Hoe gezond zijn dadels nou eigenlijk?

Dadels groeien als trossen aan de vrouwelijke palmboom, in de vruchten bevindt zich een harde pit. Het gebruik van de dadel is al duizenden jaren oud, de herkomst ligt waarschijnlijk in Noord-Afrika.

Dadels en suiker:

Dadels zitten vol met natuurlijke suikers, ze omvatten fructose, sucrose en glucose. Door de hoeveelheid natuurlijke suikers moet je er daarom ook weer niet teveel van eten, maar ze zijn wel uitermate geschikt om een zoete snack te vervangen.
Dadels kan je ook heel goed gebruiken om meer smaak aan je gerecht toe te voegen. Overheerlijk in de salade of een stoofschotel of als gezonde zoet maker in recepten. Let er wel op dat je niet de gesuikerde dadels koopt!

Dadels en spijsvertering:

Omdat dadels veel vezels bevatten zijn ze een goede bron voor onze spijsvertering. Door de vezels die het bevat stimuleert het de passage in de darm, waardoor je beter naar het toilet kunt gaan.

Dadels en bloeddruk:

Dadels zijn rijk aan kalium en magnesium. Mineralen die ervoor zorgen dat het de bloeddruk verlaagt.

Magnesium is tevens belangrijk voor een optimale stofwisseling en helpt je om te ontspannen. Mensen die veel koffie of alcohol drinken of veel stress ervaren, verbruiken extra magnesium. Dadels kunnen je helpen om de magnesiumvoorraad op peil te houden.

Dadels en onze hersenfunctie:

Dadels zijn, net als bananen, rijk aan vitamine B6. Dit zorgt ervoor dat de hersenfunctie verbetert, waardoor je beter in staat bent om informatie op te slaan (en ook weer op te halen wanneer je het nodig hebt.)

Dadels en sport:

Dadels zijn heerlijk om na het sporten je glycogeen peil weer op orde te brengen, kijk wel uit met de hoeveelheid van “ongesuikerde” dadels (niet meer dan drie), anders zit je “workout” er zo weer aan. Maar dat is toch veel beter dan al die chemische suikers!