Histamine en een gezonde  mondhygiëne  

 Dat is raar zou je zeggen, want wat heeft histamine met een gezonde mondhygiëne te maken?

Wist je dat je mond vol bacteriën zit?
En die bacteriën zijn nodig om je mondflora zo gezond mogelijk te houden.

Je hebt vast wel eens bij de tandarts of mondhygiëniste gezeten die vertelde dat je tandplak hebt ontwikkeld.

Je had het zelf ook al een beetje door, want het voelt een beetje vreemd en ruw aan de achterzijde van je tanden.  

Wist je dat tandplak ook uit bacteriën bestaan?

Tandplak ontstaat niet alleen maar uit bacteriën, maar ook door koolhydraten, etensresten en speeksel. Deze bacteriën zitten standaard in onze mond, en behoren daar ook te zitten.

Heb je bepaald voedsel gegeten met meer koolhydraten dan bundelen deze zich met de bacteriën om zuur aan te maken. Er moet dan wel een bepaald evenwicht bestaan want als er meer slechte mond bacteriën aanwezig zijn, dan gebruiken deze slechte mond bacteriën de koolhydraten (suikers) zich om zich te vermenigvuldigen en krijg je nog meer tandplak.

Histamine en een gezonde mondhygiëne 

We hebben gelezen dat er goede en slechte mond bacteriën in je mond aanwezig zijn.Slechte adem

Heb je een goed evenwicht tussen goede en slechte bacteriën dan is het consumeren van wat suikers helemaal niet erg, maar heb je vaker last van tandproblemen dan weet je dat je slechte mond bacteriën de overhand hebben genomen.
En wat blijkt nu?

Slechte mond bacteriën hebben een relatie met je darmflora!

Dat is vreemd toch;  

Sommige slechte darmbacteriën zijn in staat om histamine te produceren. Ze zijn in staat om bepaalde componenten uit voeding om te zetten in een biogene amine. Bij een overmaat aan deze slechte darmbacteriën in de darmen worden er stoffen aangemaakt die een alcoholachtige verbinding produceren. Deze alcoholachtige verbindingen hebben weer een remmende werking op enzymen die nu juist histamine moeten afbreken!

Deze enzymen die histamine moeten afbreken bevinden zich ook in de mondflora. Bij een gezonde mondflora zijn er voldoende enzymen aanwezig om histamine te remmen.

 

Mondhygiëne – ongezonde mondflora

Signalen die wijzen op een slechte mondhygiëne zijn tandvleesontstekingen, bloedend tandvlees, parodontitis en gebitselementen die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan.

Ook het hebben van een slechte adem duidt op een onbalans in de mondflora. Een overvloed aan slechte mond bacteriën zijn in staat om ervoor te zorgen dat er een alcoholachtige geur ontstaat die echt niet lekker ruikt!

En zo zie je dat onze darmflora in staat is om je mondflora te negatief of ook positief te beïnvloeden.

 

Mondhygiëne verbeteren

Om een gezonde mondflora te creëren is het schoonhouden van je tanden natuurlijk de beste manier. Maar wat denk je van niet te vaak eten en dan ook niet te veel koolhydraten eten. Dit om de flora in je mond optimaal te houden.Oil pulling

Zelf vind ik oilpulling een mooie manier om je mondflora gezond te houden, wil je er meer over weten lees er dan alles over in de volgende blog:  slechte adem, start met oil pulling

 

Oplossing voor de lange termijn

Je hebt kunnen lezen dat je mondflora iets met je darmflora te maken heeft. Dat een teveel aan histamine in staat is om je mondflora dusdanig te beïnvloeden dat je er een slecht milieu ontstaat. Je kunt er zelfs gebitsproblemen van krijgen en van die slechte adem wil je ook wel een keer vanaf.

Dat die darmflora zo belangrijk is voor ons hele lichaam komt steeds meer naar voren. Tegenwoordig kunnen we zelfs je hele darmflora ook wel het microbioom in kaart brengen. Dat doen we met een ontlastingsonderzoek, wat je thuis kunt doen!  

Hoe gemakkelijk is dat, thuis je ontlasting opvangen in een potje, en opsturen naar het laboratorium. Daar onderzoeken ze welke darmbacteriën er goed voor je zijn en welke niet.

Je weet dan precies wat er aan de hand is. Met de uitslag stellen we een persoonlijk behandelplan op. Als darmspecialist weet ik precies wat je nodig hebt om van je  histamine probleem af te komen zodat je weer een gezonde mondflora hebt!

Heb ik je interesse gewekt?
Kijk dan eens naar het onderzoek “darmflora ontlastingsonderzoek compleet” voor de gehele uitleg. Het is de investering waard!

Bestel ‘m hier en binnen enkele dagen ontvang je het afname materiaal.  Na het insturen ontvang je een zeer uitgebreid rapport wat er allemaal in je darmen aan de hand is. 

Meer informatie?

Wil je zelf iets doen aan je slechte adem, gebitsproblemen en bloedend tandvlees.

Wij helpen je er graag bij!

Maak een afspraak, zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat jouw klachten weer verdwijnen.

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!