Intermittent fasting

Wat is dat nu weer?

 

Intermittent fasting; eczeem, diabetes, psoriasis, chronische vermoeidheid, prikkelbare darm en darmklachten.
Vasten (intermittent fasting) op bepaalde dagen is goed voor je. Ja ja zul je wel denken, dat zal wel. Maar het is echt waar, je hoeft het echt niet dagen achtereen te doen. Als je al begint met 1 dag in de week dan ben je al een eind op de goede weg. Gewoon niet te vaak eten en/of een maaltijd overslaan, dat is alles ….

Intermittent fasting; voor een goede gezondheid

Waarom zou intermittent fasting dan goed voor je zijn. In onze huidige maatschappij waar voedsel en vocht op elk moment voorhanden is, is eten geen kwestie meer van leven of overleven maar meer een gewoonte geworden. Het is zo gewoon om onze koelkast open te trekken en er een bakje yoghurt uit te halen, een boterham te smeren of een koekje of een appel te pakken. De frequentie waarmee we eten is zo hoog geworden dat ons lichaam niet meer weet of we in een toestand verkeren van schaarste of overvloed.

Hoe kan dat dan

Om dat te kunnen begrijpen gaan we even terug in de tijd. In de tijd dat we nog moesten jagen en verzamelen om aan eten te komen.
Dat jagen deden we nuchter (want we hadden nog niets gevangen) en we moesten wel bewegen want dat varken of everzwijn (of wat het ook geweest mocht zijn) zal echt niet stil hebben gestaan. Dus we gingen eerst bewegen, en als we onze buit hadden gevangen, dan pas gingen we eten.

So far so good zou je zeggen.
Ja inderdaad, want doordat we eerst gingen bewegen, werd alle glucose die beschikbaar was in onze cellen gebruikt om onze spieren van voldoende energie te voorzien.
Een mechanisme waardoor een lichaam flexibel wordt, en het in staat is om een maaltijd over te slaan!

Overwerkte alveesklier

In onze huidige maatschappij hebben we dit (overlevings)mechanisme als het ware uit gezet. We weten niet meer hoe we het moeten gebruiken.
Simpel weg omdat we geen gevaar (honger, dorst) meer kennen en niet meer (en te weinig) bewegen voordat we gaan eten.

We zijn inmiddels gewend om elke 2 uur een hapje of een drankje te nemen, en de alvleesklier die al deze signalen aan het verwerken is snapt er al helemaal niets meer van en reageert op zijn beurt met: ik zal nog een beetje insuline bijmaken want je weet maar nooit wanneer de volgende maaltijd aankomt.
En dat is eerder dan de alvleesklier dacht, want voordat de alvleesklier de glucose heeft kunnen verwerken komt er alweer een volgende maaltijd of hapje aan.

Wat gebeurd er dan; een alvleesklier die overbelast raakt en de glucose niet meer kan verwerken en deze vervolgens naar de lever transporteert. De lever snapt er ook niets meer van en maakt er maar vet cellen van, want dat is het enige nuttige wat je kan doen om je overtollige glucose op te slaan.

Wat zijn de gevolgen

Gevolg is dat er teveel suiker in de bloedbaan blijft circuleren en dat de alvleesklier ongevoelig wordt op haar receptor. Insulineresistentie is ontstaan, wat weer een laaggradige ontsteking uitlokt. Laaggradige ontstekingen zie je niet, merk je niet, maar richt wel schade aan. Ze zorgen ervoor dat ontstekingsprocessen niet goed worden geheeld en dat het afweersysteem in een continue paraatheid staat, met een veranderde hormoonbalans tot gevolg.

Laaggradige ontstekingen zorgen ook voor beschadiging aan de darmwand. Een beschadigde darmwand kun je vergelijken met een wond op de huid die niet goed is geheeld, en vatbaar is voor bacteriën, virussen en parasieten. De doorlaatbare en permeabele (leaky gut) darm laat een overload aan bacteriën, parasieten en virussen door die het immuunsysteem moet zien te stoppen. Kortdurend is dit geen probleem, maar is het langdurig dan ontstaat er schade.

Chronische ziektebeelden als onder andere: diabetes, obesitas, alzheimer, eczeem, psoriasis, fibromyalgie, prikkelbare darm, darmproblemen, hart- en vaatziekten zijn daar onder andere het gevolg van.

Hoe kunnen we het stoppen

Hoe kunnen we de klok terug draaien.
Om te beginnen eet niet te vaak, beperk je tot 3 maaltijden per dag,

  • eet minder (geraffineerde) suikers en kies voedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers
  • eet meer eiwitten
  • eet meer groenten
  • eet meer vis
  • gebruik dagelijks olijfolie, roomboter
  • zorg voor voldoende beweging voor je gaat eten

Hoe ga je dat doen “intermitting fasting “

Intermittent fasting kent niet één vaste manier van doen. Begin met iets kleins, de tussendoortjes te laten staan, geen suiker in de koffie, meer water drinken in plaats van frisdrank en het wijntje in de avond te laten staan. Als dat lukt, begin dan met de maaltijden, beperk ze tot 3 maaltijden per dag, ga eerst sporten en dan ontbijten.
Zo bouw je het langzaam in je dagelijkse systeem. Op den duur begin je er gewend aan te raken en zul je zien dat je bloedsuikerspiegel niet meer zo schommelt.
Daarna kun je beginnen om 5 dagen normaal te eten en 2 dagen in de week 1 of 2 maaltijden per dag.
Je zult merken dat je flexibeler wordt, en niet in je tas grijpt als je niet iets voorhanden hebt.

Intermittent fasting is niet zomaar uit de lucht gegrepen, mijn docent Leo Pruimboom aan de Natura Foundation is er zelfs op gepromoveerd, je kunt het nalezen in de volgende link

Wat zijn de voordelen

Intermittent fasting heeft als doel om het lichaam weer te laten doen wat het moet doen. Het lichaam is doordat er minder voedsel aangeboden wordt in staat om oude en beschadigde cellen op te ruimen en nieuwe cellen te maken. Dat heeft een positief effect op mensen die een verhoogde bloeddruk- en of cholesterol hebben. Ook werden er bij diabetes patiënten een significante verbetering gezien waarbij de bloedsuikerspiegel stabieler werd als zij aan intermitting fasting deden.
Naast de voordelen op cel-niveau wordt er ook meer vet verbrand, een fijne bijkomstigheid toch.

Voor wie is intermittent fasting niet geschikt

Voor zwangeren is intermittent fasting niet geschikt, alle energie moet tenslotte naar je kindje gaan. Begin er mee als je bent bevallen en je lichaam weer op orde is. Tevens is het ook niet geschikt als je herstellende bent na een operatie, een zware griep hebt gehad, je onder behandeling bent voor oncologie of een zeer zwakker gezondheid hebt.

Hoe kan ik weer herstellen

Heb je gezondheidsklachten dan is het raadzaam om te kijken of intermittent fasting iets voor jou is, wellicht heb je er nu niet genoeg energie voor, maar komt het later.
Wil je meer begeleiding of wil je wel eens weten wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Dan raad ik je aan om een afspraak te maken zodat we het hele klachtenpatroon door kunnen nemen en een persoonlijk behandelplan kunnen opstellen.