Hormonen in balans
Nooit meer last van opvliegers, pijnlijke borsten ….
Je hormonen weer in balans brengen
Je hormonen weer in balans brengen. Nooit meer last van opvliegers, pijnlijke borsten, overmatige menstruatie, overvloedige afscheiding, stemmingswisselingen en hoofdpijn. Jammer genoeg is dat niet altijd zo; verschillende oorzaken hebben ervoor gezorgd dat je hormonen uit balans zijn geraakt.
Maar wat zijn hormonen
Hormonen zijn stofjes die bepaalde signalen afgeven, ze hebben een sturende functie of een remmende functie. Hormonen hebben invloed op de groei, denk maar eens aan de pubertijd dan gieren als het ware de hormonen door je lichaam heen. Zo ook bij een zwangerschap, maar hormonen hebben ook invloed op de bloeddruk en angstreacties.
In dit blog gaan we het hebben over het hormoon oestrogeen wat een belangrijke functie heeft voor het in balans houden van de andere hormonen in het lichaam.
Oestrogeen het belangrijkste geslachtshormoon
Het hormoon oestrogeen behoort tot de groep steroïdhormonen en is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Oestrogeen is een gunstig hormoon maar wanneer de verhouding tussen oestrogeen en de andere hormonen of tussen verschillende vormen van oestrogeen verstoord is geraakt (teveel actief oestrogeen) kunnen er hormonale aandoeningen ontstaan.
Aan hormonale aandoeningen kun je denken aan menstruatieproblemen, endometriose, baarmoeder fibromen, cysten en een teveel aan oestrogeen stimuleert ook hormoongevoelige kankers.
Oestrogeen wordt bij de vrouw afgescheiden door de eierstokken en speelt een belangrijke rol in het reguleren van de menstruatie cyclus en zwangerschap. Ze zijn van belang voor het soepel houden van de vagina en vervullen in de puberteit een belangrijke rol in de lichamelijke ontwikkelingen.
Oestrogeen kan gemakkelijk verstoord worden door xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen zijn stoffen die eigenlijk precies dezelfde werking hebben als ons eigen oestrogeen maar verstoren wel onze hormonen. Met als gevolg dat ze allerlei klachten veroorzaken, zijn er teveel xeno-oestrogenen in ons lichaam dan spreekt men meestal over een oestrogeendominantie.
Je hormonen uit balans, wat zijn de oorzaken?
Hormonen en je lever
Het orgaan de lever is toch een belangrijk orgaan, het zit in ons lichaam als een soort poortwachter alle stoffen te scannen die voorbij komen. Goed of slecht. Als het goed is wordt het doorgelaten, als het slecht is moet het worden afgebroken en worden uitgescheiden. En daar gaat het juist vaak mis.
Doordat de lever al zoveel stoffen heeft moeten afbreken is zijn detox capaciteit afgenomen en kan het niet alle stoffen meer tegenhouden. De lever is als het ware overbelast geraakt. Door deze overbelasting wordt het slechte oestrogeen minder goed afgebroken met als gevolg dat dit in het lichaam blijft en daar de hormonen in disbalans brengt.
Hormonen en je darmflora
Ook onze darmen vormen een belangrijke barrière tegen het slechte oestrogeen. Want onze darmen zorgen ervoor dat
het slechte oestrogeen wordt uitgescheiden via de ontlasting. Is je darmflora niet op orde dan kunnen die specifieke darmbacteriën hun taak niet goed uitvoeren en zal het slechte oestrogeen niet uitgescheiden kunnen worden maar in het lichaam achterblijven. Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je darmflora op orde is, en zodoende zijn je darmen een belangrijk orgaan om je hormonen weer in balans te krijgen.
Hoe je dat kunt doen, dat lees je in mijn blog gezonde darmen en wat-je-nog-niet-wist-over-jouw-ontlasting.
Hormonen en suiker
Suiker noemen ze ook wel een sluipmoordenaar!
Wanneer we (geraffineerde) suiker en/of teveel koolhydraten eten of drinken dan wordt er door de alvleesklier insuline aangemaakt om de suiker te helpen afbreken. Als we nu teveel en te vaak suiker binnen krijgen dan moet de alvleesklier dus teveel en te vaak bijspringen om het op te lossen.
De cellen die dat allemaal moeten opnemen raken overbelast en “doen” het niet goed meer, met andere woorden er komt niet genoeg insuline meer de cel in. Met als gevolg dat de alvleesklier nog meer insuline gaat produceren, je merkt dat zelf als je een flinke maaltijd hebt gegeten en je hebt een uur daarna een flinke dip. Dat noemen ze ook wel de zogenaamde insuline dip.
