Fibromyalgie
Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.
Fibromyalgie
Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd en komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom met een uitgebreid klachtenpatroon dat varieert van algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid tot slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen en darmklachten. De aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.
Vele tienduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan dit syndroom waarvoor nog geen eenduidige oorzaak is gevonden. Het ontbreken van een daadwerkelijke diagnostiek zorgt ervoor dat veel mensen met fibromyalgie zich niet begrepen voelen. Niet bij zichzelf, maar ook niet in de eigen omgeving, als ook niet bij de werkgever.
Fybromyalgie en de nachtrust
Een veel gehoorde klacht bij fibromyalgie patiënten is dat ze niet goed kunnen slapen. Sommige slapen wel goed in, maar worden halverwege de nacht wakker. Anderen kunnen niet inslapen, maar kunnen wel weer goed doorslapen. Over het algemeen kun je stellen dat de slaaptijd tekort is, want een goede nachtrust bevat zo’n acht uur slaap. Goed slapen betekent ook dat het lichaam in staat om het zogenaamde groeihormoon aan te maken. Noodzakelijk voor het lichaam om te kunnen herstellen.
Wist je dat het groeihormoon ook een enorme invloed heeft op het bindweefsel. Via een mooi en ingewikkeld systeem zorgt het bindweefsel ervoor dat het de afweer regelt tegen ontstekingen, het maakt vloeistoffen om infecties te bestrijden. Fibromyalgie patiënten hebben door de verstoorde slaap minder groeihormonen en daardoor minder vloeistoffen. Vloeistoffen die nodig zijn om de stoffen aan- en af te voeren, en als deze niet voldoende aanwezig zijn wordt het bindweefsel stijf en gespannen.
Plekken waar vooral deze afvalstoffen moeilijk kunnen worden afgevoerd zijn de zogenoemde “tenderpoints”. De patiënt ervaart op deze plekken een constante gespannenheid van de spieren, hevige pijnen, maar ook algehele uitputting. Op deze manier begrijp je waarom slapen zo belangrijk is, slapen is dus een puzzelstukje naar de oplossing.
Fibromyalgie en vitamine D
Bij veel patiënten is de vitamine d status verlaagd. Vitamine d remt ontstekingen en heeft een positieve werking op het versterken van het immuunsysteem. Fibromyalgie patiënten kampen vaak met een tekort aan vitamine d3.
Zonlicht is de belangrijkste bron om dit aan te maken, echter kan dit maar in bepaalde maanden van het jaar en dan ook nog eens op een huid die niet bedekt is (met zonnebrandcrème).
Fibromyalgie en een overgevoeligheid voor voedsel of additieven
Een allergie of een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Een (over) actief immuunsysteem verzwakt het lichaam wat klachten geeft zoals (spier) pijn, slapeloosheid, hyperactiviteit, hoofdpijn, prikkelbare darm en slapeloosheid.
Gluten en koemelk kunnen een trigger zijn om het immuunsysteem verder te verzwakken. Door de aanmaak van meerdere ontstekingsreacties wordt het zenuwstelsel geprikkeld wat weer leidt tot verschillende klachten. Praktijk de Waterlely maakt gebruik van bloedonderzoek waarmee de allergie en/of overgevoeligheid kan worden opgespoord.
Fibromyalgie en onze darmen
Onze darmen zijn onze poortwachter tussen de buitenwereld en de binnenkant van ons lichaam. Onze darmen houden pathogenen buiten de deur en beschermen het lichaam tegen ontstekingsreacties. De juiste darmbacteriën zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen en dat er vitamines worden geproduceerd.
Ontstekingsreacties in het lichaam kunnen een dermate invloed hebben op de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de darmwand zodat deze als het ware toxines niet meer kunnen tegenhouden.
Een verhoogde permeabiliteit van de darmwand zorgt op zijn beurt weer voor meer ontstekingsreacties in het lichaam wat meerdere klachten kan veroorzaken. Om te weten of jouw darmen genoeg bescherming bieden kun je gebruik maken van een ontlastingsonderzoek. Een ontlastingsonderzoek geeft je een goede diagnostiek om in kaart te brengen hoe het met de kwaliteit en de samenstelling van jouw darmbacteriën is gesteld.
Fibromyalgie en behandeling
Omdat de symptomen bij velen weer anders kunnen zijn, is er geen eenduidig antwoord te geven op de te geven behandeling. Verschillende oorzaken (verstoorde slaap, allergie, overactief immuunsysteem, ontstekingen, parasieten, virale- en bacteriële infecties) kunnen klachten geven. Daarom is het van belang om samen met de therapeut de verstorende puzzelstukjes op te sporen en daar de behandeling op in te zetten. En welke dat is, dat is per persoon weer verschillend.
Wil je ook geholpen worden om beter met je klachten van fibromyalgie om te gaan