Veel kindertjes hebben huidklachten, zoals atopisch eczeem of ook wel constitutioneel eczeem genoemd. De huid kan vurig zijn, jeuken en er kunnen blaasjes met vocht ontstaan. Naarmate het langer aanhoudt kan de huid droog schilferig worden en er kunnen kloven ontstaan die behoorlijk pijnlijk zijn. Erg vervelend dus! In deze blog vertellen we je daarom meer over eczeem bij kinderen.
De huidbarrière die er normaal voor moet zorgen dat de huid mooi glad en gesloten is, is open en kan zodoende onschuldige stoffen zoals water, zeep, huisstofmijt, schimmels en bacteriën doorlaten.
Deze doorlaatbaarheid activeert op haar beurt weer het achterliggende immuunsysteem, wat weer andere klachten met zich kan meebrengen. Zo zien we vaak dat kindertjes die al vroeg last hebben van deze klachten ook heftiger reageren op voeding zoals gluten of koemelk.
Koemelkallergie
Een koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij jonge kinderen. Heeft jouw kindje eczeem klachten? Dan is de kans dat het op koemelk reageert nog veel meer aanwezig. Ervaar je een verandering in het overgaan van borstvoeding naar kunstvoeding en worden de klachten erger? Stop dan ook met het geven van voeding die koemelk bevat.

Geitenmelk
Geitenmelk bevat minder schadelijke eiwitten die de darmflora van het kindje kan verstoren. Geitenmelk heeft ook de meeste overeenkomsten, en lijkt qua structuur het meest op de zo goede borstvoeding.
Op zoek naar de oorzaak van eczeem bij kinderen
Om te achterhalen op welke voeding je kindje (negatief) reageert kun je overwegen om een voedselintolerantie test te doen. Met deze voedselintolerantie test wordt duidelijk op welke voeding het immuunsysteem van jouw kindje (het meest) reageert. Het is namelijk van belang dat er zo min mogelijk “allergenen” of schadelijke stoffen de darmflora beschadigen. Die darmflora is heel belangrijk in de opbouw van zijn of haar weerstand.
De darmflora in relatie met de huid
Dat onze darmflora daar een cruciale rol in speelt, wordt steeds vaker bewezen.
Hoe ontstaat deze darmflora?
De darmflora begint zijn ontwikkeling bij een natuurlijke bevalling en het geven van borstvoeding. De moeder geeft deze cruciale darmbacteriën door aan haar kindje, waarna het zich bij de baby gaat ontwikkelen.
En daar zien we dat het vaak tekort schiet. Beschikt de moeder zelf al niet over een gezonde darmflora? Dan wordt dit lastig om dit door te geven aan het kindje. De ontwikkeling bij de baby gaat niet helemaal goed en het immuunsysteem beschikt niet over de juiste darmbacteriën om een gezonde huid te kunnen samenstellen.
Bepaalde darmbacterie stammen zijn cruciaal in de aanleg van de fragiele darmflora. We zien vaak dat juist in de eerste fase van deze ontwikkeling er een tekort aan goede en juiste darmbacteriën zijn. Deze darmbacteriën spelen een belangrijke rol in de gehele aanleg van het latere immuunsysteem. Astma, een pinda allergie, veel snottebellen, vaak hoesten en veel ziek zijn hebben hier mee te maken.

Goede voeding voor een goede opbouw
Een goede en evenwichtige voeding is belangrijk in de opbouw van de weerstand van je kindje. Je kunt dan denken aan veel groeten en fruit, geitenmelk, lactosevrije melk, glutenvrije producten en veel goede vetten. Zeker de goede vetten in de vorm van noten, zaden, olijfolie, roomboter en vette vissen zorgen voor een goede opbouw van de huid.
Kokosolie
Kokosolie bevat goede vetten die bevochtigend werkt en de huid beschermt. Het dagelijks smeren van kokosolie op de aangedane plekken helpt de huid weer te herstellen.

Probiotica voor darmherstel
Een gezonde darmflora is belangrijk voor een gezonde weerstand. Met het tijdelijk toedienen van een probiotica kun je de darmflora herstellen. Is de darmflora weer gezond en opgebracht, dan zien we ook een verandering in de huid. Ook deze gaat zich herstellen. Zeker voor de toekomst van het kind is het belangrijk om de darmflora gezond te maken en te houden. Want 80% van onze weerstand komt uit je darmflora!
Meer informatie over eczeem bij kinderen?
Wil je hulp bij het gezond maken van de huid van je kindje? Praktijk de Waterlely kan je daar zeker verder bij helpen, dus maak vooral een afspraak. Samen gaan we ervoor zorgen dat eczeem bij kinderen niet meer voorkomt.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!