Histamine verlagende voeding 

Met deze histamine verlagende voeding heb je minder last van je histamine intolerantie

R

overzicht histamine verlagende voeding

gratis histamine checklist 

R

Ruime ervaring in het behandelen van histamine klachten 

Histamine verlagende voeding 

In voeding zit histamine. Bepaald voedsel bevat meer histamine. Deze voeding noemen we histamine-rijke voeding.

Als de histamine niet goed wordt afgebroken, veroorzaakt dit verschillende klachten.

Een voorbeeld hiervan is hooikoorts, jeuk of rode vlekken in je gezicht of nek. 

histamine verlagende voeding

Normaliter wordt histamine afgebroken in de darmen. Goede enzymen en darmbacteriën maken dit mogelijk.

Een gezonde darm werkt als het ware als een soort beschermingsmechanisme om ontstekingsreacties af te remmen.

Om erachter te komen of jouw darmen de juiste darmbacteriën bevatten om de histamine te kunnen afbreken. Daarvoor kun je een ontlastingsonderzoek doen om te achterhalen wat de oorzaak is van je klachten.

histamine verlagende voeding

Tips tegen een histamine-intolerantie

* eet zo vers mogelijk

* eet niet uit pakjes en zakjes

* varieer je maaltijden met voldoende verschillende groenten

* neem voldoende rust

* beweeg voldoende

Slapeloosheid

Histamine kan ervoor zorgen dat je minder goed kan slapen. 

Darmklachten en diarree

Darmklachten is een veel gehoorde klacht bij een teveel aan histamine. 

Gevoel van onrust - hartkloppingen - migraine

Heb je een teveel aan histamine, een veel gehoorde klacht is het gevoel van onrust in je hoofd. Het alsmaar blijven malen, wat ook gepaard kan gaan met hartkloppingen en migraine. 

Verstopte neus en benauwdheid

Histamine is in staat om meer slijm te produceren.

Waardoor jij meer last van een verstopte neus en benauwdheid kan krijgen. 

Histamine-verlagende voeding

 

Een oorzaak van je klachten kan overgevoeligheid zijn voor bepaalde voeding. Hieronder geven we aan hoe dit voor klachten kan zorgen. Daarnaast geven we je een schema met histamine-verlangende voeding. Voeding die jouw klachten kunnen doen verminderen. 

Wil je weten of jouw klachten veroorzaakt worden door histamine? Vul dan de gratis Histamine checklist in!

Histamine checklist

Histamine en de overgevoeligheid van voeding 

Voedingsmiddelen waar je een allergie voor hebt of overgevoelig voor bent, zorgen ervoor dat je immuunsysteem negatief wordt beïnvloed. Met een negatief beïnvloed immuunsysteem bedoelen we een (over)actief immuunsysteem dat het lichaam verzwakt. Dit veroorzaakt klachten zoals spierpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit, hoofdpijn of een prikkelbare darm. In sommige gevallen zijn gluten en koemelk een trigger om het immuunsysteem nog verder te verzwakken.

Welke voeding kan je wel of niet eten 

Het is handig om te weten welke voeding je wel en niet kunt eten, zodat je minder histamine aanmaakt en je klachten verminderen. Bij Praktijk de Waterlely help ik je met het uitvoeren van een bloedonderzoek waarmee voedselovergevoeligheid wordt opgespoord. In onze praktijk verrichten we zelf de bloedafname, waardoor een voedselintolerantietest snel wordt afgenomen.

Nieuw is dat je deze testen met een speciale prikset nu ook thuis kunt afnemen zonder tussenkomst van de praktijk of een prikpoli.

Wel zo gemakkelijk, want je hebt niet altijd de tijd om elders je bloed te laten afnemen. Heb je het afgenomen, dan verzend je het in de bijgeleverde retourenvelop naar het laboratorium. Enkele weken later ontvang je via de e-mail de uitslag.

Wil je ook deze test bestellen?

Verschillende testen zijn er te bestellen, in de webshop van Praktijk de Waterlely staan ze allemaal uitgelegd. 

voedselintolerantie test

Wil je ook van je histamine klachten afkomen?

Ik had al zoveel jaren last van histamine klachten. Buikpijn, maar ook het gevoel te hebben dat ik continue aan stond. Gelukkig is dat nu een stuk minder en kan ik het goed onder controle houden.

We hebben een voedselintolerantie test gedaan, met de uitslag wist ik precies wat mijn lichaam wel of niet aan voeding kon verdragen. En dat was al een hele verbetering.

