Selecteer een pagina

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes

jeugdpuistjes Wie kent ze niet, in onze jeugd hebben we allemaal toch wel eens een jeugdpuistje gehad.jeugdpuistjes, acne, acne vulgaris.
Maar wat opviel is dat de één er veel meer last van had dan de ander. Je kunt zeggen; oneerlijk voor de één, een meevaller voor de ander.

 

Maar hoe zit dat dan?

Acne Vulgaris ook wel jeugdpuistjes genoemd is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Het ontstaat in de meeste gevallen in de puberteit, de huid ondergaat onder invloed van hormonen dan allerlei veranderingen. Veranderingen die in het lichaam kunnen worden gecompenseerd en gestabiliseerd als er een goed werkende darmfunctie achter zit.

 

Je huid is een afspiegeling van je gezondheid

 

Recent onderzoek laat zien dat er een driehoeksverhouding is in de connectie hersenen- huid- en darm.

Deze organen staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding en hebben een enorme invloed op elkaar. Een dysbiose in de darm kan een verstoring geven op hersenniveau, denk maar eens aan concentratieproblemen. Maar een dysbiose in je darm heeft dus ook invloed op je huid. De huid kan vaal worden, zijn glans verliezen, of je kunt er jeugdpuistjes (acne vulgaris) van krijgen.

Je darmen hebben het druk in je lichaam, want naast het opnemen van voedingsstoffen en het maken van allerlei stoffen zoals vitamines en mineralen, hebben ze nog een andere belangrijk taak. Namelijk de darm fungeert als een soort poortwachter, een soort van bodyguard die de belangrijke taak heeft om allerlei giftige stoffen buiten te houden.Je begrijpt dan ook, dat wanneer deze poortwachter zijn werk niet goed meer kan doen er allerlei stoffen binnen komen die we liever niet willen hebben.

Wat er dan gebeurd, is dat er sprake kan zijn van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm, dat noemen ze ook wel een “lekkende darm” . En een “lekkende darm” is niet meer in staat om de afvalstoffen buiten de deur te houden, maar ook niet om de zo nodige vitamines en mineralen te produceren. Je begrijpt het wellicht al een beetje, je raakt eigenlijk een beetje vervuild van binnen, want je afvalstoffen blijven in je lichaam zitten en kunnen niet meer goed worden afgevoerd.

En dat zie je vaak terug in de vorm van jeugdpuistjes.

 

 

Maar wat kun je doen aan die jeugdpuistjes

 

Je kunt natuurlijk ook gaan kijken naar de kwaliteit van je darmflora.

Want, zoals je net hebt gelezen is het hebben van een gezonde darmflora ontzettend belangrijk. We hebben tegenwoordig testmogelijkheden waarmee we met een klein beetje ontlasting de kwaliteit van je darmflora te onderzoeken. Dat doe ik natuurlijk niet zelf, dat doet een gespecialiserd laboratorium: RP Vitamino 

De uitkomst van het ontlastingsonderzoek laat zien wat eraan de hand is in je darmen. Zo kun je zien of je een candida hebt, een schimmel.
Is de zuurgraad wel voldoende, heb je de juiste bacteriestammen in de juiste hoeveelheden? Zijn je darmen nog gezond genoeg om voldoende weerstand te bieden, of is zijn functie als poortwachter al achteruit gegaan?
Als je dat weet, dan weet je ook daadwerkelijk wat je eraan kunt doen om dit te kunnen herstellen.

Maar wat we als eerste gaan doen, is jouw lichaam laten ontgiften zodat het vrij komt van afvalstoffen.
Want wanneer de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden, dan kan de huid zich ook verder weer herstellen.

 

 

Maar wat we als eerste gaan doen, is jouw lichaam gaan ontgiften zodat alle afvalstoffen worden afgevoerd. Want wanneer de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden, dan kan de huid zich ook weer gaan herstellen.

 

 

 

Jeugdpuistjes en voeding

 

Naast een goede hygiëne en een gezonde leefstijl (niet roken, beperk alcoholische dranken, goede slaap) is het belangrijk om op je voeding te letten.
Voedingsmiddelen die weinig goede vetten, veel snelle suikers en koolhydraten bevatten hebben een ongunstige uitwerking op de jeugdpuistjes. Ook frisdrank en energy drankjes zijn niet erg bevorderlijk voor een gave huid.

Het kan ook zijn dat je lichaam gluten niet zo goed kan verdragen en dat je daar heftig op reageert. Je kunt het een tijdje weg laten uit je dagelijkse voedingspatroon om te kijken hoe het gaat. Gaat het beter dan weet je dat jouw lichaam op gluten reageert. Wil je precies weten of jouw lichaam gluten wel of niet goed kan verdragen, dan kun je daar een simpele thuis test voor doen darmflora- ontlastingsonderzoek glutenintolerantie.

Of je leest eerst eens het blog: ben jij gevoelig voor gluten.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze gerust! Of je maakt een afspraak voor een consult zodat we samen kunnen kijken wat de oorzaak van de klachten zijn.

 

Heb je ook last van jeugdpuistjes (acne) en wil je er iets aan doen, maak een afspraak!