Selecteer een pagina

Gezonde darmen

Onze darmen zitten toch knap in elkaar, gezonde darmen nemen alle nuttige voedingsmiddelen op, maken belangrijke vitamines en het overtollige deel wat niet meer nodig is, daar wordt ontlasting van gemaakt. Meestal gaat het hele proces goed, maar het kan gebeuren dat er een verstoring ontstaat. Dit kan omdat er een antibiotica kuur nodig was, een narcose, doorgemaakte infecties, stress, overmatig alcohol gebruik, roken, erfelijke aanleg.

Gezonde darmen

 

Onze darmen zitten toch knap in elkaar,  gezonde darmen nemen alle nuttige voedingsmiddelen op, maken belangrijke mineralen en vitamines en het overtollige deel wat niet meer nodig is, daar wordt ontlasting van gemaakt.

Meestal gaat het hele proces goed, maar het kan gebeuren dat er een verstoring ontstaat. Dit kan omdat er een antibiotica kuur nodig was, een narcose, doorgemaakte infecties, stress, overmatig alcohol gebruik, roken, erfelijke aanleg.  Dan kunnen er schadelijke stoffen ontstaan, die op een gegeven moment een aangename omgeving vormen voor schadelijke bacteriën, schimmels, gisten en parasieten die daar dankbaar gebruik van maken.

 

Gezonde darmen en onze weerstand:

Door deze verstoringen in je darm kan ook je weerstand (immuunsysteem) minder worden. Wist je dat 80% van je weerstand vanuit je darmen komt? Gezonde darmen betekent dus een gezonde weerstand.  En als je een verminderde weerstand hebt, dan kunnen er allerlei (vage) klachten ontstaan.

Als deze klachten te lang duren dan kan er zelfs een ziekte ontwikkelen zoals: diabetes II, eczeem, bronchitis, prikkelbare darm syndroom,  reumatische- en gewrichtsklachten, blaasontsteking, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, depressie, darmontstekingen, colitis ulcerosa, crohn, diverticulitis.

 

Gezonde darmen en onderzoek:

De weg naar een gezodarmflora- ontlastingsonderzoek nde darm begint met de vraag: waar zit het?
Om dat te weten te komen is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord. Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van een schimmel, candida of parasiet.

Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek. Bij ontlastingsonderzoek (waarbij je thuis je ontlasting in een buisje schept en opstuurt naar het laboratorium) kun je  denken aan een algemeen onderzoek ” darmflora- ontlastingsonderzoek basis”  waarbij je de kwaliteit, samenstelling, ph-waarde, ontstekingen, schimmel en candia kunt testen. Daarnaast zijn er aanvullende onderzoeken zoals de Histamine-test en de Parasieten test.  Bij het bloedonderzoek kun je denken aan een test om op te sporen of je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld tomaat, ei of melk. De onderzoeken worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino die hierin is gespecialiseerd om deze analyses uit te voeren.

 

 

Gezonde darmen en de invloed van stress

 

Gezonde darmen hebben ook nog eens een belangrijke invloed op het temperen van de stress in je hoofd. Ze zijn zelfs in staat om stress te remmen of juist te produceren, we noemen dit ook wel:

 

 

Het brein in je buikNeurotransmitters

Gezonde darmen zorgen voor de aanmaak van onze neurotransmitters en hormonen en zijn in staat om ons volledig in balans te houden.

Een mooie manier om te achterhalen of jouw neurotransmitters nog wel goed in balans zijn s met een Neuro4profiel rapport. Na betaling ontvang je een link waarna je de vragenlijst kunt invullen. Een aantal dagen later ontvang je het volledige rapport inclusief een gericht voedingsplan en zelfs orthomoleculaire ondersteuning. Je bestelt de vragenlijst via de webshop van Praktijk de Waterlely.

 

Gezonde darmen en het herstel:

Om weer tot een gezonde darmflora te komen richten we ons op het herstellen van de klachten in het het maag-darm kanaal.  Wist je dat zelfs darmproblemen kunnen beginnen in de maag. Want door het gebruik van maagzuurremmers wordt er nog minder maagzuur aangemaakt, wat weer een negatief effect heeft op je darmen. Met de uitkomsten van de ontlastingsonderzoeken, de gevalideerde vragenlijsten en het uitvragen van voeding- en lifestyle komen we uiteindelijk tot een behandelplan. Een behandelplan wat persoonlijk wordt gemaakt, dit omdat iedereen anders is, en anders reageert.

 

Gezonde darmen en het behandelplan:

Darmtherapie omvat de volgende stappen:

Voorbereiding: de darmen reinigen, de ontstekingen reduceren en het immuunsysteem voorbereiden

Reguleren: de darmen optimaliseren en voorbereiden

Training: de darmen trainen om weer optimaal te kunnen functioneren

Stabilisatie: de darmen stabiliseren zonder terugval

 

Dat is in het kort hoe een behandeling in elkaar zit

  • vragenlijst(en)
  • eventueel diagnostiek
  • voeding – lifestyle
  • supplementen

 

Geregeld wordt er een vervolg afspraak gemaakt om te evalueren hoe het gaat, gaan we zo door of moet er bijgesteld worden. Een behandeling op maat dus, en persoonlijk op jouw behoeften afgestemd!

Heb ik je interesse gewekt en wil je ook gaan werken aan jouw herstel! 

Leuk, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk.

 

Wil je eerst wat meer info, prima dan bel je me even (t. 06 – 385 05 128)

 

Maar wil je direct een afspraak maken, dat kan natuurlijk ook want je bent van harte welkom. Je kunt op de website zelf je eigen afspraak inplannen op een moment dat het ook in jouw agenda past.

Dit kan onder het kopje “afspraak maken”, of je pakt de telefoon en belt  06 – 385 05 128 om te overleggen welke data en tijdstippen jouw het beste uitkomen.