Ben je allergisch voor de pollen van bomen? Dan heb je geluk, want deze pollen worden in de maand juni nog maar matig verspreid. Daarentegen breekt een zwaardere periode aan voor graspollenallergische patiënten. Graspollen hebben een sterke verspreiding in de periode mei t/m september. Om je voor te kunnen bereiden op klachten, delen wij een actuele hooikoortsverwachting.

Raadpleeg de pollenkalender

Om je voor te bereiden op hooikoortsklachten, hebben wij een pollenkalender gemaakt. Hierin staat per maand weergegeven in welke mate pollen van bomen, grassen en kruiden worden verspreid. Een pollenkalender is niet alleen handig om jezelf voor te bereiden op klachten, maar helpt je ook om erachter te komen waar je precies allergisch voor bent. Als je bijvoorbeeld in de maand juni de meeste klachten hebt, zie je in de pollenkalender welke pollen dan het meest voorkomen. Je ziet in de kalender dat je al aardig specifiek kan zeggen van welke pollen je waarschijnlijk het meeste last hebt.

Heb je klachten in juni? Dan is de kans dus groot dat je allergisch bent voor pollen van grassen, rogge, brandnetel en/of zuring. Wil je dit zeker weten? Vraag dan een test aan bij jouw dermatoloog.

Pollenkalender grassen

Hooikoortsverwachting van graspollen

Het LUMC brengt iedere dag de hooikoortsverwachting in kaart. Een voorbeeld van deze hooikoortsverwachting kun je zien in de afbeelding hiernaast. Is het gedeelte waar jij woont geel gekleurd? Dan is het een gunstige dag voor graspollenallergische patiënten. Als jouw woonplaats rood gekleurd is, dan wacht jou een zware dag. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen om klachten zoveel mogelijk te beperken.

Het LUMC deelt iedere dag de verwachte weersituatie voor de dag zelf en voor de komende 5 dagen.

Voorbeeld actuele hooikoortsverwachting

Klachten van graspollenallergische patiënten beperken

Wil je klachten van graspollenallergie direct verminderen? Dan zijn deze tips voor jou van toepassing:

  • Bescherm jouw ogen, door bijvoorbeeld het gebruik van een zonnebril
  • Was regelmatig jouw handen
  • Was regelmatig jouw beddengoed
  • Neem een douche voor het slapengaan
  • Houd ramen gesloten

Hulp bij het verminderen van klachten

Het najaar is de beste periode om aan graspollenallergieklachten te werken. We hebben tips genoemd om klachten direct te verminderen, maar dit neemt de oorzaak van hooikoorts niet weg. De oorzaak ligt vaak in jouw darmen. Een disbalans in jouw darmen zorgt er namelijk voor dat de zogenoemde neurotransmitter Histamine niet goed kan worden afgebroken en afgevoerd kan worden uit jouw lichaam. Dat je daar dan ook last van hebt is niet zo raar. Klachten van een teveel aan histamine zijn onder andere: 

  • Jeuk
  • Niezen
  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Slapeloosheid.  

Ook jouw immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het ervaren van klachten. Draait jouw immuunsysteem overuren omdat het overbelast is, dan heeft het ook geen tijd meer om de histamine weer af te voeren! En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Om daaruit te komen heb je hulp nodig. Maak gerust een afspraak zodat we kunnen helpen en aan jouw klachten kunnen gaan werken.  

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!