Gezonde darmen

Onze darmen zitten toch knap in elkaar, gezonde darmen nemen alle nuttige voedingsmiddelen op, maken belangrijke vitamines en het overtollige deel wat niet meer nodig is, daar wordt ontlasting van gemaakt. Gelukkig gaat het vaak goed met onze darmen, maar niet altijd. 

Gezonde darmen

Onze darmen zitten toch knap in elkaar,  gezonde darmen nemen alle nuttige voedingsmiddelen op, maken belangrijke mineralen en vitamines en het overtollige deel wat niet meer nodig is, daar word ontlasting van gemaakt.

Meestal gaat het hele proces goed, maar soms kan het gebeuren dat er een verstoring ontstaat. Bijvoorbeeld omdat er een antibiotica kuur nodig was, een doorgemaakte infectie of een overmaat aan stress. De kwetsbare goede darmbacteriën kunnen beschadigd raken en in aantal verminderen. Gevolg is een evenwicht wat verstoord is geraakt en een aangename omgeving vormen voor schadelijke bacteriën, schimmels, gisten of parasieten.

Gezonde darmen en onze weerstand:

Door deze verstoringen in je darm kan ook je weerstand (immuunsysteem) minder worden. Wist je dat 80% van je weerstand vanuit je darmen komt? Gezonde darmen betekenen dus een gezonde weerstand.  Bij een verminderde weerstand merk je dat er ook allerlei andere (vage) klachten kunnen ontstaan.

Duren de klachten echt te lang, dan bestaat zelfs de kans dat je een ziekte gaat ontwikkelen.  Ziekten die te maken hebben met een al lang verstoord evenwicht.

 

Gezonde darmen en onderzoek:

Daarom is het ook juist zo belangrijk dat onze darmen gezond zijn. Ze zijn immers de grote poortwachter, alle goede en slechte bacteriën vinden hun weg via onze darm. De vraag is dan natuurlijk: heb je gezonden darmen? Dat kunnen we moeilijk zien aan de buitenkant, ja we kunnen vragen hoe je ontlasting is, maar dan weten we nog niet alles.

 

De weg naar naar een gezodarmflora- ontlastingsonderzoek nde darm begint met de vraag: waar zit het?
Om dat te weten te komen is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord. Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van een schimmel, candida of een parasiet.

Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek. Bij ontlastingsonderzoek (waarbij je thuis je ontlasting in een buisje schept en opstuurt naar het laboratorium) kun je  denken aan een algemeen onderzoek ” darmflora- ontlastingsonderzoek basis” . Hierbij word de kwaliteit, samenstelling, ph-waarde, ontstekingen, schimmel en een candia getest. Er bestaan ook aanvullende onderzoeken zoals de Histamine-test en de Parasieten test.  Deze zijn los te bestellen in de webshop of je combineert deze bijvoorbeeld in een groot onderzoek zoals het darmflora- ontlastingsonderzoek compleet.  De onderzoeken worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino welke is gespecialiseerd om deze analyses uit te voeren.

 

Voedselintolerantie test 

Bij het bloedonderzoek kun je denken aan een test om te achterhalen of je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals tomaat, ei of melk. Dit noemen ze een voedselintolerantie test.  Deze test is zeker een aanrader als je last hebt van een verhoogde aanmaak van histamine.  Histamine intolerantie komt vaak voor bij hooikoortsallergie of je reageert heftig op voeding. Nadat er bloed is afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium ontvang je een mooi rapport waarin precies is uitgelegd welke voeding jij wel of niet kunt verdragen. Lees er alles over op de volgende pagina’s: ImuPro voedselintolerantie testen 

 

Gezonde darmen en de invloed van stress

Gezonde darmen hebben ook nog eens een belangrijke invloed op het temperen van de stress in je hoofd. Ze zijn zelfs in staat om stress te remmen of juist te produceren, we noemen dit ook wel:

 

 

Het brein in je buikNeurotransmitters

Gezonde darmen zorgen voor de aanmaak en transport van belangrijke neurotransmitters en hormonen. Een mooi voorbeeld is het hormoon serotonine wat in onze darmen word aangemaakt. Het word vervolgens weer weer omgezet in melatonine, wat weer zorgt voor een heerlijke slaap.

Om te achterhalen of jouw neurotransmitters nog wel goed in balans zijn maken we gebruik van het Neuro4profiel rapport. Na betaling ontvang je een link waarna je de vragenlijst kunt invullen. Een aantal dagen later ontvang je het volledige rapport inclusief een gericht voedingsplan en zelfs orthomoleculaire ondersteuning. Je bestelt de vragenlijst via de webshop van Praktijk de Waterlely.

 

Gezonde darmen en het herstel

Om weer tot een gezonde darmflora te komen richten we ons op het herstellen van de klachten in het maag- darm kanaal. Wist je dat darmproblemen ook kunnen beginnen in de maag! Zeker door het gebruik van maagzuurremmers word er nog minder maagzuur aangemaakt, wat weer een negatief effect heeft op je darmen.

Op basis van de uitkomsten van het laboratoriumonderzoek maken we een persoonlijk behandelplan. Deze is helemaal afgestemd op jouw situatie, dus dat is voor iedereen weer anders.

Jouw persoonlijke behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die jouw aandoening hebben veroorzaakt. Met behulp van de juiste voeding en de inzet van gespecialiseerde en gerichte voedingssupplementen worden de oorzaken (ontstekingen, parasieten, schimmel – infecties) aangepakt. De ontstane tekorten aan vitamines en mineralen worden aangevuld, waardoor het lichaam tot rust wordt gebracht. Daarna kan er worden gewerkt aan opbouw en herstel.

Om de voortgang zo goed mogelijk te monitoren en in stand te houden zullen we stapsgewijs aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Op basis van deze uitkomsten kunnen we het behandelplan aanpassen of continueren.

 

Meer informatie?

Wil je iets doen tegen je darmklachten? Of weten welke voeding jouw lichaam wel en niet kan verdragen? Wij helpen je er graag bij! Maak een afspraak, zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat jouw buikklachten verdwijnen.