Selecteer een pagina

Gezonde darmen

Onze darmen zitten toch knap in elkaar, gezonde darmen nemen alle nuttige voedingsmiddelen op, maken belangrijke vitamines en het overtollige deel wat niet meer nodig is, daar wordt ontlasting van gemaakt. Meestal gaat het hele proces goed, maar het kan gebeuren dat er een verstoring ontstaat. Dit kan omdat er een antibiotica kuur nodig was, een narcose, doorgemaakte infecties, stress, overmatig alcohol gebruik, roken, erfelijke aanleg.

Gezonde darmen

 

Onze darmen zitten toch knap in elkaar,  gezonde darmen nemen alle nuttige voedingsmiddelen op, maken belangrijke vitamines en het overtollige deel wat niet meer nodig is, daar wordt ontlasting van gemaakt. 

Meestal gaat het hele proces goed, maar het kan gebeuren dat er een verstoring ontstaat. Dit kan omdat er een antibiotica kuur nodig was, een narcose, doorgemaakte infecties, stress, overmatig alcohol gebruik, roken, erfelijke aanleg.  Dan kunnen er schadelijke stoffen ontstaan, die op een gegeven moment een aangename omgeving vormen voor schadelijke bacteriën, schimmels, gisten en parasieten die daar dankbaar gebruik van maken.

 

Gezonde darmen en onze weerstand:

Door deze verstoringen in je darm kan ook je weerstand (immuunsysteem) minder worden. Wist je dat 80% van je weerstand vanuit je darmen komt? Gezonde darmen betekent dus een gezonde weerstand.  En als je een verminderde weerstand hebt, dan kunnen er allerlei (vage) klachten ontstaan.
Als deze klachten te lang duren dan kan er zelfs een ziekte ontwikkelen zoals: diabetes II, eczeem, bronchitis, prikkelbare darm syndroom,  reumatische- en gewrichtsklachten, blaasontsteking, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, depressie, darmontstekingen, colitis ulcerosa, crohn, diverticulitis.

Gezonde darmen en onderzoek:

De weg naar een gezonde darm begint met de vraag: waar zit het?
Om dat te weten te komen is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord. Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van een schimmel, candida of parasiet.  

Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek. Bij ontlastingsonderzoek (waarbij je thuis je ontlasting in een buisje schept en opstuurt naar het laboratorium) kun je dan denken aan een algemeen onderzoek ” basisscreening darm” waarbij je de kwaliteit, samenstelling, ph-waarde, ontstekingen, schimmel en candia kunt testen. Daarnaast zijn er aanvullende onderzoeken zoals de Histamine-test en de Parasieten test.  Bij het bloedonderzoek kun je denken aan een test om op te sporen of je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld tomaat, ei of melk. De onderzoeken worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino die hierin is gespecialiseerd om deze analyses uit te voeren.

 

Gezonde darmen en het herstel:

Om weer tot een gezonde darmflora te komen richten we ons op het herstellen van de klachten in het het maag-darm kanaal.  Wist je dat zelfs darmproblemen kunnen beginnen in de maag. Want door het gebruik van maagzuurremmers wordt er nog minder maagzuur aangemaakt, wat weer een negatief effect heeft op je darmen. Met de uitkomsten van de ontlastingsonderzoeken, de gevalideerde vragenlijsten en het uitvragen van voeding- en lifestyle komen we uiteindelijk tot een behandelplan. Een behandelplan wat persoonlijk wordt gemaakt, dit omdat iedereen anders is, en anders reageert.

 

Gezonde darmen en het behandelplan:

Darmtherapie omvat de volgende stappen:

Voorbereiding: de darmen reinigen, de ontstekingen reduceren en het immuunsysteem voorbereiden

Reguleren: de darmen optimaliseren en voorbereiden

Training: de darmen trainen om weer optimaal te kunnen functioneren

Stabilisatie: de darmen stabiliseren zonder terugval

 

Wil je ook weer dat jouw darmen GEZOND worden zodat jij je weer FIT en ENERGIEK voelt maar je weet niet hoe?