De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking aan het slijmvlies van de darmwand. Op deze pagina lees je bijbehorende klachten en hoe je deze kunt behandelen. 

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische Ziekte van Crohnontsteking aan het slijmvlies van de darmwand. Ontstekingsreacties die daarmee gepaard gaan kunnen zich in het gehele spijsverteringskanaal voordoen. Meestal openbaart de ziekte van Crohn zich in de darmen, voornamelijk in de dikke darm. Klachten die gepaard gaan met de ziekte van Crohn zijn:   

  • Vermoeidheid
  • Bloedverlies
  • Buikpijn
  • Veranderde stoelgang obstipatie en/of diarree
  • Verminderde eetlust en verlies van gewicht
  • Wondjes, fistels en/of abcessen rond de anus en/of vagina

 

Hoe kom je aan de ziekte van Crohn

Er is niet één factor te noemen die de ziekte van Crohn heeft veroorzaakt. Vaak zijn het meerdere factoren bij elkaar die zijn betrokken bij het ontstaan van de aandoening. Roken, stress, het gebruik van antibiotica, een voedingspatroon met veel suikers, verzadigde vetten, fastfood en alcohol hebben een risico verhogend effect. Ook de anticonceptiepil staat in verband met het verhogen van de kans op de ziekte van Crohn.

Ontstekingsreacties die door het lichaam niet opgelost kunnen worden dragen bij tot een afwijkende activiteit van het immuunsysteem. Bij de ziekte van Crohn is dat een ontsteking van het darmslijmvlies. Het darmslijmvlies, wat juist een ontstekingsremmende functie heeft, is beschadigd en kan zijn barrièrefunctie niet meer uitoefenen.

 

Ziekte van Crohn en ons microbioom

microbioom In ons darmstelsel (darmflora) zitten ontzettend veel bacteriën.  Deze hebben een belangrijke functie op het gezond houden van het darmslijmvlies. Datzelfde darmslijmvlies helpt bij het afbreken en opruimen van schadelijk (toxische) stoffen. Het verteren en maken van voedingsstoffen helpen bij het indikken van de voedselbrij. Bij de ziekte van Crohn is aangetoond dat er een verstoring is in de aantallen en diversiteit van verschillende probiotische stammen. Klachten als buikpijn, veranderd ontlastingspatroon, opgeblazen gevoel, gasvorming, verminderde weerstand en aanhoudende vermoeidheid kunnen erdoor ontstaan.

 

Ziekte van Crohn; het brein in je buik

Een verstoring van onze goede darmbacteriën (microbioom) kan ook gevolgen hebben voor onze hersenen. Recente studies hebben aangetoond dat er een link is tussen onze darmen en onze hersenen. Ze noemen dat de hersen-darm as, oftewel het brein in je buik. Via de zenuwen in onze darmen communiceren ze met onze hersenen en zijn van grote invloed op het temperen van de stress in het hoofd. Ze zorgen ervoor dat stress gereduceerd kan worden, zodat de aanmaak van neurotransmitters en hormonen niet uit balans raakt. Nu begrijp je dat hyperactiviteit, depressieve klachten en concentratieproblemen met een niet goed werkende darmfunctie te maken hebben.

Een mooie test om te kijken of neuro4profielje neurotransmitters en dus jij in balans bent is het Neuro4profiel rapport. Je bestelt deze via de webshop van Praktijk de Waterlely.

Je darmflora is een soort regelmechanisme waardoor je flexibeler bent, je kunt gewoonweg meer hebben. Als deze minder goed werkt, is het ook lastiger om met stress om te gaan en je negatieve gedachten buiten de deur te houden. Zelfs je slaappatroon kan erdoor verstoord raken.

 

Ziekte van Crohn en voeding

Onze voeding heeft een grote invloed op onze darmflora. Voedingsmiddelen die gluten bevatten kunnen zelfs een verstorende werking hebben, evenals de gemakkelijke, snelle, kant en klare maaltijden, kleurstoffen, suikers, zetmeel en schadelijke vetten. Wil je nu echt eens weten op welke voeding jouw lichaam reageert? Doe dan een voedselintolerantie test. 

