Fodmap dieet 

Waarom het fodmap dieet niet bij iedereen werkt

Waarom het fodmap dieet niet bij iedereen werkt

 

Wat zijn Fodmap’s

Fodmap’s zijn fermenteerbare koolhydraten of suikers met een korte keten – oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Ze zitten vooral in groenten, fruit, peulvruchten, granen, paddenstoelen en melkproducten.

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid of diarree dan wordt vaak geadviseerd ze weg te laten uit je voedingspatroon. 

Het is inderdaad juist dat als je deze Fodmap’s weg laat uit je voedingspatroon dat je minder klachten ervaart, maar helaas is dat niet blijvend! Ga je de weggelaten voeding weer herintroduceren dan merk je dat de klachten terug komen en/of juist erger zijn dan voorheen. 

 

 

En waarom dan?

Ons spijsverteringssysteem heeft een ingenieus werkingsmechanisme. Allereerst wordt de voeding onder invloed van voldoende maagzuur gesplitst in de maag. Gebruik je een maagzuurremmer (omeprazol) dan is het eerste deel van de spijsvertering al onderbelicht en kan het zijn dat je voeding niet goed wordt verteerd.

Vervolgens vind het zijn weg naar de dunne darm, waar het met spijsverteringsenzymen en bacteriën verder wordt afgebroken en opgenomen. Gaat dit dus ergens niet goed, dan ontstaat er in de dunne darm gasvorming. Dat merk je omdat je buik opgezwollen is na het eten, je buikpijn hebt of dat je aan de diarree bent.

 

 

Goede voeding voor je darmen

Veel groenten eten heeft niet alleen een gunstig effect op je darmflora, het helpt je ook om de juiste darmbacteriën aan te maken. En het heeft ook nog eens een positieve uitwerking of je spijsvertering. Zo ben je op een simpele manier bezig om je  “good guys” (goede darmbacteriën) te helpen bij het aanmaken van de juiste vitamines en mineralen die je weer nodig hebt voor een gezonde huid, een goede hersenfunctie en je algehele weerstand.

 

 

Waarom dan die gasvorming

Gasvorming ontstaat als de vertering van je voeding niet goed verloopt. Gassen worden door een normaal fermentatieproces aangemaakt én afgevoerd door de juiste darmbacteriën. Beschikken jouw darmen niet over de juiste samenstelling dan worden er gassen gevormd wat je merkt als winderigheid. Een bijkomend nadeel is dat deze gassen zich kunnen ophopen in de darm, wat weer buikpijn, een opgezwollen buik en krampen kunnen veroorzaken.

 

 

PDS en Fodmap

Onderzoek heeft aangetoond dat bij het prikkelbaar darm syndroom er verlaagde aantallen aanwezig zijn van bepaalde bacterie stammen zoals de bifidobacteriën en de lactobacillen. En juist deze bacterie stammen zorgen ervoor dat overtollige gasvorming wordt verminderd. Prebiotische voeding helpt dus om deze bacteriestammen te voeden, en deze worden nu juist bij het Fodmap dieet vaak weggelaten!

Om te kunnen herstellen van je prikkelbaar darm syndroom begrijp je dat het juist verstandig is om deze voeding wél te gebruiken!

Welke voeding kun je dan nemen:

 • aardpeer
 • artisjokken
 • asperge
 • cassave
 • chiroreiwortel
 • groene groenten
 • knoflook
 • pastinaak
 • prei
 • schorseneren
 • ui
 • zoete aardappel

 

Deze prebiotische voeding helpen je darmen en zorgen ervoor dat je voedsel op een goede manier wordt verteerd en opgenomen. Heb je al lang geen prebiotische voeding tot je genomen, bouw het langzaam en met kleine hoeveelheden op. Je darmen zullen er weer langzaam aan moeten wennen. In het begin kun je er zelfs meer gasvorming of krampen van krijgen! Ervaar je dit, neem dan nog kleinere hoeveelheden per dag.

 

 

Hoe kan ik weten of mijn lichaam bepaalde voeding kan verdragen?voedselintolerantie test

Ben je al langer bezig met het Fodmap dieet dan is het best lastig om direct over te stappen op een voedingspatroon die de juiste prebiotische voeding bevat. Rustig opbouwen is dan ook het advies. Maar soms weet je gewoonweg niet wat jouw lichaam wel of niet kan verdragen! Want je eet dagelijks met smaak je boterhammetje met ei en kaas, maar ergens in jouw systeem zit het toch niet helemaal goed en is er wat aan de hand, maar wat? Een voedselintolerantie test geeft aan in hoeverre jouw lichaam moeite heeft (op dit moment) om voeding te kunnen verteren, en of je er een specifieke gevoeligheid voor hebt. Meer informatie over de voedselintolerantie testen vind je hier. 

 

 

 

Het brein in je buik

We hebben al gelezen dat een verminderde goede samenstelling van darmbacteriën klachten kunnen veroorzaken zoals buikpijn, een brein-darm asopgeblazen gevoel en diarree. Maar het heeft ook nog eens een relatie met onze hersenen. Ze noemen dat de hersen-darm-as, of te wel het brein in je buik. Via de zenuwen in onze darmen communiceren ze met onze hersenen en zijn van grote invloed op het tot rust brengen van de stress in je hoofd en je lijf!  Zo worden er ook in je darmen stoffen gemaakt (neurotransmitters) die zowel een activerende (dopamine) alsook een remmende (gaba) functie hebben. Hyperactiviteit, depressieve klachten en concentratieproblemen kunnen dus zo maar te maken hebben met je darmen! Een mooie test om te kijken of jouw neurotransmitters goed in balans zijn is de neurotransmitters test. Meer informatie over deze neurotransmitters test vind je hier

 

 

 

 

Darmonderzoek

Wil je precies weten waar het goed of fout zit in jouw darmen? Om dat te weten te komen (te onderzoeken) is het belangrijk dat je diagnostiek hebt. Want als je weet waar het precies fout zit, dan kun je daar ook een gericht behandelplan voor opstellen. Naast een tekort, overschot of een verkeerde samenstelling aan darmbacteriën kunnen er nog meer oorzaken zijn waardoor jij last hebt van buikpijn, een opgeblazen gevoel of een prikkelbare darm.

Met een ontlastingsonderzoek kun je verschillende onderdelen laten testen. Wil je alles weten dan raad ik je het onderzoek “darmflora- ontlastingsonderzoek compleet” aan. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling van je darmflora, ph-waarde, ontstekingen, schimmel en candida, helicobacter pylori, histamine, parasieten en darmslijmvliesimmuniteit worden dan getest. Wil je liever beginnen met een klein onderzoek dan kan je ook losse onderdelen bestellen in de webshop. Alle onderzoeken kun je thuis afnemen en worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino, die gespecialiseerd is in het analyseren van deze darmonderzoeken. 

 

Wil jij wel eens weten welke voeding jouw lichaam echt kan verdragen? Wil je echt iets doen aan je buikklachten? Laat me je helpen, je hoeft het echt niet alleen te doen.