Best een rare vraag toch, want wat heeft ibuprofen of paracetamol te maken met het Coronavirus? Laten we eens gaan kijken hoe het zit. Belangrijk hierbij is om te weten hoe een Coronavirus zich verspreidt in jouw lichaam.
Hoe verspreidt het Coronavirus zich?
Het virus komt je lichaam binnen via onze slijmvliezen. Dat zijn onze ogen, mond, huid en neus. Word je geïnfecteerd door het Coronavirus, dan baant het zich een weg door het lichaam. En dat gaat snel, sneller dan verwacht. Het baart men zorgen dat een virus zo snel om zich heen kan grijpen en binnen een hele korte tijd zoveel mensen ziek kan maken.
Volgens de nieuwste studies die wetenschappers hebben uitgevoerd blijkt dat dit virus slimmer is dan andere virussen en zich kan hechten aan bepaalde receptoren op lichaamscellen. Deze receptoren noemen ze de ACE2 receptoren en bevinden zich overal in je lichaam, maar vooral in je longen. Hoe meer ACE2 receptoren je hebt, des te groter is de kans dat het virus zich kan binden op deze plaatsen. Dus, des te meer aanhechtingsstations, hoe groter de kans bestaat dat het virus zich kan hechten.
Reguliere medicatie kan ervoor zorgen dat deze ACE2 receptoren in aantallen vermeerderen.
Maar wat heeft Ibuprofen of paracetamol te maken met het Coronavirus?
Het blijkt dat het gebruik van NSAID – Ibuprofen – Neurofen – naproxen – diclofenac – de aantallen van de ACE2 receptoren kunnen vermeerderen. Daarentegen doet paracetamol dat niet. Dus heb je een keuze in pijnstillers, dan is het wellicht een goed idee om dit in overweging te nemen.
Is het virus eenmaal het lichaam binnengedrongen, dan ontstaat er een grote ontstekingsreactie. Je lichaam zal er alles aan doen om de binnendringer te lijf te gaan. En dat merk je, want jouw lichaamstemperatuur gaat omhoog, je krijgt verhoging of koorts. In deze fase ga je waarschijnlijk nadenken over het gebruik van een pijnstiller. Denk in dat geval aan bovenstaande en overweeg jouw keuze.
Slapen is gezond
Niet iedereen wordt ziek van het Coronavirus, dat heeft natuurlijk alles te maken met je eigen weerstand. Hoe meer weerstand je hebt, des te beter kan je lichaam zelf het virus opruimen. Interessant is dat er nog een andere hypothese is. Het blijkt dat ook slapen van belang is. Slaap je goed? Dan beschikt jouw lichaam over voldoende stoffen om de vijand buiten de deur te houden.
Ben je een slechte slaper? Dan kan het zijn dat jouw lichaam dus over een verminderde afweer beschikt. Het hormoon melatonine (wat ervoor zorgt dat je gaat slapen) blijkt dus ook een werking te hebben op het verminderen van de ACE2 receptoren.
Wat kan ik doen om beter te slapen?
Als je bedenkt dat de stof melatonine het slaaphormoon is, wat is dan de stof die de melatonineproductie op gang brengt? Dat is tryptofaan. En dat kun je gewoon eten! Rijpe bananen bevatten de stof tryptofaan – evenals rijpe tomaten – kalkoen – en kip.
Om nog verder te gaan in je hele slaapproductie kun je bedenken dat ook laat eten niet goed is voor een goede slaapkwaliteit. Lees er alles over in de blog: ik kan niet slapen. Zo zijn er nog meer tips die we je kunnen geven. Want al met al heeft een goede nachtrust met zoveel factoren te maken dat we die graag met je willen bespreken en optimaliseren.
Voor nu heb je in ieder een keuze als je een pijnstiller denkt te gaan gebruiken.
Meer informatie?
Twijfel je over het gebruik van pijnstillers of wil je hulp bij een goede nachtrust? Wij helpen je graag! Maar hiervoor een online afspraak.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!