Gember
Gember is een inheemse plant, en behoort tot de familie van de specerijen. De wortelstokken van de plant worden gebruikt voor zowel de culinaire als medicinale doeleinden.
Gember en een kompres
Al in vroegere tijden heeft men de werking al ontdekt. In het tijdperk der Grieken en Romeinen werd het specerij al voor verschillende doeleinden toegepast. Gember behoort tot de zogenaamde “hete” specerijen. “heet” kun je dan verwoorden als: het verwarmt wat koud is en stilstaat, “het in beweging brengen” en dat geldt dus niet alleen voor fysieke lichamelijke processen. Zo werd en wordt nu nog steeds van gemberthee een kompres gemaakt dat verlichting biedt aan spier- en reumatische pijnen, longklachten en nieraandoeningen, maar ook verdriet en depressie.
Gember stimuleert een gezonde spijsvertering
Gember heeft de eigenschap om prikkelend en verwarmend te werken, dat komt tot uiting in het stimuleren van de maagsappen. Wat zorgt voor een minder opgeblazen gevoel. Het is beschermend voor het maagslijmvlies, en dit is zeker van toepassing bij mensen die te maken hebben met een allergie. Want de histamine die daaruit vrij komt verbruikt heel veel gastrine, wat op zijn beurt weer de productie van het maagslijmvlies remt.
Gember verstrekt je immuunsysteem
Elke herfst verkouden: herken je dat? En het blijft maar kwakkelen, je bent niet echt “lekker” ziek maar het blijft een beetje hangen. Denk dan eens aan gember. Het bezit ontstekingsremmende eigenschappen die ons immuunsysteem ondersteunen. Bij inname zien we dat we sneller opknappen en ook minder snel ziek worden. Het stimuleert ook de doorbloeding, maar remt weer de bloedplaatjesaggregatie. Is cholesterol verlagend en is ook nog eens een uitblinker in het beter opnemen van vitaminen en mineralen.
Gember helpt bij reisziekte
De vakantie staat voor de deur en daar gaan we met z’n allen op pad. Maar een gezinslid heeft last van de schommelingen in het voertuig. Gember kan dan uitkomst bieden. Want het kruid staat erom bekend dat het spijsverteringsproblemen zoals diarree en misselijkheid kan verlichten. Door minimaal 3 uur van tevoren een capsule gember in te nemen met vruchtensap of water kan men misselijkheid of overgeven voorkomen. En ook op je vakantiebestemming als je maag even van slag is en niet raad weet met al die veranderde omstandigheden. Neem dan een heerlijk kopje gemberthee om de boel tot rust te laten komen.
Gember, wanneer niet
Het wordt niet geadviseerd bij kinderen jongeren dan 6 jaar, tijdens de zwangerschap en lactatieperiode. Personen die anticoagulantia gebruiken, personen die bekend zijn met hemorragische diathese, of personen die galstenen hebben dienen eerst contact op te nemen met hun huisarts alvorens gember (wortelextracten) in te nemen.