Selecteer een pagina

Detox kuur

… Waar is dat nou goed voor?

Detox kuur

Het voorjaar is begonnen, de zon schijnt weer wat vaker en we krijgen meer energie en zin om activiteiten te ondernemen. Hoe heerlijk is dan de schoonmaak, je huis opruimen, spullen weggooien. Een opgeruimd huis is ook een opgeruimde geest zeggen ze wel eens. En als het lichaam dan nog niet “opgeruimd” is dan kun je je huis wel opruimen maar dan dat lichaam nog!
Daarom is een detox kuur ook zo fijn. Even helemaal tijd voor jezelf. Jezelf schoonmaken zodat je meer energie en vitaliteit hebt. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?
Maar een reinigingskuur is meer, want in onze huidige drukke en chaotische tijd lijkt de noodzaak om te ontgiften groter dan ooit. Meer dan ooit leven we in een wereld vol met giftige stoffen: uitlaatgassen, voeding vol met chemische E-nummers, vlees, vis en zuivel met antibiotica, groenten en fruit met pesticiden, zoetstoffen, medicijnen, cosmetica, schoonmaakmiddelen, waspoeder, ja zelfs ons drinkwater is niet meer zo schoon als de natuur het voor ons heeft bedoeld.

Is detoxen van onze huidige tijd?

Nee, zo lijkt het soms wel. Want de ene detox hype is nog niet voorbij of de andere detox hype komt alweer langs. Maar onze vroege voorouders wisten het al lang. Het lichaam is gebaat bij een tijdelijke onthouding van (veel) voedingsstoffen. Door het tijdelijk weglaten van voeding wat we niet dagelijks nodig hebben komen afvalstoffen vrij. Afvalstoffen die opgeslagen liggen in het lichaam, vaak ver weg gestopt van onze interne organen af.

Een mooie en veilige plek om deze afvalstoffen op te slaan is in onze vet cellen. Een mooi systeem van het lichaam om dit zo te doen, want ver weg van onze interne organen kan het de minste schade aanrichten. Bij een detox komen er veel afvalstoffen vrij die normaal gesproken worden vastgehouden, maar in feite overtollige ballast zijn voor het lichaam waardoor het niet meer optimaal kan functioneren.
 

Detox en obesitas

Een voordeel van het volgen van een detox kuur is dat het de gevoeligheid van insuline verhoogt. Een verzwakte gevoeligheid voor insuline treedt vaak op bij obesitas, en zou ook een rol spelen bij diabetes en hartfalen. De gezondheidseffecten van een detox kuur hebben ook invloed op de autofagie. Een cel-eigen afvalopruimsysteem dat beschadigde moleculen wegwerkt. Met een detox stimuleer je het zelf genezend vermogen van het lichaam.

 

Detox ook goed voor je hoofd

Ze zeggen wel eens je “denkt met je darmen”! Afvalstoffen die met een detox verwijderd zijn uit je darmen geven je ook een opgeruimd gevoel in je hoofd. Want na een detox zul je dat ook letterlijk voelen. Je bent mentaal vrolijker, opgewekter en je zit fysiek beter in je vel.

 

Bij welke klachten kan een detox helpen:

 • geïrriteerde slijmvliezen
 • hormonale problemen waaronder menstruatieproblemen (overgangsklachten)
 • hoofdpijn
 • huidaandoeningen
 • jeuk
 • loopneus, vaak verkouden zijn, oor klachten
 • langdurige vermoeidheid
 • loopneus
 • overmatig zweten met een sterke lichaamsgeur
 • prikkelbaarheid, stemmingswisselingen
 • prikkelbare darm syndroom
 • sterk ruikende adem, -urine en -ontlasting
 • voedselverslavingen
 • voedsel allergieën

 

Een detox kuur in drie fasen

Een goede detox kuur bestaat uit drie fasen

 • afbouw
  waarin je langzaam went aan het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen en/of genotsmiddelen
 • de detox
  afhankelijk van je gekozen detox (mild, streng, zeer streng) laat je in deze fase nog meer voedingsmiddelen weg.
 •  opbouw
  in de laatste dagen van je detox laat je je lichaam weer langzaam wennen aan voedsel

Er zijn verschillende variaties van een detox, zo kun je kiezen voor een milde reinigingskuur, een strenge reinigingskuur of een zeer strenge reinigingskuur. Welke voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van je beschikbare tijd, je gezondheidstoestand en je beschikbare wil. Het beste is om een detox onder begeleiding te doen zodat je weet dat wat er gebeurd in je lichaam ook bij een detox hoort.

 

Is detoxen voor iedereen geschikt

Nee, detoxen is niet voor iedereen geschikt. Heb je last van bepaalde ziektebeelden, anorexia, boulimia, psychische ziekten, heb je een verzwakt immuunsysteem, ben je net geopereerd, zwanger, geef je borstvoeding, heb je een acute infectie, ben je heel jong, of heel oud dan is een strenge reinigingskuur niet aan te raden. Wat je dan wel kunt doen, is onder begeleiding een (zeer) milde detox kuur te doen. Zelfs met een (zeer) milde detox kan je al enorm veel gezondheidswinst behalen.

 

Wil je ook een detox kuur volgen 

Neem dan even contact op zodat we eerst kunnen kijken of een detox wel geschikt voor je is.