Hooikoorts

Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening, dit in tegenstelling tot de allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt. De pollen worden door de wind verspreid en kunnen bestaan uit: berk, hazelaar, els en verschillende soorten grassen.

R

Darmspecialist

R

Vergoed door de verzekeraar

R

Psychosociaal coach

Hooikoorts 

Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening, dit in tegenstelling tot de allergische aandoeningen die het hele jaar door aanhouden zoals bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt.
De pollen worden door de wind verspreid en kunnen bestaan uit: berk, hazelaar, els en verschillende soorten grassen.

Hooikoortsklachten

Je immuunsysteem maakt overuren 

 

Als je hooikoorts hebt dan heb je een reactie op het stuifmeel van deze pollen en/of grassen wat zich uit in tranende ogen, niezen, snotteren en soms hoofdpijn.

Je immuunsysteem reageert en maakt overuren om deze boze indringers (pollen) weg te jagen door histamine aan te maken. Maar door deze  overmatige aanmaak van histamine raakt het immuunsysteem nog meer overactief wat weer griepklachten tot gevolg kan hebben.

Kortom als je hooikoorts hebt, dan ben je ook erg gevoelig om andere kwaaltjes te krijgen. Dit komt omdat je weerstand (immuunsysteem) overuren draait om de pollen de baas te blijven. As je weerstand (immuunsysteem) te lang overuren heeft gedraaid uit zich dat in tranende ogen, niezen, snotteren en hoofdpijn, duurt het te lang dan krijg je ook nog eens te maken met griep, spierpijnen en allerlei andere vage klachten.

Hooikoortsklachten

Wat te doen tegen hooikoorts?

Een tijdelijke oplossing

In de tijd dat je het meeste last hebt van het stuifmeel van de pollen en/of grassen kun je de volgende producten gebruiken om er zo min mogelijk last van te hebben.

 • Vitamine C
 • Ribes Nigrum (te koop in mijn praktijk)
 • Antihistaminica (te koop in mijn praktijk)
 • Zinkmethionine (te koop in mijn praktijk)
Regen en hooikoorts

Een flinke regenbui verminderd de hoeveelheid stuifmeel in de lucht. Je hebt dus minder last van hooikoorts als het flink geregend heeft.

Wrijf niet in je ogen

Pollen kunnen ook via je handen in je ogen komen. Was je handen dus regelmatig. Heb je last van je ogen? Probeer er niet in te wrijven. Dit maakt het alleen maar erger omdat je het stuifmeel zo verder verspreidt. Daarbij kan er ook stuifmeel aan je handen zitten. Leg liever een nat washandje op je ogen, dat biedt verlichting.

Zonnebril en hooikoorts

Een zonnebril beschermt je niet alleen tegen de zon, maar ook tegen rondzwervend stuifmeel. Zet wel een zonnebril op die je ogen rondom goed beschermt.

Preventieve maatregelen in je huis
 • ramen dicht; zeker in je slaapkamer als de wind erop staat
 • beddengoed regelmatig wassen
 • ben je in aanraking geweest met pollen, was dan direct je kleding
 • neem voor het slapen gaan een douche, en was je haar wat vaker

Bescherming van je ogen – mond – neus

De slijmvliezen die overgevoelig zijn geworden (ogen) kun je beschermen tegen het stuifmeel door het dragen van een zonnebril; draag dan wel een zonnebril die goed om je ogen heen sluit. Wat je ook kunt doen is vaseline rond je ogen – mond – neus smeren om zodoende nog beter beschermd te zijn.

Een nat washandje rond de ogen kan ook nog wel eens verlichting geven.

En was je handen regelmatig zodat de pollen niet via je handen in je mond – neus of ogen kunnen komen.

Hooikoortsklachten

1,5 jaar geleden had ik voor de eerste maal contact genomen met Petra omdat ik een zonneallergie had. Elk jaar moest ik 4 maanden naar de PUVA (lichttherapie) om jaarlijks van de zomer te kunnen genieten.

Dit was ik beu en er moest een oplossing komen.

Heel dit proces had dus duidelijk te maken met mijn darmen. Na een aantal onderzoeken, zijn we tot het besluit gekomen dat het een lange weg ging worden om tot een goed eindresultaat te komen.

Petra heeft mij hier voor 100% ondersteund en professioneel begeleid, door het opmaken van perfecte behandelingsschema’s, duidelijke uitleg, opvolging, regelmatig telefonische contacten, al bij al top.

We zijn vandaag 1,5 jaar verder, en ben deze zomer op vakantie geweest naar Zwitserland en ik moet zeggen het was TOP. Lekker genoten van de zon in de bergen, gewandeld en niks last meer gehad van mijn zonneallergie.

Petra neemt haar verantwoordelijkheid en doet wat mogelijk is om oplossingen te zoeken.

