R

Darmspecialist

R

Vergoed door de verzekeraar

R

Psychosociaal coach

Hoe hoog is jouw histamine belasting? 

Histamine is een stof die je lichaam aanmaakt tijdens een allergische reactie. Een teveel aan histamine kan echter verschillende symptomen veroorzaken, zoals onrust, buikkramp en slapeloosheid.

 

Histamine

Je hebt de term waarschijnlijk wel eens gehoord, misschien in relatie tot allergieën of het immuunsysteem van het lichaam. Het is een essentieel onderdeel van je lichaamsrespons op bepaalde stimuli, maar wat gebeurt er als er te veel van in je lichaam is? Dan kunnen we spreken van een hoge histaminebelasting. Het kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals onrust, buikkramp en zelfs slapeloosheid. In dit artikel gaan we dieper in op deze minder bekende kwestie, haar oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen. Ons doel is om je te helpen beter te begrijpen wat histamine is, te herkennen wanneer je te maken kunt hebben met een hoge histaminebelasting en je handvatten te geven over wat je eraan zou kunnen doen. Laten we dus beginnen met een vraag die je misschien al hebt: wat is histamine eigenlijk?

 

Wat is histamine?

Histamine is een biogene amine, een soort chemische verbinding, die een cruciale rol speelt in het menselijk lichaam. Het wordt voornamelijk geproduceerd door mastcellen en basofielen – cellen die betrokken zijn bij de immuunrespons van je lichaam.

 

Functies van histamine

Verschillende functies zoals je immuunsysteem, spijsvertering en centraal zenuwstelsel zijn afhankelijk van histamine. 

 • helpt bij het reguleren van de maagzuursecretie,
 • fungeert als een neurotransmitter om boodschappen tussen je hersenen en lichaam te verzenden, en
 • speelt een belangrijke rol bij allergische reacties.

Histamine en allergische reacties 

Dat laatste is misschien wel de bekendste rol van histamine. Als je lichaam in contact komt met een allergeen – denk aan pollen, bepaalde voedingsmiddelen of insectenbeten – komen je immuuncellen in actie en wordt histamine vrijgelaten. Dit proces is bedoeld om je lichaam te beschermen. Histamine verwijdt de bloedvaten en maakt de wanden van de bloedvaten doorlaatbaarder zodat immuun cellen de getroffen gebieden sneller kunnen bereiken.

Het probleem met overmatige histamine

In normale hoeveelheden is histamine dus nuttig en zelfs essentieel voor het lichaam. Het probleem doet zich echter voor als er te veel histamine wordt geproduceerd, opgeslagen of niet efficiënt genoeg wordt afgebroken, wat kan leiden tot een overmatige histaminebelasting met diverse klachten tot gevolg.

Symptomen van een hoge histamine belasting

Een hoge histaminebelasting in het lichaam kan zich op diverse manieren uiten. Het resulteert namelijk in verschillende symptomen, en dat kan bij iedereen anders zijn. Deze meest voorkomende symptomen wijzen op een hoge histamine belasting:

 

 • Onrust: Een van de meest voorkomende tekenen van een hoge histaminebelasting is een gevoel van onrust of angst. Dit komt doordat histamine invloed heeft op de werking van het zenuwstelsel, wat kan leiden tot verhoogde nerveuze activiteit.
 • Buikkramp: Het spijsverteringsstelsel kan ook beïnvloed worden door histamine, wat kan leiden tot symptomen zoals buikkramp. Pijn in de buik, misselijkheid en problemen met de stoelgang kunnen allemaal indicatoren zijn van een teveel aan histamine.
 • Slapeloosheid: Histamine speelt een cruciale rol in de regeling van de slaap-waakcyclus. Een hoge histaminebelasting kan daarom verstoringen in de slaap veroorzaken, variërend van moeilijk inslapen tot nachtelijk wakker worden en zelfs slapeloosheid.
 • Huidreacties: Uitslag, jeuk en roodheid kunnen ook tekenen zijn van een hoge histaminebelasting, omdat histamine een centrale rol speelt in allergische reacties en ontstekingsprocessen in de huid.

Oorzaken van een hoge histamine belasting

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een verhoogde histamineproductie:

 • Bepaalde voedingsmiddelen zijn van nature rijk aan histamine, zoals gerijpte kaas, alcohol, gefermenteerde voedingsmiddelen en sommige soorten vis.
 • Ook voedsel dat histamine vrijmaakt in het lichaam – zoals tomaten, aardbeien en chocolade – kan aan een hoge histaminebelasting bijdragen.
 • Kijk voor hier voor hele lijst aan histamine-rijke voeding.
 • Stuifmeel
 • Huidschilfers van huisdieren
 • Schimmels
 • Medicatie zoals: pijnstillers, antibiotica, antidepressiva en medicatie tegen hoge bloeddruk

Slechte darmgezondheid

 

Een slechte darmgezondheid maakt de afbraak van histamine moeilijk, wat kan bijdragen aan een verhoogde histaminebelasting. Een verandering in je darmflora door bijvoorbeeld antibiotica gebruik, kan dus invloed hebben op je histamine niveaus.