Kijk uit als je dit hebt, want je weet nu dat er teveel insuline gemaakt moet worden om alles op te lossen. Het gevolg op termijn kan zijn dat je gevoelig bent voor een ziekte zoals diabetes type II.
Hormonen en beweging
Wist je dat beweging en zeker krachttraining je hormonen weer in balans brengen? Juist door het bewegen stimuleer je de afbraak van slecht oestrogeen en stimuleer je de opbouw van goed oestrogeen. Daarnaast is beweging natuurlijk goed voor je hele lichaam, en voor je geest!
Hormonen en je bioritme
Je kent ze vast wel, mensen die in de vol-continue werken. Nachtdiensten draaien, in verschillende tijdzone’s werken. Mooi werk, maar wees lief voor je lichaam, want je bio-ritme raakt er wel door verstoord. Voor een goede slaap maakt je lichaam het hormoon melatonine aan, dat zorgt voor een goede slaap. Maar ook heel belangrijk het zorgt ervoor dat je kunt herstellen in je slaap! En als je bio-ritme verstoord is geraakt, raakt je herstel ook in disbalans. Wat weer een slechte invloed heeft op je hormonen!
Hormonen en de anticonceptiepil
Het is natuurlijk hartstikke goed dat we aan geboortebeperking kunnen doen. Maar bedenk wel dat de hormonen in de anticonceptiepil zoveel sterker werken en die moeten allemaal weer afgebroken worden door de lever. Daarnaast is de anticonceptiepil een grootverbruiker van b-vitamines.
Ben je nog in de fase dat je aan geboortebeperking moet doen, houd je lichaam dan in balans met een goed basissupplement om tekorten te voorkomen. Ben je de fase voorbij van geboortebeperking bedenk dan dat er ook andere manieren zijn dan de anticonceptiepil.
Hoe kun je dan je hormonen weer in balans brengen?
Hormoonverstoorders zitten in allerlei producten, het zijn stoffen die veelal afkomstig zijn uit de grondstof aardolie en die door de petrochemische industrie worden verwerkt tot allerlei producten. Een kleine greep van producten zijn die van:
Vermijd: Parabenen
Parabenen worden veelal gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn effectief tegen schimmels, maar ook tegen veel bacteriën.
Parabenen worden onder meer gebruikt in: cosmetica als crème, shampoo, scheerschuim, handcrème, massageolie, lotions, zonnecrème, lippenbalsem, douchegels en lippenstift.
Parabenen hebben namen als: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen of E-nummers E214 – E219).
Vermijd: Triclosan
Triclosan is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Triclosan wordt veel toegevoegd aan cosmetische en hygiënische producten, zoals antiseptische zeep, tandpasta, scheerschuim, make-up, aftershave en deodorant. Het wordt gebruikt als conserveermiddel en geurbestrijder. Het helpt om zweetgeur te bestrijden door bacteriën op de huid te doden die in contact met zweet een onaangename geur afgeven, dit zijn onder andere bacteriën van de geslachten Stafylokokken en Corynebacterium, of, in lagere concentraties, door die bacteriën te beletten om onwelriekende vetzuren aan te maken.
Maar triclosan heeft een brede werking en remt ook de groei van andere micro-organismen, waardoor de stof het evenwicht van de natuurlijke microflora op de huid kan verstoren. Veelvuldig jezelf wassen is dus geen goed idee, je verstoort de natuurlijke flora op je huid. Vitamine D3 die op je huid zit wordt er ook nog eens vanaf gespoeld zodat er nog minder voor het lichaam beschikbaar blijft.
Vermijd: Bisfenol ABisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen en speelgoed. Ook wordt het gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel zoals hard plastic flessen en blikjes. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen.
Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben. Kleine en ongeboren kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen voor de effecten van BPA doordat hun lichaam nog sterk in ontwikkeling is.
Je hormonen weer in balans brengen;
Wees lief voor je lichaam en ondersteun het door
- stress te verminderen
- zorg voor voldoende beweging
- beperk koolhydraten en snelle suikers
- gebruik zuivelproducten als yoghurt, kefir, karnmelk
- gebruik veel vezelrijke voeding
- zorg goed voor je darmen, kijk ook eens naar het blog gezonde darmen
- eet voldoende broccoli, koolsoorten en spruiten
- wees matig met alcohol
- zorg voor een goed basissupplement
- voeding die helpen bij de afbraak van slechte hormonen zijn:
knoflook – uien – broccoli – aardpeer – spruiten – boerenkool – koolrabi – bloemkool – appels – sinaasappels – sla – alfalfa – mierikswortel – eidooiers