Selecteer een pagina

Histamine-rijke voeding

Histamine-rijke voeding, voorkomen van een reactie!

Histamine-rijke voeding

Je hebt last van hooikoorts en dan is het juist verstandig om in de fase dat je hooikoorts hebt, histamine-rijke voeding te vermijden. Zodat je zo min mogelijk een histamine reactie kunt uitlokken.

 

Wat kan dan allemaal een histamine reactie uitlokken, ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

 

Drank:

  • alcoholische dranken waaronder wijn – bier (ook alcohol vrij bier) – champagne

 

 

Fruit:

  • bananen – frambozen – druiven – kersen – bessen – aardbeien – avocado – pruimen – dadels – grapefruit – papaya – mango – citrusvruchten

 

 

Gefermenteerde producten:

  • gerookte zalm – rookworst – sojasaus – tofu – tempeh – paddenstoelen

 

 

Groenten:

  • spinazie – tomaat – zuurkool

 

 

Kazen:

  • belegen-, en oude kaas – schimmelkazen (brie, camembert) – blauwaderkazen (gorgonzola, roquefort)

 

 

Kruiden:

  • kerrie – kaneel – kardemon – laos – gember – peper – paprikapoeder – chili – kruidnagel – koriander – anijs – vanille – bouillonblokjes

 

 

Vis:

  • haring – makreel – sardine – tonijn – schaal- en schelpdieren – zalm – ansjovis – sardine – makreel

 

 

Vlees:

  • varkensvlees

 

 

Overige producten:

  • cacao – chocolade – drop – pinda’s – zaden

 

 

Histamine en de werking van je darmen

 

Histamine wordt in een gezonde darm afgebroken door goede enzymen en darmbacteriën.  Is je darmflora niet helemaal op orde dan kan het zijn dat histamine niet goed afgebroken wordt en dat je daar last van hebt.  Om histamine dus goed te kunnen afbreken heb je dus goede darmbacteriën en een gezonde darmflora nodig. Want het hebben van een gezonde darmflora is ontzettend belangrijk. 

Goede darmbacteriën en een gezonde darm zijn als het ware een natuurlijk beschermingsmechanisme die in staat zijn om ontstekingsreacties af te remmen.  Om te weten te komen wat de kwaliteit is van de darmen, kun je daar eenvoudig een ontlastingsonderzoek naar doen. Specifiek kun je laten testen hoe hoog de belasting van de histamine is in de darm. Dit onderzoek is zeker van belang als je verder wilt gaan in het achterhalen van de oorzaak van de klacht, te samen met het  darmflora- ontlastingsonderzoek basis.

 

 

Histamine en de overgevoeligheid van voeding en additieven

 

Een allergie of een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Een (over) actief immuunsysteem verzwakt het lichaam wat klachten geeft zoals (spier) pijn, slapeloosheid, hyperactiviteit, hoofdpijn, prikkelbare darm en slapeloosheid. Gluten en koemelk kunnen een trigger zijn om het immuunsysteem verder te verzwakken. Door de aanmaak van meerdere ontstekingsreacties wordt het zenuwstelsel geprikkeld wat weer leidt tot verschillende klachten.

Praktijk de Waterlely maakt gebruik van bloedonderzoek waarmee de voedselovergevoeligheid kan worden opgespoord.
En als je weet welke voeding dat is, dan weet je ook wat je wel en niet kunt eten. Op deze manier geef je het lichaam rust om te kunnen herstellen en kun je werken aan herstel.

In onze praktijk kunnen wij zelf bloedafname verrichten waardoor er gemakkelijk en snel een voedselintolerantie test afgenomen kan worden. 

 

 

Wil je ook geholpen worden om van je histamine af te komen