Hooikoorts

Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening, dit in tegenstelling tot de allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt. De pollen worden door de wind verspreid en kunnen bestaan uit: berk, hazelaar, els en verschillende soorten grassen.

Hooikoorts 

Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening, dit in tegenstelling tot de allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt.
De pollen worden door de wind verspreid en kunnen bestaan uit: berk, hazelaar, els en verschillende soorten grassen.

Als je hooikoorts hebt dan heb je een reactie op het stuifmeel van deze pollen en/of grassen wat zich uit in tranende ogen, niezen, snotteren en soms hoofdpijn.

Je immuunsysteem reageert en maakt overuren om deze boze indringers (pollen) weg te jagen door histamine aan te maken. Maar door deze  overmatige aanmaak van histamine raakt het immuunsysteem nog meer overactief wat weer griepklachten tot gevolg kan hebben.

Kortom als je hooikoorts hebt, dan ben je ook erg gevoelig om andere kwaaltjes te krijgen. Dit komt omdat je weerstand (immuunsysteem) overuren draait om de pollen de baas te blijven. As je weerstand (immuunsysteem) te lang overuren heeft gedraaid uit zich dat in tranende ogen, niezen, snotteren en hoofdpijn, duurt het te lang dan krijg je ook nog eens te maken met griep, spierpijnen en allerlei andere vage klachten.

 

Wat te doen tegen hooikoorts (tijdelijke oplossing):

In de tijd dat je het meeste last hebt van het stuifmeel van de pollen en/of grassen kun je de volgende producten gebruiken om er zo min mogelijk last van te hebben.

  • Vitamine C
  • Ribes Nigrum (te koop in mijn praktijk)
  • Antihistaminica (te koop in mijn praktijk)
  • Zinkmethionine (te koop in mijn praktijk)

 

Bescherming van je ogen – mond – neus

De slijmvliezen die overgevoelig zijn geworden (ogen) kun je beschermen tegen het stuifmeel door het dragen van een zonnebril; draag dan wel een zonnebril die goed om je ogen heen sluit. Wat je ook kunt doen is vaseline rond je ogen – mond – neus smeren om zodoende nog beter beschermd te zijn.

Een nat washandje rond de ogen kan ook nog wel eens verlichting geven.

En was je handen regelmatig zodat de pollen niet via je handen in je mond – neus of ogen kunnen komen.

 

Regen en hooikoorts

Een flinke regenbui verminderd de hoeveelheid stuifmeel in de lucht.
Je hebt dus minder last van hooikoorts als het flink geregend heeft.

 

Preventieve maatregelen in je huis

  • ramen dicht; zeker in je slaapkamer als de wind erop staat
  • beddengoed regelmatig wassen
  • ben je in aanraking geweest met pollen, was dan direct je kleding
  • neem voor het slapen gaan een douche, en was je haar wat vaker

 

Wat te doen na de pollentijd:

Na de pollentijd is het dan echt de tijd om het achterliggende probleem aan te pakken.
Dit doe je door het in kaart te brengen waar de klachten vandaan komen en in hoeverre je er last van hebt.

Wist je trouwens dat klachten van hooikoorts veelal voort komen uit een niet optimaal werkende darmfunctie? Want als je bedenkt dat 80% van onze immuniteit (bescherming) uit onze darmen komt dan kun je je wel voorstellen dat hooikoorts ook daaronder valt.

Om volgend jaar minder of geen last te hebben van je hooikoorts is het belangrijk dat je op tijd begint om je immuunsysteem sterker te maken. Helaas heb je dit niet in een maand opgelost, en moet je je lichaam daar de tijd voor gunnen, de herfst/winter is daar een mooie periode voor.

 

Hooikoorts en de werking van je darmen

Hooikoorts wordt in een gezonde darm gereguleerd door de juiste enzymen en goede darmbacteriën.  Is je darmflora niet helemaal op orde dan kan het zijn dat de histamine die wordt aangemaakt bij hooikoorts niet goed afgebroken wordt en dat je daar last van hebt.  Om histamine dus goed te kunnen afbreken heb je dus goede darmbacteriën en een gezonde darmflora nodig. Want dat is gewoon ontzettend belangrijk.

Goede darmbacteriën, de juiste enzymen en een gezonde darm zijn als het ware een natuurlijk beschermingsmechanisme die in staat zijn om ontstekingsreacties af te remmen.  Om te weten te komen wat de kwaliteit is van de darmen, kun je daar eenvoudig een ontlastingsonderzoek naar doen.

Specifiek kun je laten testen hoe hoog de belasting van de histamine is in de darm. Dit onderzoek is zeker van belang als je verder wilt gaan in het achterhalen van de oorzaak van de klacht, te samen met het  darmflora- ontlastingsonderzoek-basis

 

Wil je ook van je hooikoorts klachten afkomen

Hooikoortsklachten