Het gevoel dat je lippen continue op springen staan is erg vervelend. Zeker in de wintermaanden lijkt dit probleem nog veel erger te zijn dan in de zomer. Je smeert er van alles op om gebarsten lippen te voorkomen. Helaas helpt dit maar even. Want wie kent het niet, de labello verslaving? De vraag blijft alleen: hoe komt het toch dat die gesprongen lippen blijven terugkomen? Om daarachter te komen gaan we dus op zoek naar de oorzaak van onze weerbarstige lippen.
Ons lichaam zit toch mooi in elkaar: als alles klopt, dan is er niets aan de hand. Heb je nergens last van? Dan gaan de dagen zoals ze komen en gaan. Toch kan er ineens een kink in de kabel komen. Je lichaam raakt uit balans en dat uit zich door bijvoorbeeld gebarsten lippen. Dit is een teken dat er ergens in je lichaam een verstoring zit of dat er een tekort aanwezig is.
Je mondflora en zo ook je lippen functioneren prima als er voldoende B-vitamines aanwezig zijn. Komen er velletjes en gaan je lippen scheuren en barsten, dan is dat een teken van onvoldoende B-vitamines. Met name vitamine B Thiamine. Om zo’n tekort aan te vullen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je prima kunt eten:
- Zemelen
- Rijst
- Peulvruchten
- Groenten
- Eieren
- Graanproducten
- Vlees
- Zeevruchten
Gescheurde mondhoeken
Naast gesprongen lippen kun je ook nog eens last krijgen van gescheurde mondhoeken. En dat is best pijnlijk. Want elke keer als je je mond open doet springt net het fragiele korstje weer open. We zien dat vooral vitamine C helpend kan zijn bij gescheurde mondhoeken. Maar dat niet alleen, ook zink, ijzer en wederom de B-vitamines zijn essentiële voedingsstoffen om je gescheurde mondhoeken weer te laten genezen. Ook deze kun je weer in voldoende mate eten:
- Pompoen
- Vette vissoorten (zalm – haring – makreel – tonijn – forel)
- Oesters
- Snijbiet
- Peterselie
- Pepers (rood en groen)
- Citrusvruchten
Waar worden B-vitamines aangemaakt?
Onze darmen spelen een belangrijke rol in de aanmaak van B-vitamines. Onder een juiste samenstelling van je darmflora worden de essentiële B-vitamines gemaakt en opgenomen. Je leest het dus goed, een optimale gezondheid begint in je darmen. Lees er meer over in het blog over gezonde darmen.
Wanneer loop je risico op een tekort?
Bij onderstaande ‘risicogroepen’ ontstaan er vaak meer tekorten van B-vitamines:
- Vegetariërs en veganisten
- Bij gebruik van maagzuurremmers
- Veelvuldig alcohol gebruik
- Ouderen
- Chronisch zieken
- Mensen met een burn-out
Deze B-vitamines zijn betrokken bij zoveel processen in je lichaam dat je echt niet zonder kan. Je moet het zien als een tandrad, als het kleinste tandwiel stagneert (de B-vitamines) dan stagneren de grotere tandwielen op den duur ook. We zien vaak terug dat ziektes beginnen bij de kleinste tekortkomingen.
Meer informatie?
Ben je er niet zeker van of je voldoende nutriënten tot je neemt, neem dan dagelijks een goede multi-vitamine of een apart B-vitamine supplement. Weet je zeker dat je al problemen hebt met je darmen? Praktijk de Waterlely kan je daar zeker verder bij helpen, dus maak vooral een afspraak. Samen zorgen we dat gesprongen lippen bij jou niet meer voorkomen!
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!