FODMAP dieet, waarom dit niet bij iedereen werkt

Waarom het FODMAP dieet niet bij iedereen werkt 

R

Darmspecialist

R

Vergoed door uw verzekeraar

R

Psychosociaal coach

FODMAP dieet

Wat zijn Fodmap’s

Fodmap’s zijn fermenteerbare koolhydraten of suikers met een korte keten – oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Ze zitten vooral in groenten, fruit, peulvruchten, granen, paddenstoelen en melkproducten.

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoelbuikpijnwinderigheid of diarree dan wordt vaak geadviseerd ze weg te laten uit je voedingspatroon. 

 

fodmap dieet

Het is inderdaad juist dat als je deze Fodmap’s weg laat uit je voedingspatroon dat je minder klachten ervaart, maar helaas is dat niet blijvend!

Ga je de weggelaten voeding weer herintroduceren dan merk je dat de klachten terug komen en/of juist erger zijn dan voorheen. 

fodmap dieet

Tips bij buikklachten

* eet zo vers mogelijk

* gebruik geen pakjes en zakjes 

* varieer je maaltijden met voldoende verschillende groenten

* ga na welke voeding jouw lichaam kan verdragen, en doe de voedselintolerantie test

* laat een microbioom analyse uitvoeren om uit te zoeken hoe je de kwaliteit van de darmen kan verbeteren

* beweeg voldoende

Slapeloosheid

Een gezonde darmflora is in staat om zelf melatonine aan te maken, en daar ga je lekker van slapen 

Darmklachten en diarree

Darmklachten is een veel gehoorde klacht bij een teveel aan histamine 

Afweersysteem

Goede darmbacteriën trainen ons afweersysteem, onze weerstand. Ons afweersysteem beschermt ons lichaam tegen schadelijke stoffen en bacteriën. Zodat ziekteverwekkers niet binnen kunnen komen. 

Spijsvertering

Darmbacteriën helpen bij onze spijsvertering. Ze breken vezels en ander niet volledig verteerde bestanddelen uit onze voeding af, zodat deze kunnen worden opgenomen door ons lichaam als voedingsstoffen.

FODMAP dieet 

Ons spijsverteringssysteem heeft een ingenieus werkingsmechanisme. Allereerst wordt de voeding onder invloed van voldoende maagzuur gesplitst in de maag. Gebruik je een maagzuurremmer (omeprazol) dan is het eerste deel van de spijsvertering al onderbelicht en kan het zijn dat je voeding niet goed wordt verteerd.

Vervolgens vind het zijn weg naar de dunne darm, waar het met spijsverteringsenzymen en bacteriën verder wordt afgebroken en opgenomen. Gaat dit dus ergens niet goed, dan ontstaat er in de dunne darm gasvorming. Dat merk je omdat je buik opgezwollen is na het eten, je buikpijn hebt of dat je aan de diarree bent.

Fodmap dieet

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Medio 2017 zat ik al een tijd ziek thuis, zonder duidelijke diagnose. Wel had ik al jaren steeds toenemende darmproblemen. Toen mijn vrouw in een advertorial een interview met Petra over haar praktijk las heb ik contact opgenomen met de Waterlely.

Ik werd erg prettig geholpen en na veel onderzoeken kwamen we tot de kern van mijn problemen. Ik ben nu weer op de goede weg. Het gaat nog wel even duren, maar ik ben erg blij met de begeleiding van Petra.

Eindelijk weet ik wat mijn problemen veroorzaakt, maar vooral:  ik kan er nu wat aan kan doen!

Nico

Zeer goed geholpen door Petra. Wordt eerst goed gevraagd en geluisterd waarna plan van aanpak voorgelegd wordt.

Je krijgt veel uitleg en goede behandeling. Weet heel veel over maag & darmen en hoe problemen aan te pakken.

Niks zweverig.

Fijne praktijk voor persoonlijke aanpak. Niet twijfelen maar doen!

Veel profijt van. 👌🏻

Peter

Na jaren te hebben getobt met mijn Darm Klachten heb ik het nu eindelijk onder controle. Ik ben 8 maanden bij Petra onder behandeling geweest en nu zijn mijn buik- en darmklachten weer onder controle. Ik kan weer gewoon naar mijn werk, heb weer energie om met vrienden af te spreken en ik kan weer gewoon de hele nacht doorslapen.