Dankjewel voor je behulpzaamheid en je steun.We horen elkaar nog.

Patrice

Al jaren speelden de hooikoorts mij parten. En elk jaar werd het ook erger.

Er moest iets aan gedaan worden, want zo kon het niet langer. Daarvoor ben ik in behandeling gegaan bij Petra. Met een voedselintolerantie test kwamen we erachter op welke voeding mijn lichaam negatief reageerden. Dat scheelde al enorm.

Daarna zijn we geleidelijk aan begonnen om ook mijn darmflora op orde te brengen. Het duurde even, maar het resultaat is er. Geen hooikoortsklachten meer…. 

Vele malen dank hiervoor! 

Marianne

Elk jaar een verstopte neus, niezen en verkouden. Ik werd er steeds zieker van, en kon op een gegeven moment ook niet meer normaal mijn werkzaamheden verrichten. 

Petra legde mij uit wat er aan de hand was. Bracht mijn immuunsysteem tot rust zodat ik weer een normale nacht kon slapen. En dat scheelde al enorm. 

Daarna was de darmflora aan de beurt. Daar moest ik speciale voeding voor eten. In het begin ging dat niet goed, maar langzaam aan werd het beter en beter. 

Gelukkig heeft Petra mij altijd geduldig gesteund en vertrouwen gegeven dat het goed ging komen. En dat is ook zo. 

 

Sanne

Wat te doen na de pollentijd?

Na de pollentijd is het dan echt de tijd om het achterliggende probleem aan te pakken.
Dit doe je door het in kaart te brengen waar de klachten vandaan komen en in hoeverre je er last van hebt.

Wist je trouwens dat klachten van hooikoorts veelal voort komen uit een niet optimaal werkende darmfunctie? Want als je bedenkt dat 80% van onze immuniteit (bescherming) uit onze darmen komt dan kun je je wel voorstellen dat hooikoorts ook daaronder valt.

Om volgend jaar minder of geen last te hebben van je hooikoorts is het belangrijk dat je op tijd begint om je immuunsysteem sterker te maken. Helaas heb je dit niet in een maand opgelost, en moet je je lichaam daar de tijd voor gunnen, de herfst/winter is daar een mooie periode voor.

Hooikoorts en de werking van je darmen

Hooikoorts wordt in een gezonde darm gereguleerd door de juiste enzymen en goede darmbacteriën.  Is je darmflora niet helemaal op orde dan kan het zijn dat de histamine die wordt aangemaakt bij hooikoorts niet goed afgebroken wordt en dat je daar last van hebt.  Om histamine dus goed te kunnen afbreken heb je dus goede darmbacteriën en een gezonde darmflora nodig. Want dat is gewoon ontzettend belangrijk.

Goede darmbacteriën, de juiste enzymen en een gezonde darm zijn als het ware een natuurlijk beschermingsmechanisme die in staat zijn om ontstekingsreacties af te remmen.  Om te weten te komen wat de kwaliteit is van de darmen, kun je daar eenvoudig een ontlastingsonderzoek naar doen.

Specifiek kun je laten testen hoe hoog de belasting van de histamine is in de darm. Dit onderzoek is zeker van belang als je verder wilt gaan in het achterhalen van de oorzaak van de klacht, te samen met het  darmflora- ontlastingsonderzoek-basis

Wil je ook van je hooikoorts klachten afkomen?

Maak dan een afspraak of bekijk hieronder de producten die je kunnen helpen.

Darmflora-ontlastingsonderzoek-Histamine test

 64,95

Voedselintolerantie test 90 voedingsmiddelen

 285,00

Privé: Darmflora-ontlastingsonderzoek basis

 216,50

Gratis hooikoortstest

Wil je ook van je hooikoorts klachten afkomen?

Coaching

  Het is mijn wens om jou verder te helpen.

  Je verder te helpen in je eigen (persoonlijke) proces.
  Een proces dat niet alleen bestaat uit allergische klachten, maar ook over jouw eigen “mind set”.

  Hoe ga jij met jouw gedachten om?

  Zijn er negatieve gedachtenpatronenen die telkens maar weer terug keren?
  Belemmeren deze jou?
  Ben je in staat om deze om te “keren”naar positieve gedachten?

  Want ook deze gedachtengang is belangrijk om minder last te hebben van klachten die zich telkens voordoen. 

  Maar vergt wel een andere aanpak.

  Namelijk die van psychosociale coaching.

  coaching

  Wil je ook van je hooikoorts klachten afkomen?

  Over Petra

   

  Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.

  Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.

  De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie  Orthomoleculaire Geneeskunde.  Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en een psychosociale coach opleiding.  Want als de “mind” niet meewerkt, werkt het lijf ook niet mee. 

  Gezonde darmen (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen.  En dat is toch niet geheel onbelangrijk.

  Hooikoortsklachten