Histamine intolerantie
Histamine is een stof die vrijkomt vanuit je darmen, en daar kan je behoorlijk last van hebben.
Histamine intolerantie
Wat is een histamine intolerantie
Een histamine intolerantie is een ongewone lichamelijke reactie op een bepaalde stof. Onder deze stof verstaat men: medicijnen, alcohol of voeding. Bovendien kunnen er ook in je lichaam allerlei biochemische processen ontstaan waardoor er histamine word aangemaakt. Ook overmatige stress heeft een dusdanige invloed op de balans in ons immuunsysteem en de conditie van onze darmen. Ten gevolge daarvan kan ook stress een uitlokker van een histamine intolerantie zijn. Echter, het hebben van het DAO-enzym kan een histamine intolerantie in ieder geval weer verminderen.
Wat doet Histamine?
Histamine heeft allerlei functies in het lichaam. Zo speelt histamine een rol bij de ademhaling, bloedcirculatie, lichaamstemperatuur en het immuunsysteem. Ook heeft histamine een belangrijke rol in het overdragen van prikkels (seintjes) in de hersenen. Heb je een overschot aan histamine dan kan dat zeker een onrustig gevoel geven, hartkloppingen, dat je slecht slaapt of dat je een onrustig gevoel in je buik ervaart.
Migraine, netelroos, een rode- of jeukende huid kunnen ook ontstaan vanuit een histamine intolerantie.
Histamine word in het lichaam aangemaakt door het aminozuur histidine, en afgebroken door het enzym DAO. Histamine wordt opgeslagen in de mestcellen en fungeert als een soort poortwachter tussen de buitenwereld (longen – darmen – maag darmkanaal – huid) en het immuunsysteem (je weerstand). Stel dat er een lichaamsvreemde stof binnenkomt, dan reageren de mestcellen direct om de lichaamsvreemde stof te kunnen weerstaan. Ze gaan over in de aanval en produceren daarmee histamine. Een goede reactie dus van het lichaam, maar dan moet er niet teveel histamine worden aangemaakt. En het moet ook weer goed worden afgebroken, en daar zit nu vaak het probleem.
Oorzaken van een histamine intolerantie
- een tekort aan het enzym diamino oxidase
- veelvuldig alcohol gebruik
- medicijngebruik:
- disfunctie van de darm
- disfunctie van de lever
Al eerder hebben we het gehad over het DAO- enzym, wat onder invloed van de juiste darmbacteriën word geproduceerd in je darmen. Juist daarom is het zo belangrijk om een goed- en gezond microbioom te hebben. Weet je niet of jij dat hebt, geen nood, daar zijn tegenwoordig hele mooie testen voor. Darmflora- ontlastingsonderzoeken noem je dat. Je kunt ze zelfs heel specifiek aanvragen op alleen een histamine-intolerantie. Deze kan je bestellen in de webshop waarna het afnamemateriaal naar je huisadres word gestuurd en je zelf de test kunt afnemen. De uitslag ontvang je daarna via de mail.
Histamine rijke voeding
We noemen het histamine-rijke voeding als je er direct een reactie van kan verwachten.
Kijk voor het volledige overzicht op de pagina histamine-rijke voeding.
- rauwe, droge worstsoorten zoals rauwe ham, salami, cervelaatworst en metworst
- haring, makreel, sardine, tonijn
- avocado, spinazie, tomaat, zuurkool
- banaan, druiven, frambozen
- belegen en oude kaas, schimmelkazen (brie, camembert e.d.) blauw aderkazen (gorgonzola, roquefort e.d.)
- gefermenteerde en gerookte producten zoals bijvoorbeeld gerookte zalm, rookworst en sojasaus
Histamine vrijzetters
Naast de histamine-rijke voeding heb je ook voeding die indirect een histamine-reactie kunnen uitlokken, dat noemen we de histamine vrijzetters. Je krijgt er dus niet direct last van, het kan zomaar een paar dagen op zich laten wachten.
- aardbei, ananas, druiven, kiwi, mango, papaja, vijgen
- cacao en chocolade
- drop
- eieren
- kruiden en specerijen, gember, kaneel, kardemon, kerrie, koriander, laos, paprikapoeder, peper en vanille
- peulvruchten, noten, zaden en pinda’s
- schaal- en schelpdieren (garnalen, krab en mosselen)
- varkensvlees
Zoals je gelezen hebt is er behoorlijk wat voeding waar je op kunt reageren. Maar op welke voeding reageer je nu het meest, en heeft jouw lichaam het meeste last van? Voedingsmiddelen waar je gevoelig voor bent, zorgen voor een verzwakt immuunsysteem. Het is daarom handig om te weten welke voeding je voeding je wel en niet kunt eten, zodat je klachten verminderen. Een voedselintolerantie test geeft duidelijkheid! Nadat er bloed is afgenomen ontvang je een duidelijk rapport waarop staat op welke voeding jij wel of niet reageert. En als je weet op welke voeding jouw lichaam reageert, dan kan je daar in je dagelijkse voedingspatroon rekening mee houden!
Symptomen van een histamine intolerantie
Histamine intolerantie zorgt voor veel uiteenlopende klachten. Soms is het moeilijk om te achterhalen of de klacht afkomstig is van een histamine intolerantie, een allergische klacht of van een intolerantie. Dit omdat de aard van de klachten dicht bij elkaar liggen.
- flushing (gevoel van warmte en roodheid van de huid)
- jeuk aan de neus
- niezen
- loopneus
- oedeem
- onrust
- slecht slapen
- migraine
- rode jeukende zwellingen op de huid
- hartkloppingen
- diarree
- darmkrampen
- buikpijn
Wil je weten of jouw klachten worden veroorzaakt door histamine? Vul dan de gratis Histamine checklist in!
Migraine en histamine
Heb je vaak migraine, kijk dan eens of je een verband kunt leggen met je voeding die je hebt gegeten. Heb je voeding gegeten die histamine-rijk is geweest. Of heb je voeding gegeten wat een histamine vrijzetter is geweest? Vaak weet je wel waar je wel of niet tegen kunt. Migraine kan ook betekenen dat je darmen niet genoeg van het DAO enzym kunnen aanmaken, dan moet je verder gaan zoeken in je darmen waarom dit enzym niet voldoende aanwezig is. Om weer de juiste enzymen te hebben die jouw histamine kunnen afbreken is het verstandig om je darmflora te optimaliseren. Met een darmflora- ontlastingsonderzoek kunnen we nagaan hoe het is gesteld in jouw darmen.
Mirgraine komt veel voor en kan ook te maken hebben met je hormonale schommelingen vlak voor of tijdens je menstruatie, lees daarover alles in de volgende blog over migraine.
Maak een afspraak!
Wil je weten of je een histamine intolerantie hebt of wil je er echt iets aan gaan doen, kun je met ons een afspraak maken! Dan gaan we aan de slag om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw klachten.