Ook met eten heeft Petra mij geholpen. Zij heeft mij verteld wat ik wel en beter niet kan eten.
Ik moet natuurlijk wel op blijven letten, want ik kan niet alles meer eten, maar ik heb er nu geen last meer van.

Petra, hartstikke bedankt voor je geduld, je kennis en je enthousiasme. Ik ben er erg mee geholpen.

Irene

Goede voeding voor je darmen

Veel groenten eten heeft niet alleen een gunstig effect op je darmflora, het helpt je ook om de juiste darmbacteriën aan te maken. En het heeft ook nog eens een positieve uitwerking of je spijsvertering. Zo ben je op een simpele manier bezig om je  “good guys” (goede darmbacteriën) te helpen bij het aanmaken van de juiste vitamines en mineralen die je weer nodig hebt voor een gezonde huid, een goede hersenfunctie en je algehele weerstand.

Waarom dan die gasvorming

Gasvorming ontstaat als de vertering van je voeding niet goed verloopt. Gassen worden door een normaal fermentatieproces aangemaakt én afgevoerd door de juiste darmbacteriën. Beschikken jouw darmen niet over de juiste samenstelling dan worden er gassen gevormd wat je merkt als winderigheid. Een bijkomend nadeel is dat deze gassen zich kunnen ophopen in de darm, wat weer buikpijn, een opgezwollen buik en krampen kunnen veroorzaken.

Fodmap dieet en PDS 

Onderzoek heeft aangetoond dat bij het prikkelbaar darm syndroom er verlaagde aantallen aanwezig zijn van bepaalde bacterie stammen zoals de bifidobacteriën en de lactobacillen. En juist deze bacterie stammen zorgen ervoor dat overtollige gasvorming wordt verminderd. Prebiotische voeding helpt dus om deze bacteriestammen te voeden, en deze worden nu juist bij het Fodmap dieet vaak weggelaten!

Om te kunnen herstellen van je prikkelbaar darm syndroom begrijp je dat het juist verstandig is om deze voeding wél te gebruiken!

Welke voeding kun je dan nemen:

 • aardpeer
 • artisjokken
 • asperge
 • cassave
 • chiroreiwortel
 • groene groenten
 • knoflook
 • pastinaak
 • prei
 • schorseneren
 • ui
 • zoete aardappel

 

Deze prebiotische voeding helpen je darmen en zorgen ervoor dat je voedsel op een goede manier wordt verteerd en opgenomen. Heb je al lang geen prebiotische voeding tot je genomen, bouw het langzaam en met kleine hoeveelheden op. Je darmen zullen er weer langzaam aan moeten wennen. In het begin kun je er zelfs meer gasvorming of krampen van krijgen! Ervaar je dit, neem dan nog kleinere hoeveelheden per dag.

Het brein in je buik

We hebben al gelezen dat een verminderde goede samenstelling van darmbacteriën klachten kunnen veroorzaken zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree. Maar het heeft ook nog eens een relatie met onze hersenen. Ze noemen dat de hersen-darm-as, of te wel het brein in je buik.

Via de zenuwen in onze darmen communiceren ze met onze hersenen en zijn van grote invloed op het tot rust brengen van de stress in je hoofd en je lijf!  Zo worden er ook in je darmen stoffen gemaakt (neurotransmitters) die zowel een activerende (dopamine) alsook een remmende (gaba) functie hebben. 

Hyperactiviteitdepressieve klachten en concentratieproblemen kunnen dus zo maar te maken hebben met je darmen! Een mooie test om te kijken of jouw neurotransmitters goed in balans zijn is de neurotransmitters test. Meer informatie over deze neurotransmitters test vind je hier

Neurotransmitterstest

Hoe kan ik weten of mijn lichaam bepaalde voeding kan verdragen? 

Ben je al langer bezig met het Fodmap dieet dan is het best lastig om direct over te stappen op een voedingspatroon die de juiste prebiotische voeding bevat. Rustig opbouwen is dan ook het advies. Maar soms weet je gewoonweg niet wat jouw lichaam wel of niet kan verdragen!