Onthoud dat elk lichaam anders reageert en dat wat bij de ene persoon een hoge histaminebelasting veroorzaakt, bij de andere misschien geen probleem is. Het kennen van je unieke gevoeligheden is de sleutel tot het beheren van je histamine levels.

Het verband tussen histamine en onrust 

 

Histamine speelt een cruciale rol in je lichaam op gebieden als de spijsvertering, het immuunsysteem en als neurotransmitter in het zenuwstelsel. Een verhoogd histaminegehalte kan hierdoor raken aan meerdere lichaamsfuncties en heeft ook invloed op ons mentale welzijn.

Hoewel histamine op veel gebieden in je lichaam een nuttige rol speelt, kan overtollig histamine problemen veroorzaken. Eén van deze symptomen is een gevoel van onrust. Dit komt doordat histamine een neurotransmitter is, een boodschapper van de hersenen. Het is een stof die betrokken is bij de signaaloverdracht in de hersenen en die onlosmakelijk verbonden is met ons humeur, onze emoties en ons gedrag. Te veel histamine kan daarom leiden tot gevoelens van onrust, nervositeit en irritatie.

Het is belangrijk om op te merken dat eenieder anders reageert op verhoogde histamineniveaus en dat symptomen verschillen van persoon tot persoon. Onrust kan dus een gevolg zijn, maar er zijn ook andere symptomen mogelijk. Mocht je merken dat je steeds onrustiger wordt zonder duidelijke oorzaak, dan zou een te hoge histaminebelasting aan de basis kunnen liggen.

Hoe kun je een hoge histamine belasting vaststellen? 

 

De diagnose stellen van een hoge histaminebelasting is de eerste stap naar een effectieve behandeling. Er zijn verschillende methoden om een overmatige productie van histamine in het lichaam te bepalen. 

Allereerst kun je de gratis histamine checklist downloaden, met deze gratis checklist kom je in een oogwenk te weten hoe hoog jouw histamine belasting is.

Dat is natuurlijk nog geen diagnostiek, maar wel een leidraad. 

Wil je echt weten of er ook echt veel histamine in jouw lichaam zit, dan kan je altijd een ontlastingsonderzoek “histamine” inzetten. Met dit ontlastingsonderzoek wordt de hoeveelheid histamine in jouw darmen gemeten. Want jouw darmen zijn er tenslotte voor om juist het overtollige histamine af te breken.

Hoe kun je een hoge histamine belasting behandelen?

De volgende stap is om te kijken naar je voedingspatroon, wat eet je nou zoal  dagelijks? Bevat deze voeding veel histamine? Heb je (nog) geen idee welke voeding dat is, kijk dan hier naar een overzicht aan histamine-rijke voeding.

 Ook je darmen spelen een grote rol in het reguleren van de histamine belasting, bedenk dat ook daar een grote sleutel in verborgen ligt.

 Als darmtherapeut deel ik graag mijn kennis over de werking van de darmen en wat histamine voor rol daarin speelt.

Daarom organiseer ik samen met mijn dochter een unieke workshop:

https://hipsy.nl/event/61704-body-mind-workshop-ontdek-de-kracht-van-jouw-tweede-breinOp zaterdag 13 juli organiseer ik samen met mijn dochter een exclusieve workshop over body & mind.

Met haar achtergrond in coaching en mindfulness en mijn expertise als darmtherapeut zullen we jullie meenemen in een middag vol informatie over het darmstelsel, een gezonde levensstijl en wat het belang is van een rustig zenuwstelsel door middel van mindfulness oefeningen.

Wat kun je verwachten?

 • Informatieve sessie: Leer over de verbinding tussen je darmen en je brein en hoe je deze balans kunt optimaliseren.
 • Mindfulness oefeningen: Onder leiding van mijn dochter, gespecialiseerd in coaching en mindfulness, word je ondergedompeld in mindfulness oefeningen om je zenuwstelsel te kalmeren.
 • Praktische tips: Ontvang praktische adviezen over voeding, supplementen en levensstijl om je darmgezondheid te verbeteren.

 

Details van de Workshop:

 • Datum: Zaterdag 13 juli
 • Tijd: 13:00 – 17:00
 • Locatie: Liendense Singel 31, 4033 KH, Lienden
 • Kosten: €55

Wil je deze kans niet missen om te leren hoe je de balans tussen je darmen en je brein kunt verbeteren en zo een gezonder en gelukkiger leven kunt leiden?

Schrijf je vandaag nog in!

[https://hipsy.nl/event/61704-body-mind-workshop-ontdek-de-kracht-van-jouw-tweede-brein]

 

We kijken er naar uit je te verwelkomen op deze bijzondere middag vol nieuwe inzichten en rustgevende oefeningen. Samen zetten we de stap naar een betere balans tussen body & mind.

Met vriendelijke groet,

Petra Vermeer, Orthomoleculair Therapeut

 

 

Over Petra

 

Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.

Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.

De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie  Orthomoleculaire Geneeskunde.  Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en een psychosociale coach opleiding.  Want als de “mind” niet meewerkt, werkt het lijf ook niet mee. 

Gezonde darmen (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen.  En dat is toch niet geheel onbelangrijk.

Hooikoortsklachten

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!