De inname van vitamine C, D en E zijn cruciaal om de symptomen van COVID-19 te verminderen en de duur van luchtweginfectie te verkorten. Dat schreven recente relevante studies op ScienceDirect. Over het effect van deze voedingsstoffen op de besmetting met COVID-19 vertellen we in deze blog meer.

COVID-19 en het immuunsysteem

Infectie met COVID-19 kan koorts, droge hoest, vermoeidheid en ernstige longontsteking veroorzaken. COVID-19 beïnvloedt het immuunsysteem door het produceren van een ontstekingsreactie die over het hele lichaam verspreidt. Belangrijke voedingscomponenten zoals vitamine C, D, E, zink, selenium en de omega-3 vetzuren kunnen volgens deze studies een rol spelen in de infectie met het virus. Door een hoger dan aanbevolen dosis van deze voedingsstoffen in te nemen, kan de virale belasting en de duur van ziekenhuisopname mogelijk worden verminderd.

Een tekortkoming van deze voedingsstoffen kunnen daarentegen leiden tot immuundisfunctie en de gevoeligheid voor infectie verhogen. Vooral bij ouderen is de rol van voedingsstoffen van belang. Het is algemeen bekend dat ouderen meer kans hebben op een voedseltekort, en daarmee een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen. Mede het gebruik van medicatie leidt tot grotere voedingstekorten bij ouderen. Dit heeft een negatief effect op het immuunsysteem, waardoor de kans op besmetting (en daarbij ergere klachten) met COVID-19 groter wordt.

Sterftecijfer van COVID-19 patiënten met vitamine D-tekort is hoger

Het is nog niet precies duidelijk of de vitamine D-status de infectiecijfers direct beïnvloedt, maar er zijn wel aanwijzingen. Op het zuidelijke halfrond zijn de sterftecijfers bijvoorbeeld lager dan op het noordelijke halfrond. Een mogelijke verklaring is dat mensen op het noordelijke halfrond door een gebrek aan zon vaker een vitamine D-tekort hebben.

Verder is wel direct gebleken dat het sterftecijfer bij COVID-19 patiënten met een vitamine D-tekort hoger is. Dit komt doordat vitamine D direct gekoppeld is aan een aantal risicofactoren van COVID-19. Een vitamine D-tekort is namelijk gekoppeld aan gevorderde leeftijd, obesitas, mannelijk geslacht, hypertensie, concentratie in noordelijke klimaten, en coagulopathie, die allemaal worden geassocieerd met slechtere resultaten.

Vitamine D

Vitamine D heeft rollen in een breed scala van lichaamssystemen, waaronder immuunreacties. Vitamine D heeft dus een positieve invloed op het immuunsysteem. Dit wordt in verband gebracht met vermindere infectiegraden.

Vitamine C voor preventie van bestemming met COVID-19

Vitamine C werkt beschermend bij infectieziekten. Het staat bekend om de ondersteuning van de luchtwegen, het voorkomen van virale infecties en het verminderen van de duur én ernst van infectie. Je leest het dus goed: vitamine C kan het verloop van COVID-19 verkorten en de ernst van symptomen verminderen. Ook heeft vitamine C anti-histamine eigenschappen, die griepachtige symptomen kunnen verminderen. Uit de recente studies blijkt zelfs dat de toediening van vitamine C de ernst en duur van een longontsteking bij oudere patiënten vermindert.

Voor preventie van COVID-19 infectie en de ondersteuning van jouw immuunsysteem is de inname van vitamine C zeer aan te raden. Ben je op zoek naar een goed vitamine C supplement? Ze zijn te koop bij Praktijk de Waterlely!

Het effect van vitamine E, zink, selenium en omega-3 vetzuren

Ook zink is betrokken bij veel biologische processen, zoals immuniteit en de reacties van het immuunsysteem op virale infecties. De inname van zink kan dus een ondersteunende behandeling zijn bij infectie met COVID-19. De studies hebben aangetoond dat zink-suppletie de symptomen – zoals luchtweginfectie – verminderen. Van selenium en vitamine E suppletie is ook aangetoond dat ze de weerstand verhogen tegen infecties van de luchtwegen.

Allergie en de werking van probiotica

Naar de rol van omega-3 vetzuren is nog niet voldoende onderzoek gedaan. Wel is bekend dat ze gunstig effect hebben op de immuniteit en ontsteking. Ook is dus bekend dat vitamine E, zink en selenium helpen bij het herstel van een virale infectie en mogelijk werkzaam zijn bij COVID-19.

De rol van magnesium

In studies is aangetoond dat een magnesiumtekort een reeks effecten heeft op het immuunsysteem. Het wordt geassocieerd met verminderde immuuncelactiviteit en verhoogde ontsteking. Daarnaast staat magnesium in relatie met vitamine D. Beide reguleren ze namelijk het hormoonniveau van hormoon vivo. Dit suggereert dat magnesium een rol speelt in de gunstige relatie tussen vitamine D en COVID-19. Naast de mogelijke rol in de infectie met COVID-19, is magnesium een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor goede energiestofwisseling en overige cel processen in je lichaam. Een onmisbaar mineraal dus.

Goede bronnen van vitaminen

Om een goede werking van jouw immuunsysteem te stimuleren, is het aan te raden om voldoende vitaminen in te nemen. Het beste is om deze vitaminen via je reguliere voedingspatroon binnen te krijgen. Deze voedingsmiddelen zijn een goede bron van vitaminen en mineralen:

  • Fruit
  • Groenten
  • Vlees
  • Vis
  • Gevogelte
  • Zuivelproducten
  • Noten en zaden

Ter ondersteuning van de immuunfunctie tijdens de ziekte van COVID-19 kan een hogere inname van vitamine D, C en E, zink en omega-3 vetzuren gunstig zijn. Naast je reguliere voedingspatroon kun je als aanvulling supplementen innemen met deze vitaminen. Deze zijn verkrijgbaar in mijn praktijk. 

Meer informatie over voedingssupplementen

Uit de recente studies blijkt dat de meest effectieve dosering van vitamine C, D en E, zink en omega-3 vetzuren nog niet gedefinieerd is. Wel weten we dat de inname van deze voedingssupplementen geen negatieve bijwerkingen heeft en juist bijdraagt aan een sterker immuunsysteem. Laat je gerust adviseren en neem contact op!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!