Lipoedeem

Als je lipoedeem hebt dan hoopt zich vet en vocht op in je lichaamsweefsels.

Lipoedeem

 

 

Wat is lipoedeem nou eigenlijk

 

Als je lipoedeem hebt dan hoopt zich vet en vocht op in je lichaamsweefsels. Plekken als dijen, (boven) benen, knieën, onderbenen en bovenarmen zijn gezwollen en gevuld met vet en vocht en kunnen behoorlijk pijn doen.
Kenmerkend is de symmetrie;  de vetverdeling doet zich voor aan beide zijden.

Heb je lipoedeem dan heb je al gemerkt dat minder eten niet werkt, evenals overmatig sporten.

 

Hoe ontstaat lipoedeem

Meestal ontstaat lipoedeem in de puberteit, na een zwangerschap, na een heftige emotionele periode. Een verstoring in je hormonale huishouding dus, wat ervoor zorgt dat je lichaam de afvalstoffen niet meer kwijt kan en opslaat in het vetweefsel.

Vetweefsel is een mooie plek voor het lichaam om het zo ver mogelijk van de interne organen vandaan op te slaan zodat het geen kwaad kan. Vervelend voor jou omdat het niet fraai is, en je komt er ook niet zomaar vanaf.

 

Hoe kun je zien of je lipoedeem hebt

·        De huid is gevoelig als je erop drukt
·        Vermoeidheid in de benen
·        Verschil in kledingmaat tussen boven- en onderkant van het lichaam
·        Blauwe plekken op de benen
·        Het vet is slap
·        Sporten helpt niet
·        Geen verbetering bij verlies van het gewicht
·        Symmetrische vetophopingen (dus aan beiden zijden gelijk)

 

Kun je lipoedeem behandelen

Er is geen standaard behandeling bij lipoedeem, want iedereen is verschillend en heeft een andere achtergrond.  Verschillende factoren hebben ervoor gezorgd dat Lipoedeem in het verleden is ontstaan.  En vaak heeft dat te maken met een verstoorde hormoonhuishouding, zoals in de puberteit of na een zwangerschap.  Lees daarvoor ook eens het blog: je hormonen weer in balans brengen.

Een andere oorzaak kan te maken hebben met een veranderde darmflora, bijvoorbeeld omdat je een antibioticakuur hebt moeten volgen.  Een verstoorde darmflora die daarna niet meer heeft kunnen herstellen en ook een “trigger” kan zijn voor jouw lipoedeem. 

 

Voeding 

Ook voeding speelt natuurlijk een belangrijk rol bij lipoedeem. Suikerrijke en koolhydraatrijke voeding zal het alleen maar doen verergeren. Beter kun je vezelrijke voeding nemen, veel groente, fruit, noten en zaden eten. Vet eten is ook belangrijke om onderliggende ontstekingsreacties te doen oplossen, goede vetrijke voeding vind je in vette vis, olijfolies, roomboter noten en zaden.

Om te weten of je lichaam daadwerkelijk ook de voeding kan verdragen, hebben we de ImuPro voedselintolerantie testen van het laboratorium Pro Health. Een mooie bloedtest waaruit duidelijk wordt welke voeding jij wel of niet kan verdragen!

Al met al kunnen er behoorlijk wat “triggers” zijn waarom jij nog steeds last hebt van lipoedeem. Je ziet dat er wel mogelijkheden zijn om de “triggers” op te sporen, en daar kan ik je zeker bij helpen. Wil je liever eerst advies over voeding en dat we een start kunnen maken met bijvoorbeeld een aantal supplementen. Schroom dan niet om contact op te nemen om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

 

Wil je meer weten over de behandeling met lipoedeem, neem dan contact met me op.

Lipoedeem