Heeft stress invloed op je vruchtbaarheid?

Nieuw leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gemiddeld zou één op de zes stellen problemen hebben om zwanger te worden. Zou stress daar dan één van de oorzaken van kunnen zijn?

van een beetje stress worden we niet ziek 

 

Gezonde stress maakt dat je snel reageert, je deadlines haalt en je een goede focus hebt. Zodra de stress té lang aanhoudt en je er last van krijgt kan het wél schadelijk voor je zijn.

Stress zorgt voor minder beschikbare zwangerschapshormonen

Onze vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron zorgen voor je menstruatie en een zwangerschap.

Beschik je over de juiste samenstelling oestrogeen en progesteron dan zal er een bevruchting en innesteling kunnen plaats vinden. e hormoon progesteron zorgt er namelijk voor dat het baarmoederslijmvlies zich alvast kan voorbereiden op de bevruchte eicel.

Want het baarmoederslijmvlies moet over de juiste voedingsstoffen beschikken om de bevruchte eicel te kunnen ontvangen.

Echter als er te veel stress is, gaat de productie van het hormoon progesteron opaan je stress  

Dat komt omdat er meer cortisol wordt verbruikt, en cortisol staat weer boven progesteron.

Houd de stress aan, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht, waardoor er nog meer stress in het lichaam komt.

Gevolg is dat er nog minder progesteron aanwezig is voor een goede innesteling.

hormonen in balans

Hoe kan je zelf merken dat je progesteron te laag is?

Zit je in je tweede helft van je menstruatie (na je eisprong) en heb je vaak gespannen borsten, hoofdpijn of een kort lontje? Met alle waarschijnlijkheid is je progesteron te laag en is je stress te hoog.

Laat sporten geeft ook veel stress

Je kent het wel, nog even na het werk lekker sporten. Je hebt net gegeten en dan hup naar de sportschool je luie zweet eruit werken. Dat is inderdaad een heerlijke gedachte en prima als er een goede hormonale balans aanwezig is.

Bedenk dat het voor je lichaam wel een stress factor is.

Dus iets om over na te denken als je al wat langer een zwangerschap wens hebt.   Want deze stress verhoogt je hormoon testosteron wat weer een negatieve invloed heeft op je positieve hormonen oestrogeen en progesteron. 

Heeft stress invloed op je vruchtbaarheid? 

 

Emotie heeft ook invloed op je vruchtbaarheid

Je kunt je voorstellen dat als je emotioneel niet lekker in je vel zit, dat dit ook veel stress kan veroorzaken.

Je kunt piekeren over je kinderwens, je baan of financiële situatie. Moeilijke dilemma’s die voorbijkomen in relatie of familie.

Dit kan een stress factor zijn die je misschien niet zozeer met je kinderwens in verband hebt gebracht, maar wel een onderliggende oorzaak kan zijn. Probeer voor jezelf ook dit voor ogen te houden.

Stress en je hormoon oestrogeen

We hebben het al gehad over het hormoon progesteron, wat vooral betrokken bij het voorbereiden van het baarmoederslijmvlies en de innesteling. 

Oestrogeen daarentegen zorgt voor celdeling en groei, en bevordert onze vetopslag

Onze eierstokken geven de oestrogenen af en reguleren onze menstruatie en zwangerschap.  

Oestrogeen heb je in verschillende vormen die elk in een deel van het vrouwelijke leven meer of minder actief zijn.  

Oestrogeen kan gemakkelijk verstoord worden door een niet goed functionerende darmflora of een lever die zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan. Er worden dan meer xeno-oestrogenen gevormd, wat je kunt vergelijken met een soort nep oestrogenen.

Deze xeno-oestrogenen die lijken op de “echte” oestrogenen verstoren de hormonale balans in je lichaam, waardoor menstruatieklachten, pcos, pms of zelfs endometriose kan ontstaan.

Je darmflora in relatie tot je vruchtbaarheid

In de praktijk behandel ik veel mensen met darm- en darm gerelateerde klachten, en met succes!

Onze darmflora is ontzettend belangrijk voor het uitscheiden van het slechte oestrogeen wat een zwangerschap in de weg kan staan. 

Want heeft stress invloed op je vruchtbaarheid? Ja zeker, en die stress kan ook voortkomen uit een darmflora die niet helemaal gezond is. 

Belangrijk dus om te zorgen dat je darmflora op orde is, zodat je “nep” oestrogenen geen kans meer hebben om je goede hormonen te verstoren. gezonde darmen   Daarnaast is een gezonde darmflora van groot belang bij de geboorte van je kindje voor het doorgeven van de juiste en goede darmbacteriën. Je geeft je kindje een goede start mee om zijn darmflora op te bouwen, en je wilt toch het beste voor je kindje.

Lees ook het boeiende blog: de gezondheid van je baby.

Stress en je slaaphormoon

Wat heeft slapen nu met stress te maken zou je zeggen? Nou heel veel! In je slaap herstelt je lichaam van alles wat er die dag is gebeurd.

En dat is zowel lichamelijk als psychisch. Alles wat je die dag hebt meegemaakt wordt in de nacht verwerkt.

Heb je een emotionele dag gehad, dan verwerk je dat in de nacht. En dan is een goede nachtrust echt noodzakelijk! 

Je hormonen weer in balans

Heb je geen goede nachtrust, word je ’s-nachts vaak wakker of kan je slecht in slaap komen. Allemaal signalen waar je wel iets aan kunt doen, en kunt herstellen. Lees maar eens de blog die we daar speciaal over hebben geschreven, slaapproblemen – ik kan niet slapen.

 

slaapproblemen

Heeft stress invloed op je vruchtbaarheid en andere zaken die ertoe doen

 

Heeft stess invloed op je vruchtbaarheid en wat kunnen we in de praktijk doen?

Spontaan zwanger worden is helaas niet voor iedereen weggelegd. Samen zwanger worden is emotioneel zwaar voor degene die er al langer mee bezig zijn en elke maand weer de teleurstelling krijgen te verwerken dat het niet is gelukt. 

Door samen te kijken naar wat voeding voor je kan doen, hebben ze het gevoel dat je zelf al actief een bijdrage kan leveren aan een gezamenlijk doel – een zwangerschap

We gaan samen op zoek naar waar zich in het lichaam de stress zich kan bevinden. Wat zijn de verstorende factoren waarom zwanger worden niet lukt?

Is dat een darmflora die niet op orde is, een lever die niet goed werkt, wat kunnen we doen met voeding en welke? Hoe kunnen we beter gaan slapen, en hoe kunnen we de stress verminderen?

Dat lukt helaas niet in alle gevallen, maar er zijn wel positieve zwangerschappen met stellen die ook al in het IVF en ICSI-traject zaten.

Met geduld, uitleg en vertrouwen gaan we samen op zoek naar de verstorende factoren en behandelen op deze wijze de onderliggende oorzaken.  

Met als doel een normale bevruchting en zwangerschap.

Ik hoop ook jou te kunnen helpen in mijn praktijk! Maak gerust een afspraak.

heeft stress invloed op je vruchtbaarheid

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!