Marion

Altijd zat mijn neus verstopt, en had ik een brok in mijn keel.

Door aanpassingen te doen in mijn voedingsschema werd het langzaam aan beter.

Pas nadat ik een ontlastingsonderzoek heb laten uitvoeren, konden we echt aan de gang met oorzaak van mijn klacht.

Het heeft wel even geduurd maar nu is het zoveel beter met me. Heel fijn. 

Erik

Wat heb ik nu weer een energie! Hoe anders was dit toen ik bij Petra in consult kwam. Moe en allerlei vage klachten. Ik had het idee, dit klopt niet, ik zit niet lekker in m’n vel.

Met hulp van Petra en een darmflora- ontlastingsonderzoek kwamen we op het goede spoor. Diverse kuren, diverse medicijnen, het was wel even een pittige periode. Maar het resultaat mag er zijn! Eén voor één verdwenen de vage klachten, en langzaam maar zeker kwam mijn energie weer terug. En nu heb ik weer zin om naar mijn werk te gaan, niet meer moe om op de fiets te stappen. Petra dankjewel!

Jannie

Wat doet Histamine?

Histamine heeft allerlei functies in het lichaam. Zo speelt histamine een rol bij de ademhaling, bloedcirculatie, lichaamstemperatuur en het immuunsysteem. Ook heeft histamine een belangrijke rol in het overdragen van prikkels (seintjes) in de hersenen.  Heb je een overschot aan histamine dan kan dat zeker een onrustig gevoel geven, hartkloppingen, dat je slecht slaapt of dat je een onrustig gevoel in je buik ervaart.

Migraine, netelroos, een rode- of jeukende huid kunnen ook ontstaan vanuit een histamine intolerantie.

Histamine word in het lichaam aangemaakt door het aminozuur histidine, en afgebroken door het enzym DAO. Wat ook weer wordt gevormd in je lichaam onder invloed van de juiste darmbacteriën.

Histamine wordt opgeslagen in de mestcellen en fungeert als een soort poortwachter tussen de buitenwereld (longen – darmen – maag darmkanaal – huid) en het immuunsysteem (je weerstand).

Stel dat er een lichaamsvreemde stof binnenkomt, dan reageren de mestcellen direct om de lichaamsvreemde stof te kunnen weerstaan. Ze gaan over in de aanval en produceren daarmee histamine.

Een goede reactie dus van het lichaam, maar dan moet er niet teveel histamine worden aangemaakt. En het moet ook weer goed worden afgebroken, en daar zit nu vaak het probleem.

Soorten histamine verlagende voeding

Hieronder is schematisch weergegeven welke soorten voeding relatief weinig histamine bevat. Het is mogelijk dat deze soorten voeding jouw klachten verminderen. 

Soorten histamine verlagende voeding Zoals
Dranken Water, Bronwater, Thee zoals: brandnetel; kamille; lindebloesem; rooibos.
Fruit Abrikozen; appel; blauwe bessen; bosbes; bramen; cranberry; citroensap; kers; nectarine; peer; perzik
Vlees Vers en onbewerkt vlees van rund; lam; paard of gevogelte
Groenten Aardappelen; boerenkool; broccoli; bloemkool; courgette; kool; pastinaak; pompoen; prei; sla; diepvriesspinazie; spitskool; tomatenpuree; ui; venkel; witlof; wortel; zoete aardappel
Melkproducten Melk, hele jonge zachte en smeerbare kazen van: koe, schaap of geit, cottagecheese, mozarella, roomkaas naturel
Kruiden bieslook, knoflook, lavas, peterselie, witte peper, zeezout, himalaya zout
Vis Koolvis, schol, schar, tong, tarbot
Overige producten Cacao en zaden

Wil je ook van je histamine klachten afkomen?

Maak dan een afspraak of bekijk hieronder de producten die je kunnen helpen.

Voedselintolerantie test 90 voedingsmiddelen

 245,00

Neurotransmitters test

 34,95

Darmflora-ontlastingsonderzoek basis

 216,50

Darmflora-ontlastingsonderzoek compleet

 442,50

Wil je ook van je histamine klachten afkomen?

Over Petra

Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.

Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.

De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie  Orthomoleculaire Geneeskunde.  Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en zijn invloed op onze hersenen. 

Want een gezonde darm (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen.  En dat is toch niet geheel onbelangrijk.

Laat me jou met mijn kennis, ervaring en specialisaties helpen om jou weer te laten stralen.

Hooikoortsklachten