Breinenergie, heb je daar genoeg van?
In mijn praktijk maak ik gebruik van het Neuro4profiel; een analyse die weergeeft hoe het met je breinenergie is gesteld.
Breinenergie heeft grondstoffen nodig om te kunnen functioneren, en deze grondstoffen worden neurotransmitters genoemd ; het zijn de voorloper stofjes van onze hormonen (testosteron, oestrogeen, progesteron).
Je kunt ze verdelen in vier grote groepen:
dopamine
gaba
serotonine
acetylcholine
Want ben je gejaagd of kom je juist niet meer vooruit?
Was je ooit een snelle denker en moet je nu wel twee keer nadenken eer dat je ergens op kan komen?
Voel je je opgebrand en denk je aan een burn-out?
Zijn het je grondstoffen (je neurotransmitters) die uit balans zijn?
Door deze vragenlijst in te vullen weet je in ieder geval hoe je ervoor staat, en wat je qua voeding en eventueel supplementen eraan kunt doen!
Darmflora en de mentale gezondheid
Onze darmbacteriën (het microbioom) communiceren met onze hersenen!
Een verstoord evenwicht in je darmflora kan verstoringen geven op hersenniveau. Je kunt er depressief van worden of je verliest een deel van je creativiteit. Dat komt omdat onze darmen belangrijke leveranciers voor onze brein-energie zijn. En die leveranciers noem je weer neurotransmitters, die je middels een vragenlijst in kaart kan brengen hoe het daarmee zit. Het zijn juist die neuro-actieve stoffen die de werking van onze hersenen en het zenuwstelsel beïnvloeden.
Heb je een goede darmflora dan heb je de juiste samenstelling van de goede darmbacteriën, ook wel de zogenaamde pre- en probiotica genoemd. En die miljoenen kleine beestjes (darmbacteriën) hebben een remmende werking op de stressrespons, voorkomen de aanmaak van te veel cortisol, verbeteren het geheugen en verminderen depressie, angst en andere psychische klachten.
Dus wat men al langer wist, is dat onze darmen dus communiceren met onze hersen!
Bedenk dus, dat als je niet lekker in je vel zit, je last hebt van mood-swings, depressieve gedachten hebt, het niet altijd ligt aan de psyche maar dat de beestjes (darmbacteriën) in je darmen niet optimaal werken!
En daar kun je zeker wat aan doen, want je kunt de voedingsstoffen om de darmbacteriën of je neurotransmitters zeker toevoegen.
Ze noemen dat ook wel de darm-hersen connectie of de microbioom-darm-hersen-as.
Wat doet stress met je, en hoe kan je beter met stress omgaan?
Afgelopen week las ik in de krant dat er zoveel mensen zijn die last van stress hebben.
Stress heb je in alle vormen en maten, de één ervaart stress als een stimulans, want dan presteer je toch beter!
Bij de ander werkt stress juist tegenovergesteld, die presteert van stress niet beter en kan er zelfs down, terugtrekgedrag of zelfs depressief van worden.
In je lichaam zorgt stress er in ieder geval voor dat er continue ontstekingsstofjes worden aangemaakt, want je staat immers de hele tijd op scherp, klaar om te rennen en te vluchten voor die beer.
En tuurlijk, een kortdurende stress reactie is helemaal niet erg, want daar zijn we juist op gebouwd. Want we we moeten natuurlijk wel kunnen rennen en vluchten voor die beer, tijger of leeuw als we worden aangevallen, dat is evolutionair zo bepaald, gelukkig maar.
Echter het probleem in deze tijd is dat ons lichaam wel steeds stress ervaart, (enge films, continue het piepje van je telefoon, games die veelvuldig worden gespeeld) en dus onbewust toch in een continue staat van paraatheid moet staan.
Helaas zijn we daar niet op gebouwd, we gaan daar last van krijgen.
Voor de één zal een teveel aan stress zich vertalen in een kort lontje, terwijl de ander er juist terugtrek gedrag van gaat vertonen, of zijn creativiteit gaat verliezen.
Belangrijk ook om te weten, is dat stress een grootverbruiker is van je neurotransmitters. Dit zijn weer grondstoffen voor je hormonen, je ziet dan ook vaak dat hormonale schommelingen gaan voorkomen in tijden van veel stress.
Heb je naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen of wil je een afspraak maken?
Dat kan natuurlijk altijd.
Je kunt me bereiken op telefoonnummer 06 – 385 05 128 of je maakt een afspraak via het online reserveringssysteem.
Ik verwelkom je graag in mijn praktijk.
Met vriendelijke groet,
Petra Vermeer
Orthomoleculair- en darmtherapeut
Praktijk de Waterlely
www.praktijkdewaterlely.nl
T. 06 – 385 05 128