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid of buikpijn? Dan wordt meestal geadviseerd om FODMAPS weg te laten uit je voedingspatroon. Het FODMAP-dieet houdt in dat je fermenteerbare koolhydraten of suikers weglaat uit je voedingspatroon. Deze FODMAPS zitten voornamelijk in groenten, fruit, peulvruchten, granen, paddenstoelen en melkproducten. Praktijk de Waterlely adviseert je in deze blog juist om deze groenten wél te eten! Waarom dan? Voeding waar jouw lichaam blij van wordt zijn juist deze FODMAPS: vette vis (zalm – haring – forel), avocado – roomboter – olijfolie – noten – zaden – pitten – eieren – alle soorten groenten – gekleurd fruit – bessen.

 

Intermittent fastingZiekte van Crohn en intermittent fasting

Niet te vaak eten, niet te veel eten en niet te laat eten voordat je gaat slapen. Intermittent fasting heeft vele voordelen voor je lichaam. Je stabiliseert je bloedsuikerspiegel, je ruimt als het ware je oude cellen op en het remt ontstekingsreacties. Wil je meer lezen over alle voordelen van het intermittent fasting? Lees dan het volledige blog.

 

Mogelijkheden tot behandeling

Word je in het reguliere circuit behandeld, dan richt de behandeling zich vooral op het onderdrukken van de symptomen. Zeker in de eerste fase van behandeling kan dit een stuk verlichting van klachten geven. Echter bij behandeling op langere termijn onderdrukt men het immuunsysteem en verstoord lichaamseigen processen om de ontsteking zelf op te lossen. Orthomoleculaire geneeskunde richt zich nu juist op het omgekeerde. We willen dat je lichaam weer dusdanig gaat herstellen, zodat je zelf je ontstekingen kunt oplossen. Maar dat kost tijd en geduld!

 

Ziekte van Crohn en onderzoek

De weg naar een gezonde darm begint met de vraag: waar zit het probleem? Om dat te weten te komen, is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord. Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van een schimmel, candida of parasiet. Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek.

Bij een ontlastingsonderzoek kun je ontlastingsonderzoek compleetverschillende onderdelen laten testen. Wil je alles onderzoeken? Dan raad ik je het onderzoek darmflora- ontlastingsonderzoek “compleet” aan. Samenstelling darmflora, pH-waarde, ontstekingen, schimmel en candida, helicobacter, histamine, parasieten en darmslijmvliesimmuniteit worden dan getest. Wil je liever beginnen met een klein onderzoek? Dan kun je ook losse onderdelen bestellen in de webshop.  De onderzoeken kun je thuis afnemen en worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino. Deze is gespecialiseerd in darmanalyses. 

 

Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van het laboratoriumonderzoek maken we een persoonlijk behandelplan. Deze is helemaal afgestemd op jouw situatie, dus dat is voor iedereen weer anders.

Jouw persoonlijke behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die jouw aandoening hebben veroorzaakt. Met behulp van de juiste voeding en de inzet van gespecialiseerde en gerichte voedingssupplementen worden de oorzaken (ontstekingen, parasieten, schimmel – infecties) aangepakt. De ontstane tekorten aan vitamines en mineralen worden aangevuld, waardoor het lichaam tot rust wordt gebracht. Daarna kan er worden gewerkt aan opbouw en herstel.

Om de voortgang zo goed mogelijk te monitoren en in stand te houden zullen we stapsgewijs aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Op basis van deze uitkomsten kunnen we het behandelplan aanpassen of continueren.

 

Meer informatie?

Wil je iets doen tegen je darmklachten? Of weten welke voeding jouw lichaam wel en niet kan verdragen? Wij helpen je er graag bij! Maak een afspraak, zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat jouw buikklachten verdwijnen.