind set”.

    Hoe ga jij met jouw gedachten om?

    Zijn er negatieve gedachtenpatronenen die telkens maar weer terug keren?
    Belemmeren deze jou?
    Ben je in staat om deze om te “keren”naar positieve gedachten?

    Want ook deze gedachtengang is belangrijk om minder last te hebben van allergische reacties.

    Maar vergt wel een andere aanpak.

    Namelijk die van psychosociale coaching.

    coaching

    In de afgelopen jaren heb ik mee mogen maken dat het niet alleen om stofjes, bacteriën, darmflora en voeding gaat. Het gaat heel vaak over onze “mind-set”. Hoe belemmerde overtuigingen jouw eigen genezingsproces in de weg kunnen staan.

    Want waar krijg jij energie van
    En waar lekt jouw energie naar weg 

    Gebruik je je energie voor jezelf, of juist voor een ander?

    Als darmspecialist weet ik als geen ander hoe jouw spijsvertering, hormonen en je darmen behoren te werken. 

    Maar je darmen zijn ook je tweede brein en zijn in staat om gedachten om te zetten in allerlei klachten, waaronder buikklachten.

    Daarom is de combinatie ook zo mooi, we kunnen de psychische kant benaderen en tegelijkertijd ook het fysieke.

    Op deze manier behandelen we het van beide kanten.

    Denk je dat je wel wat hulp kan gebruiken?
    Ik wil je graag helpen om te ontdekken wat je nodig hebt, zodat je weer in de goede richting ga bewegen.

    Wil je ook van je darmklachten afkomen?

    Over Petra

    Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.

    Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.

    De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie  Orthomoleculaire Geneeskunde.  Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en zijn invloed op onze hersenen. 

    Want een gezonde darm (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen.  En dat is toch niet geheel onbelangrijk.

    Laat me jou met mijn kennis, ervaring en specialisaties helpen om jou weer te laten stralen.

    Hooikoortsklachten