Want je eet dagelijks met smaak je boterhammetje met ei en kaas, maar ergens in jouw systeem zit het toch niet helemaal goed en is er wat aan de hand, maar wat?

Een voedselintolerantie test geeft aan in hoeverre jouw lichaam moeite heeft (op dit moment) om voeding te kunnen verteren, en of je er een specifieke gevoeligheid voor hebt. Meer informatie over de voedselintolerantie testen vind je hier. 

ImuPro Voedselintolerantoetest 90 voedingsmiddelen

Darmonderzoek

Wil je precies weten waar het goed of fout zit in jouw darmen? Om dat te weten te komen (te onderzoeken) is het belangrijk dat je diagnostiek hebt. Want als je weet waar het precies fout zit, dan kun je daar ook een gericht behandelplan voor opstellen. Naast een tekort, overschot of een verkeerde samenstelling aan darmbacteriën kunnen er nog meer oorzaken zijn waardoor jij last hebt van buikpijn, een opgeblazen gevoel of een prikkelbare darm.

Met een ontlastingsonderzoek kun je verschillende onderdelen laten testen. Wil je alles weten dan raad ik je het onderzoek “darmflora- ontlastingsonderzoek compleet” aan. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling van je darmflora, ph-waarde, ontstekingen, schimmel en candida, helicobacter pylori, histamine, parasieten en darmslijmvliesimmuniteit worden dan getest. Wil je liever beginnen met een klein onderzoek dan kan je ook losse onderdelen bestellen in de webshop. Alle onderzoeken kun je thuis afnemen en worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino, die gespecialiseerd is in het analyseren van deze darmonderzoeken. 

ontlastingsonderzoeken

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Maak dan een afspraak of bekijk hieronder de producten die je kunnen helpen.

Neurotransmitters test

 34,95

Voedselintolerantie test 90 voedingsmiddelen

 285,00

Darmflora-ontlastingsonderzoek compleet

 462,50

Histamine checklist

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Coaching in combinatie met orthomoleculaire geneeskunde

  Het is mijn wens om jou verder te helpen.

  Je verder te helpen in je eigen (persoonlijke) proces.
  Een proces dat niet alleen bestaat uit allergische klachten, maar ook over jouw eigen “mind set”.

  Hoe ga jij met jouw gedachten om?

  Zijn er negatieve gedachtenpatronenen die telkens maar weer terug keren?
  Belemmeren deze jou?
  Ben je in staat om deze om te “keren”naar positieve gedachten?

  Want ook deze gedachtengang is belangrijk om minder last te hebben van allergische reacties.

  Maar vergt wel een andere aanpak.

  Namelijk die van psychosociale coaching.

  coaching

  In de afgelopen jaren heb ik mee mogen maken dat het niet alleen om stofjes, bacteriën, darmflora en voeding gaat. Het gaat heel vaak over onze “mind-set”. Hoe belemmerde overtuigingen jouw eigen genezingsproces in de weg kunnen staan.

  Want waar krijg jij energie van
  En waar lekt jouw energie naar weg 

  Gebruik je je energie voor jezelf, of juist voor een ander?

  Als darmspecialist weet ik als geen ander hoe jouw spijsvertering, hormonen en je darmen behoren te werken. 

  Maar je darmen zijn ook je tweede brein en zijn in staat om gedachten om te zetten in allerlei klachten, waaronder buikklachten.

  Daarom is de combinatie ook zo mooi, we kunnen de psychische kant benaderen en tegelijkertijd ook het fysieke.

  Op deze manier behandelen we het van beide kanten.

  Denk je dat je wel wat hulp kan gebruiken?
  Ik wil je graag helpen om te ontdekken wat je nodig hebt, zodat je weer in de goede richting ga bewegen.

  Over Petra

   

  Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.

  Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.

  De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie  Orthomoleculaire Geneeskunde.  Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en een psychosociale coach opleiding.  Want als de “mind” niet meewerkt, werkt het lijf ook niet mee. 

  Gezonde darmen (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen.  En dat is toch niet geheel onbelangrijk.

  Hooikoortsklachten