Jeugdpuistjes; we hebben ze allemaal wel gehad, maar de één wat erger dan de ander. Voor degenen onder ons die nog jeugdpuistjes hebben of een zoon/dochter heeft met jeugdpuistjes, lees dan vooral deze blog! We vertellen je hoe jeugdpuistjes ontstaan, wat je ertegen kunt doen en hoe de relatie van jeugdpuistjes tot voeding zich verhoudt.
Hoe ontstaan jeugdpuistjes?
Jeugdpuistjes worden ook wel ‘Acne Vulgaris’ genoemd. Het is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Meestal ontstaan jeugdpuistjes in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Deze veranderingen in het lichaam kunnen goed worden gecompenseerd en gestabiliseerd wanneer er een goed werkende darmfunctie achter zit. Daarom wordt ook wel gezegd:
“Je huid is een afspiegeling van je gezondheid”
Jeugdpuistjes een gevolg van de driehoeksverhouding
Recent onderzoek laat zien dat er een driehoeksverhouding is in de connectie hersenen- huid- en darm. Deze organen staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding en hebben een enorme invloed op elkaar. Een dysbiose in de darm kan een verstoring geven op hersenniveau, denk maar eens aan concentratieproblemen. Maar een dysbiose in je darm heeft dus ook invloed op je huid. De huid kan vaal worden, zijn glans verliezen, of je kunt er jeugdpuistjes van krijgen.
Je darmen hebben het druk in je lichaam. Naast het opnemen van voedingsstoffen en het maken van allerlei stoffen zoals vitamines en mineralen, hebben ze nog een andere belangrijk taak. De darm fungeert namelijk als een soort poortwachter/bodyguard die de belangrijke taak heeft om allerlei giftige stoffen buiten te houden. Wanneer deze poortwachter zijn werk niet goed meer kan doen, komen er dus ook stoffen binnen die we liever niet willen hebben.
Wanneer dit het geval is, kan er sprake zijn van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm. Dit wordt ook wel een ‘lekkende darm’ genoemd. Een ‘lekkende darm’ is niet meer in staat om de afvalstoffen buiten de deur te houden, maar ook niet om de zo nodige vitamines en mineralen te produceren. Dit betekent dat je van binnen eigenlijk een beetje vervuild raakt, omdat je afvalstoffen in je lichaam blijven zitten en niet meer goed worden afgevoerd. Dit zie je vaak terug in de vorm van jeugdpuistjes.
Jeugdpuistjes behandelen
Een gezonde darmflora is ontzettend belangrijk om jeugdpuistjes tegen te gaan. Tegenwoordig zijn er testmogelijkheden waarmee we met een klein beetje ontlasting de kwaliteit van je darmflora kunnen onderzoeken. Dit wordt gedaan door een gespecialiseerd laboratorium; RP Vitamino. Het ontlastingsonderzoek kun je via onze praktijk laten uitvoeren.
De uitkomst hiervan laat zien wat er aan de hand is in je darmen. Je kunt onder andere zien of:
- Je een candida of schimmel hebt
- Je zuurgraad voldoende is
- Je darmen de juiste bacteriestammen in de juiste hoeveelheden bevatten
- Je darmen gezond genoeg zijn om voldoende weerstand te bieden
- Of zijn functie als poortwachter achteruit gaat.
Als je het antwoord op deze vragen hebt, kunnen we aan de slag gaan om je darmflora te herstellen. Als je darmflora eenmaal is hersteld, heb je ook minder last van jeugdpuistjes! Het herstellen doen we door je lichaam te ontgiften, zodat het vrij komt van afvalstoffen. Als de afvalstoffen weer goed afgevoerd kunnen worden, kan de huid zich ook beter herstellen.
Jeugdpuistjes en voeding
Een goede hygiëne en een gezonde leefstijl zijn belangrijke elementen om jeugdpuistjes tegen te gaan. Denk aan niet roken, het beperken van alcoholische dranken en goed slapen. Ook goede voeding is belangrijk. Voedingsmiddelen die weinig goede vetten, veel snelle suikers en koolhydraten bevatten hebben een ongunstige werking op de jeugdpuistjes. Een voorbeeld hiervan is frisdrank of energy drink, deze zijn beiden niet echt bevorderlijk voor een gave huid.
Verder kan het ook zijn dat je lichaam gluten niet goed kan verdragen, waardoor je lichaam heftig reageert. Om hierachter te komen kun je gluten een tijdje weglaten uit je dagelijkse voedingspatroon. Als je direct wil weten of je lichaam tegen gluten kan, kun je thuis een glutenintolerantietest doen.
Meer informatie?
Wil je meer informatie hierover? Maak een afspraak om samen te kijken hoe we jouw jeugdpuistjes kunnen behandelen!
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!