Selecteer een pagina

Lipoedeem

Als je lipoedeem hebt dan hoopt zich vet en vocht op in je lichaamsweefsels.

Lipoedeem

Wat is lipoedeem nou eigenlijk

 

Als je lipoedeem hebt dan hoopt zich vet en vocht op in je lichaamsweefsels. Plekken als dijen, (boven) benen, knieën, onderbenen en bovenarmen zijn gezwollen en gevuld met vet en vocht en kunnen behoorlijk pijn doen.
Kenmerkend is de symmetrie;  de vetverdeling doet zich voor aan beide zijden.

Heb je lipoedeem dan heb je al gemerkt dat minder eten niet werkt, evenals overmatig sporten.

 

Hoe ontstaat lipoedeem 

Meestal ontstaat lipoedeem in de puberteit, na een zwangerschap, na een heftige emotionele periode. Een verstoring in je hormonale huishouding dus, wat ervoor zorgt dat je lichaam de afvalstoffen niet meer kwijt kan en opslaat in het vetweefsel.

Vetweefsel is een mooie plek voor het lichaam om het zo ver mogelijk van de interne organen vandaan op te slaan zodat het geen kwaad kan. Vervelend voor jou omdat het niet fraai is, en je komt er ook niet zomaar vanaf.

 

Hoe kun je zien of je lipoedeem hebt

·        De huid is gevoelig als je erop drukt
·        Vermoeidheid in de benen
·        Verschil in kledingmaat tussen boven- en onderkant van het lichaam
·        Blauwe plekken op de benen
·        Het vet is slap
·        Sporten helpt niet
·        Geen verbetering bij verlies van het gewicht
·        Symmetrische vetophopingen (dus aan beiden zijden gelijk)

 

Kun je lipoedeem behandelen

Er is geen standaard behandeling bij lipoedeem, want iedereen is verschillend en heeft een andere achtergrond.  Verschillende factoren hebben ervoor gezorgd dat Lipoedeem in het verleden is ontstaan.  En vaak heeft dat te maken met een verstoorde hormoonhuishouding, zoals in de puberteit of na een zwangerschap.  Een andere oorzaak kan te maken hebben met een veranderde darmflora, bijvoorbeeld omdat je een antibioticakuur hebt moeten volgen.  Een verstoorde darmflora die daarna niet meer heeft kunnen herstellen en wellicht zijn er wel ontstekingen die al langer aanwezig zijn, allergieën of schildklierproblemen. Er zal dan ook moeten worden gekeken welke verstorende factoren dit zijn en daar een persoonlijk behandelplan voor opstellen.

Een “persoonlijk” behandelplan, waarin gekeken wordt hoe we het kunnen oplossen. Hoe we al de verstorende factoren weer recht kunnen zetten, zodat het lichaam weer doet wat het moet doen. Dit gebeurd met advies over voeding, beweging, lifestyle, ontlastingsonderzoeken en supplementen.


Wil je meer weten over de behandeling met lipoedeem, neem dan contact op met